A textilfestéssel csak az utóbbi években ismerkedtem meg jobban, ifjú koromban csak az sk. batikolt ruhákig jutottam, pedig átlagos kézügyességgel  szép és egyedi ajándékok készíthetők. Mivel a karácsonyi cuccok zöme még november elején nem volt elérhető a kreatív boltban, így nem találtam nekem tetsző stencilt, ezért sk. készítettem. A Google képkeresőjébe beírtam, hogy christmas stencils, kiválasztottam a nekem tetszőket, kinyomtattam, alkoholos filccel átmásoltam a gyorslefűző dosszié átlátszó elejére, és sniccerrel kivágtam. Ha nincs erre a projectre 3-4 üres órátok, akkor vásároljatok készen a hobby boltban, vagy válasszatok egyszerű mintákat, az angyalok szárnyánál sokat káromkodtam, és végül azt a sablont nem is használtam fel még.

Stencillel festett díszpárnahuzat, nagyinak, sógornőnek, anyósnak

Hozzávalók:

  • tubusos textilfestékek
  • karácsonyi mintás stencil
  • párnahuzat
  • mosogatószivacs és egy műanyag tálka

Minő meglepő, de a párnahuzatot is én varrtam, egy kiszuperált paplanhuzatból 40x40-es díszpárnára, időhiányban szenvedők egyszínű, világos, kész huzatot válasszanak. A huzatba tegyünk reklámújságokat, hogy a festék véletlenül se üssön át a másik oldalára, és fektessük vízszintes kemény felületre. A festékből nyomjunk ki a tálkába (egy kínai kajás doboz fedelét használtam a célra) egy kávéskanálnyit, nagyobb, vagy több dekorálandó felület estén akár többet is. Kisebb mintákhoz a mosogatószivacsot célszerű félbevágni két kisebb téglalapra, és nem szabad bevizezni, különben a minta a szélénél szétfolyik a szálakban. Fektessük a stencilt a huzatra, szépen simítsuk rá, hogy az anyag ne legyen gyűrött. Ha meggyőződtünk róla, hogy a kívánt helyen van, akkor a szivacsunk sima (nem dörzsis) felét nyomkodjuk a festékbe, kicsit szét is kenhetjük (kényesek húzzanak gumikesztyűt) és nyomkodjuk át vele a mintát. Több szín esetén vigyázzunk, hogy csak azt a részt érje a festék, amit színezni akarunk, majd a másik szivacsdarabunkkal a minta másik részét is nyomkodjuk át az újabb színnel. Vigyázzunk, hogy közben el ne mozduljon a stencil. Célszerű a világosabb színnel kezdeni, hogyha belelóg a minta más részébe, a sötét szín könnyen átfedje.

Nekem is kicsúszott ide-oda egy kis festék a minta szélénél, de nem baj, hiszen ami kézzel készül, soha nem lesz olyan tökéletes, mint egy gépi nyomat, de nem is kell annak lennie. A teljes száradás után a festék használati utasítása szerint kell átvasalni a mintát. Az így dekorált anyagok kímélő programmal kifordítva moshatók, de gyakori mosás esetén, mondjuk egy póló esetében, egy idő után elkezdenek fakulni a lenyomatok.

Stencillel nyomott ajándékzacskó apróságoknak

Hozzávalók:

  • maradék egyszínű anyag, selyemszalag
  • varráshoz szükséges eszközök
  • tubusos textilfesték
  • karácsonyi mintás stencil
  • mosogatószivacs és egy műanyag tálka

 Találtam egy L alakú maradék anyagot rendrakás közben, ami túl kicsi lett volna bármilyen felhasználásra, így jött az ötlet, hogy ajándék tasakokat varrjak belőle. Akkorára vágtam őket, ahogy az anyag adta, így három különböző méretű téglalapot kaptam. Először összevarrtam az oldalait, majd kifordítottam, kimértem és megrajzoltam, hogy nagyjából hová fognak kerülni a gomblyukak (a szalagnak kell), majd rávarrtam őket. Ehhez olyan varrógép szükségeltetik, amin van gomblyukazó funkció, de kézzel is megoldható, csak a kivágott lyukak szélét el kell dolgozni, hogy ne foszoljon az anyag. Aztán visszahajtottam és levarrtam a szélét, úgy, hogy a gomblyukak lehetőleg ne lógjanak túl a varráson. Életemben másodjára gomblyukaztam, így az első példány nem lett valami szép, de a többi egész elfogadhatóan sikerült. Minimális varrástudás kell hozzá, ha egy nadrágszárat fel tudsz hajtani, ez is menni fog. Aztán jött a festés, a fent leírtakhoz hasonlóan jártam el, az újságpapírt a tasakokba tettem, a stencilt az anyagra fektetettem, a festéket kinyomtam a tálkára, és száraz szivaccsal átnyomkodtam a mintát. Száradás után átvasaltam sütőpapíron keresztül, majd egy pici biztosítótű segítségével belefűztem a szalagokat.

 Halacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?