Az elkövetkező hétre szélsőséges téli időt ígér a meteorológia. Ha megteheted, ne indulj el sehova se gyalog, se járművel.

Az alábbiakban hasznos tanácsokat osztunk meg, ha halaszthatatlan dolgod van, és muszáj elhagynod a lakást/házat (gyerekkel).
- Ellenőrizd, hogy van-e otthon elegendő pelenka, mosószer, tápszer. Váltsd ki a rendszeresen szedett gyógyszert. Ellenőrizd, hogy van-e az életmentő gyógyszerekből elég (mint pl. az asztmások tüdőtágítója), valamint van-e otthon lázcsillapító.

- A bevásárlást szervezd úgy, hogy minél kevesebbszer kelljen a jövő héten kimozdulnod miatta.

- Minél hamarabb, lehetőleg még a hóesés előtt menj el tankolni.

- Töltsd fel téli szélvédőmosó folyadékkal az autót.

- Rakj be az autóba kisseprűt a hótakarításhoz, jégkaparót, jégoldó folyadékot. (Ellenőrizd, hogy tényleg a kocsiban van-e.)

- Ha van pici jégoldó spray-d, amivel befagyott autózárat ki lehet oldani, tedd be a táskádba. Ne az autóba, mert akkor nem fogod tudni hasznát venni.

-  Mindenképpen szükséged lesz kesztyűre a kocsi takarítása idején, rakd el a táskádba.

- Ha van hóláncod és pici lapátod, kocsiba vele. Ne legyen rá szükség.

- Sokkal hosszabb menetidőre számíts, akár autóról, akár tömegközlekedésről van szó. Jóval hamarabb indulj el!

- A tömegközlekedést indulás előtt ellenőrizd a neten és a hírekben. Ne legyél benne biztos, hogy járnak a megszokott járművek.

- Semmiképp se kenj a saját arcodra vagy a gyerekére víztartalmú krémet, mert megfagyhat és károsítja a bőrt!

- Vezetés közben arra számíts, hogy akármilyen jó is az autód – ABS, kipörgésgátló, téli gumi – a többi kocsi még csúszkálhat, perdülhet.

- Legyen nálad teljes felszerelés ruha, mert előfordulhat, hogy ott kell hagynod a kocsit és gyalogolnod kell. Szintén arra gondolj, hogy nem minden múlik rajtad: az extrém időjárásban előfordulhat, hogy nem tudsz kijutni a dugóból.

- A gyerekednek is legyen meg a teljes ruha a kinti időjáráshoz.

- Legyen nálad hordozókendő vagy kenguru is: se a gyerekülés cipelése, se a gyerek karban cipelése nem leányálom. A babakocsi elakadhat a hóban.

- Mivel az utazás elnyúlhat, ha kisgyerekkel mész, legyen nálad cserepelus, csereruha, étel, ital, esetleg játék.

- Legyen a mobilod feltöltve (pénzzel is). Akkor is legyen a mobilod hallótávolságon belül, ha nem mész sehova, mert lehet, hogy éppen tőled kér segítséget valamelyik rokon vagy barát.

- A mobilodat mindig a zsebedben tartsd, ha úgy járnál, mint Tünde tavaly, amikor kizárta magát a kocsiból.

- Otthoni teendő: írd ki egy papírra a szolgáltatók ügyfélszolgálati telefonjait: víz, gáz, villany, vonalas telefon, internet. Legyen meg, ha hibabejelentést kell tenni vagy érdeklődni, mikor áll helyre a szolgáltatás.

- Írd ki az orvosi ügyelet telefonszámát. Baj esetén előbb telefonálni próbálj és kérdezz, csak utána indulj útnak.

- Ha van elemmel működő rádiód, ellenőrizd, hogy jók-e még benne az elemek. Áramszünet esetén ugyanis sehonnan máshonnan nem fogod megtudni, hogy mi újság a nagyvilágban és mire számíts.

- Ha még eszedbe jut valami praktikus, egészítsd ki a kommentekben.

Köszöni előre is:

Béla bátyád

Fotók: Bognár Tünde