A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a köznevelési törvény módosítását, az eddigi maximális osztálylétszámtól való eltérés lehetőségét kezdeményezi az általános iskolai túljelentkezések kezelése érdekében. Marekné Pintér Aranka, a központ elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: elsősorban a fővárosból és az agglomerációból érkezett jelzés, hogy problémát okoz az általános iskolákban a túljelentkezés, nincs elegendő hely. Ennek oka, hogy sok szülő szívesen tartotta vissza gyermekét hétéves koráig az óvodában, ugyanakkor új törvényi szabályozásként belép a hatéves kortól való iskolába lépés kötelezettsége. Ezért tapasztalható az elsőévesek számában növekedés – mutatott rá. Az elnök elmondta: a köznevelési törvény módosítását kezdeményezik, annak a korábban a szabályozásban már szereplő passzusnak a beemelését, amely lehetővé teszi, hogy az intézményfenntartók oktatásszervezési okok esetében a maximális osztálylétszámtól 20 százalékkal eltérjenek.

Az elnök tájékoztatása szerint a hét elején tartott beiratkozás eddigi adatai azt mutatják: 87 882 gyermeket írattak be általános iskolába. Két tankerület adatai még hiányoznak, az egyik, a főváros XIII. kerülete, érintett lehet a túljelentkezésben. Összehasonlításképpen: tavaly 84 101-en iratkoztak be állami alapfokú oktatási intézménybe - jegyezte meg Marekné Pintér Aranka a sajtótájékoztatón. A következő tanévben 3653 osztály indul az országban, a hatályos jogszabályok szerinti 27 tanulóval számolva. Eddig 1882 olyan gyereket jeleztek a tankerületek vezetői, akinek a körzeten belüli elhelyezéséről gondoskodnia kell a Kliknek az önkormányzatokkal együttműködve. A túljelentkezés döntően Budapest XI., XII., XIV. és XVIII. kerületét, valamint Dunakeszi és Budakeszi városát, illetve egy-egy iskolával Székesfehérvárt, Kecskemétet, Pécset és Baját érinti. Van olyan szülő, aki öt-hat helyre is beíratta gyermekét, ezt most tekintik át, ezután – a központ elnökének reményei szerint – az 1882-es szám tovább csökkenhet. Részletes adatokat későbbre ígért Marekné Pintér Aranka.

Arról, hogy visszaállítanák a 32 tanulós osztálylétszámot, miként korábban felvetődött, azt mondta: információi szerint a parlament előtt van az a törvénymódosítás, amely ezt a kérdést kezelheti. Ugyanakkor a fenntartó – oktatásszervezési okok miatt – eddig is eltérhetett 20 százalékkal az átlaglétszámtól. Ez a passzus kerülne be a köznevelési törvénybe ismét - jegyezte meg. Az elnök hangsúlyozta: alapvetően új osztályok indításával kell a problémát megoldani. Azt, hogy hány új osztály indul, a "gyorsadatok" alapján határozzák majd meg. Arra mindenhol törekednek, hogy egy-két új osztály elindulhasson. Ehhez nem mindenhol kell új tanár - jelezte, hozzátéve: erről május közepén tud tájékoztatást adni.

Az elnök a minőség esetleges romlását firtató kérdésre kifejtette: a nagy népszerűségnek örvendő kéttannyelvű iskolákban sok tárgyat csoportbontásban tanítanak, így ott nem jelentkezik hátrány. Az ősszel életbe lépő köznevelési törvény a pedagógiai asszisztensek számát 100 tanulónként egyben határozza meg, és ez a módszertani segítség tudja kezelni a felmerülő kérdéseket. Jelezte: határtalanul nem lehet a diákok számát duzzasztani, és 40 fős osztályok nem lehetnek.

Marekné Pintér Aranka a gyermekek felvételéről elmondta: egy iskolát lehet megjelölni, ahová menni szeretne a diák, és az igazgató dönt a felvételről. Ha oda nem kerülne be, akkor a saját, lakóhely szerinti körzetében kell elhelyezni. Ha helyhiány lép fel, akkor az érintettek között sorsolás útján dönt az igazgató. Elsőbbséget élveznek a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók, és sorsolás nélkül felvehető a sajátos nevelési igényű diák, illetve akinek különleges helyzete ezt indokolja. Ilyen lehet az, hogy a szülő, a testvér tartósan beteg vagy fogyatékkal él, a testvér az adott intézménybe jár, a szülő munkahelye az adott körzetben vagy egy kilométeren belül van – sorolta.

MTI

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?