Szigorítaná a kormány a fiatalok alkoholhoz jutását a szórakozóhelyeken. A tervek szerint a szervezők a beléptetésnél elkérhetnék a vendégek személyi igazolványát, és karszalaggal jelölhetnék meg a 18 éven aluliakat.

photo © 2008 icanteachyouhowtodoit | more info (via: Wylio)

 

Így a pultban dolgozók látnák, kiket nem szolgálhatnak ki alkohollal, írja a nol.hu. Az államtitkár szerint a jövőben más módon is korlátoznák a 18 éven aluliak este 10 és reggel 6 közötti szórakozóhelyen való megjelenését.

A cikk utáni kommentek további ötleteket tartalmaznak a fiatalkorúak alkoholfogyasztásának visszaszorítására: az egyik hozzászóló úgy gondolja, a 18 év alatti fiatalok esetében úgy kellene eljárni, mint az alkoholt fogyasztó gépjárművezetőknél. Javaslata szerint azt a 18 év alatti fiatalt, akit a rendőr megszondáztat, és így kiderül, hogy alkoholt ivott, jelentsék az iskolának, az iskola pedig szabjon ki rájuk büntetésként plusz tanórákat.

Több kommentelő arra próbál megoldást keresni, hogy hogy lehetne nyomon követni a fiatalok szórakozását. Van, aki szerint a vonalkódos beléptető kártya lenne a jó módszer, amit a szülő az Önkormányzatnál válthatna ki: „A kártya azonosító adatokat a számítógép az internet segítségével egy központi adatbázisba továbbíthatja, aminek a lekérdezése a szülő által is megtörténhet (jelszó) és a szórakozóhely telítettségi értékeit az illetékes hivatal is láthatja online. A még belépni szándékozó látogatók is szórakozóhelyenként láthatják a szabad férőhelyek számát. Ilyen rendszerek működnek egyébként a parkolóházaknál is. A rendszer persze a vázoltaknál lehet butább is, amikor senki nem lát semmit, csak a hatóság, vagy az se, csak ha kimegy ellenőrizni.”

A beléptetőrendszer egyébként nem újdonság, egy fővárosi, kedvelt szórakozóhely 2008 nyara óta használja a kártyás módszert a fiatalkorúak nyomon követésére. Szabályzatuk szerint 14 év alattiak csak szülői kísérettel, a 14-18 év közötti fiatalok pedig a szülő által kiváltott kártyával léphetnek be a szórakozóhelyre. A mágnescsíkkal ellátott kártyát belépéskor lehúzzák, ekkor a monitoron megjelenik a tulajdonos fényképe, így a szervezők azonosítani tudják a vendéget. Távozáskor a kártya lehúzásával a vendég kijelentkezik. A rendszer lehetővé teszi, hogy az otthon aggódó szülők a neten lekérdezhessék, ezen a szórakozóhelyen tartózkodik-e gyermekük.

Tünde