Tünde Vakmacska karácsonyi ajándék karácsony

A napokban kihúzták a gyerekek a suliban annak az osztálytársuknak a nevét, akinek karácsonyi ajándékot vesznek (a szülők) vagy készítenek. Ilyenkor nagy az izgatottság, hogy ki kit fog húzni.

Karácsonyi ajándék értékhatárok

Itthon is nagy az izgatottság részemről, hogy idén melyik gyerekemnek mennyi lesz a „keret”, amennyiért ajándékot kell venni az osztálytársnak. Van, ahol maximum összeg van meghatározva, van, ahol tól-ig összeget adnak meg, és van, ahol a minimum értéket állapítják meg.

Nem az összeg mutatja az ajándék értékét

Az egymás ajándékozására szánt összeg korábban 1-2 ezer forint volt. Ebből lehetett olyan ajándékot választani/készíteni, amelynek az ajándékozott örült. Úgysem az volt a lényeg, hogy mennyibe került az ajándék, hanem az osztály közös, karácsonyi ünneplése, a bevitt mézeskalács falatozása és a téli szünet előtti önfeledt mókázás. És egyébként is: ki mondta, hogy egy személyre szabott, nem drága ajándéknak nem örül a gyerek?

Karácsonyi ajándék ötezer forintért?

Idén meghökkentem kicsit, amikor a gimis lányom közölte az idei ajándékösszeget. Ötezer forintért kell vennünk a kihúzott osztálytársnak ajándékot. Nyilván a lányom is ötezerért fog kapni attól, aki őt húzta, de ettől még túlzásnak tartom ezt az összeget. Pláne, hogy van még itthon két másik gyerek, akik szintén tartanak osztálykarácsonyt – nekik is a meghatározott értékben kell ajándékot szerezni. (Arról ne is beszéljünk, hogy ez a nemes feladat is a szülőkre hárul, de ezzel tulajdonképpen nincs is bajom.) És ez még csak az iskolai karácsony.

Egyéb ajándékok

Ha nem volt akkora szerencséje a gyereknek, hogy a legjobb barátját/barátnőjét húzta a kalapból, akkor előfordulhat, hogy őt is meg akarja ajándékozni a gyerek. Ott vannak még a tanárok, a napközis tanító, a különórás oktatók.

Plusz költségek

Az osztálykarácsonyra szoktak kérni üdítőt, rágcsálnivalót, mézeskalácsot, egyéb finomságokat. Van, ahol karácsonyfát is vesznek az osztályban. És a díszekről, a teremdíszítésről se feledkezzünk el.

Szülőkkel közösen, vagy nélkülük?

A kicsik osztálykarácsonya  sokszor foglal magába kis műsort, jelenetet, verset-zenét, amit a szülőknek adnak elő. Már ha odaérnek – számos többgyerekes szülőtől hallottam már, hogy csak logisztikai bukfencekkel és a család szétosztásával (apu az egyik osztályban, anyu a másikban, tesó a nagyinál...) sikerült részt venni a sulis ünnepeken, rosszabb esetben átvágva a bedugult városon, hogy a munkaidő végénél jóval korábbi időpontra sikerüljön odaérni. (Olyat is tudok, akik taxiba vágta magát, hogy le nem maradjon Ödönkéről, aki a „körbejárt a répa” meséjében kapott egy kétperces szerepet, mint őzike...)

A nagyok általában (különösen hetediktől felfelé) már kihagyják az ilyen műsort, maximum magukat-egymást szórakoztatják, ha például egy „zeneis” osztály szívesen zenél együtt. Jobb osztályközösség együtt készíti a finomságokat is, tavaly hallottam olyat, hogy egyszerre hatan (!) sürögtek egy vállalkozó kedvű szülő konyhájában, hogy előállítsák a figurás aprósütiket. Ha ők készítik a belevalókat, a „karácsonyi jótékonysági vásár” is közösségépítő és élmény lehet, azt viszont nem írom le, mit mondanék, ha most felkérnének, készítsek pár kézműves tárgyat, amit utána a gyerekek eladhatnak egy efféle eseményen. Nem is szólva arról, hogy sajátos ízlésvilágra vagy rengeteg toleranciára utalna az, ha valaki általam készített dísztárgyat hajlandó lenne megvenni. Ezeket ugyan nem én csináltam, de alighanem hasonló eredményre jutottam volna magam is.

Nálatok van osztálykarácsony? Ha van, meghatároznak ajándékra fordítandó összeget is? Neked mi a véleményed az osztálykarácsonyról?

Tünde, Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?