Találkozót szerveztünk a barátnőimmel, e-mailen. Mikor végre sikerült megállapodni egy időpontban, valamelyikünknek eszébe jutott, hogy az pont Bálint-napra esik. Nem baj, válaszolták a többiek, mert a férjük bármikor máskor szívesen elmegy velük gyertyafényes vacsorára, de Bálint-napkor biztos, hogy nem. Már csak azért se. Úgyhogy ráérnek aznap.

Valentin

Az ismerősi körömben kifejezetten zsigeri ellenállással találkozom, ha szóba kerül a Bálint-nap. Úgy tűnik, kizárólag azok szorgalmaznák a megünneplését, akiknek ez anyagilag megérné: éttermek, virágárusok, képeslap-gyártók. De ha senki sem ünnepli, honnan jön az egész?

A hagyományt, ki gondolná, angolszász területről importáltuk, és egy értelmezés szerint egy jófej szenttől, Bálinttól ered, aki a 14. században a szerelmesek és jegyesek védőszentje lett Angliában és Franciaországban. Szegénykét február 14-én kivégezték a hite miatt, de előtte a hit erejével visszaadta a látását a börtönőre vak kislányának, akinek a börtönből üzenetet is küldött, amelyet úgy írt alá: „A Te Bálintod”.

Más verzió szerint a 3. századra vezethető vissza az eredete, eszerint Valentin (Bálint) pap volt II. Claudius császár idején. A császár megtiltotta a fiatal férfiak házasodását, mert úgy ítélte meg, hogy inkább hasznát veszi a harcászatban a nőtlen ifjaknak, mint a családosoknak. A rendelet ellenére Bálint titokban továbbra is összeadta a fiatalokat, s ezért, mikor fény derült a tevékenységére, a császár kivégeztette.

Bárki is volt ez a Bálint, végül mártír lett, és személye jelképévé vált a szerelemnek. Valentin-nap megünneplését pápai rendelet írta elő az 5. században.

A szerelmes ünnepet mi már az USA-ból importáltunk, mint a Halloweent, a gyorséttermeket, a brownie-t meg a B-kategóriás filmeket.

Van, aki ellenáll, és juszt se ünnepel, mert nem hajlandó gazdagítani a virágboltokat, van, aki reménykedik, hogy aznap mégis kap valami apróságot.

Ma világszerte nagyjából egymilliárdan ünneplik a Bálint-napot azzal, hogy képeslapot küldenek vagy apró ajándékokat vesznek egymásnak. Kínában például egyre népszerűbb az ünnep.

Magyarországon tényleg senki sem ünnepli? Nektek nem esne jól, ha szerelmes üzenetet vagy apró ajándékot kapnátok aznap? Vagy nálatok amúgy is minden nap Valentin-nap?

kertedi

Források:

http://hvg.hu/tudomany/20110211_valentin_nap_tortenete

http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1lint-nap