Kapkodás reggel. Már öt percre el kellett volna indulni az óvodába. A holmik összerakva, a gyerek kész, de a haja még kócos. Hajgumit akar, vagy a csillogó hajpántot. Így nem engedhető emberek közé, hajkefe elő.

A türelmes és gyors fésülés nem megy együtt. Idegesen toporzékol és reklamál. Deja vu. Óvodás vagyok, állok az előszobában, az anyám tépi a hajamat. Utálom. Nem értem, miért nem lehet normálisan fésülni.

Anyám annak idején normál fésűvel dolgozott hajkefe vagy ritka fogú fésű helyett. Úgy emlékszem, a  hajtőnél kezdte, így a bogokat összegyűjtötte és még nehezebb lett kigubancolni végül. És mindig siettünk, késésben voltunk. Amíg nem lett saját gyerekem, azt hittem, csak ezek miatt volt akkora kínlódás a fésülködés.

Anyaként azt is látom, hogy a gyerek haja villámgyorsan koszolódik. Van benne kajamaradék és mindenféle ragacs, például gyurma, festék. Hiába tűzöm-gumizom össze a haját, csak kiszabadulnak fürtök és lógnak bele mindenbe. Ezen felül rengeteget mozognak, levetik magukat a földre, hatalmas lendülettel húzzák át a fejükön a pulcsit, beletúrnak a saját hajukba, összetűzéskor ráncigálják a másikét. Gyűlnek a gubancok. Az lenne a csoda, ha könnyű lenne kifésülni.

Persze a gyakori hajmosás, a kifésülő balzsam, a napi többszöri fésülés segít. Meg nem ártana reggel korábban kelni, ráérősebben összekészülni, több időt hagyni a tollászkodásra. Talán sosem szabadna kibontva hagyni, be kellene fonnom, gumiznom, csatolnom mindig. Ezek lehetséges megoldások, mégis gyakran felmerül a kérdés: nem lenne jobb a lányoknak rövidre, de legalább félhosszúra vágni a haját? Mindannyian nehezen viseljük a hajgondozási macerákat, ők ugyanúgy utálják, mint én. A gond csak az, hogy a királykisasszonyoknak, a tündéreknek és a többi lánynak az óvodában hosszú a haja. Ha csak szóba hozom a hajvágást, azonnal tiltakoznak a hölgyek.

Te milyen hosszúra hagyod nőni a lányod haját? Van-e valami határ, amikor már mindenképpen vágsz belőle? Ha rövid a haja, fodrász vágja vagy te? Mikortól tudnak a lányok egyedül fésülködni megbízható eredménnyel? Mikortól képesek maguknak frizurát készíteni, összegumizni a hajukat?

AMK