Karácsonyi könyvajánlónkban ma olyan ifjúsági regényeket mutatunk be, melyek tini gyerekeinket érdeklő témákat feszegetnek, de javaslunk olyan, kisebbeknek (külön fiúknak és lányoknak) szánt könyveket is, melyek mostanában népszerűek a gyerekek között, vagy nemrégiben dobták piacra őket. Négy kiadó könyvei közül válogattunk.

Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója 2. Szívzűrök

Az ikres-gimis-szerelmes könyvet többen a Szent Johanna Gimi koppintásának tartják, de a szerző cáfolta, hogy olvasta volna a SZJG-t, mielőtt megírta volna a könyvet. Az Egy ikerpár titkos naplója második részben a tizenhárom éves Feltser lányok története folytatódik a hetedik osztály második félévével: osztályfarsanggal, szerelemmel, új osztálytárssal, és a külön élő szülők okozta válsággal.

A könyv tényleg olyan, mint egy napló, „kézírással” írt bejegyzésekből áll, melyeket a két főszereplő jegyez. Érdekesség, hogy a könyv szerzője még csak 14 éves. Talán ezért is tud hiteles képet adni a mai tinikről. A könyv Facebook oldala itt található.

Alexandra Kiadó
2699 Ft

Kalapos Éva: D.A.C.

Ha már gimis történetek és magyar szerző: egy igen sikeres tinisorozatban Kalapos Éva a népszerű D.A.C. kiadványokban olyan magyar valóságot ábrázol, amelybe könnyen bele lehet képzelni magunkat. Az immár háromrészes könyvsorozat főszereplője a tizenhat éves Flóra, akinek édesanyja meghalt, édesapja pedig nem igazán foglalkozik vele, és barátokkal sem áll túl jól. Az első részben felbukkan Zsani, aki felforgatja a lány életét, majd átéli az első szerelmet, és a környezete dolgaira is felfigyel. A második kötetben kicsit összekuszálódnak a dolgok szerelem-ügyben, és egy régi barátság is felmelegedik. A harmadik részben helyreáll a családi béke, a barátság is egyre mélyül, és kiderül, hogy a közös balatoni nyaralás után hogyan alakul a társaság élete. A D.A.C. könyvek nem másolják le a SZJG-t, csupán annyi a közös vonásuk, hogy gimnazistákról szólnak és a fővárosban játszódnak. A könyvek jellegzetessége, hogy nyíltan beszélnek ennek a korosztálynak a problémáiról a kényes témákat is beleértve, és olyan kérdésekről is, amik a tiniket a legjobban foglalkoztatják.

Manó Könyvek
2990 Ft

Cressida Cowell: Így neveld a sárkányodat

Az ismert és népszerű Így neveld a sárkányodat DreamWorks animációs film alapjául szolgáló könyvek fiúknak ajánlhatók. (Persze nem csak nekik.) III. Hablaty Harákoló Harald emlékiratainak első két megjelent kötete még részletesebben és színesebben mutatja be a filmből ismert viking világot, és a főhősök újabb kalandokat élhetnek át. Az első kötetben Hablatynak meg kell tanulnia, hogyan lehet hős, és szembe kell szállnia Sárkányus Giganticus Maximusszal, mielőtt a Hibbant-szigetek vikingjeit felfalná a sárkány. A második könyvben megtudhatjuk, hogyan szerezte híres kardját és hogyan zajlott le első találkozása legnagyobb ellenségével, Őfelségével és Ővérengzőségével, a Számkivetettek Vezérével, és kiderül, milyen rettenetes titkot őriz Szörnyű Szőrmók Kincse. A harmadik kötet Így tanulj sárkányul címmel előkészületben van.

Digitanart Stúdió
2490 Ft

Roald Dahl: Charlie és a csokigyár

Még egy, filmről ismerhető történet: a Johnny Depp főszereplésével készült Charlie és a csokigyár könyv formában, igazán tetszetős külsővel (éljen a formalakk!) jelent most meg a Scolar Kiadó gondozásában. A történetben a nagyon szegény Charlie megnyeri az öt aranybiléta egyikét, mellyel Vonka Vilmos híres csokigyárában tehet látogatást négy másik szerencsés gyerekkel együtt. A gyárban aztán olyan kalandokat él át, melyet álmában sem gondolt volna.

Érdekesség, hogy a könyvből befolyó jogdíj 10 százalékát a Roald Dahl Alapítvány kapja meg, mely súlyos állapotú, nagybeteg és leginkább rászoruló gyermekeken segít.

A könyvbe itt lehet belelapozni.

Scolar Kiadó
2250 Ft

Agnes Kottmann: Chiara – A nehéz döntés

A lányoknak ajánlható regény főszereplője Chiara, egy iskolás lány, akinek az életébe a nyári szünet előtti utolsó héten kapcsolódunk be.

A lány él-hal a lovakért, minden percét a helyi vadlovakkal szereti tölteni, és saját heréltjével: Brownie-val. Egy nap sérült vadcsikót talál, és barátjával, Hendrikkel megpróbálják meggyógyítani az állatot, miközben egy lógyilkos elől is rejtőzniük kell.

Úgy tűnik, végzetes hibát követnek el, de aztán minden jóra fordul. És még a szerelem is rájuk talál.

Alexandra Kiadó
2499 Ft

Sonia Kaiblinger: Scary Harry – Csapatban a szellem

Még egy fiúknak való kötet, mely már külsejében is különleges: dombornyomott és formalakkozott halálfejes figura és két mosolygó gyerek látható az elején. „Emberek, én azt mondom, hogy kaszásnak lenni siralmas egy dolog! Egyedül kell melózni, a futószalag csak pörög, közben meg folyton csörög a telefon. Nincs megállás, be kell gyűjteni a lelkeket, hogy átsegítsük őket a túlvilágra. Halál uncsi az egész, nekem elhihetitek! Kevés a szabadnap, a fizetés meg temetni való! Kész szerencse, hogy megismerkedtem Ottóval és Emilyvel. Ők ugyan emberek, de nagyon jó arcok! Együtt harcolunk a gonosz ellen. vagy valami ilyesmi. Most mindenesetre ki kell derítenünk, ki volt az a megátalkodott, aki elrabolta Otto háziszellemeit! Üdv, Harold

Manó Könyvek
2890 Ft

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?