Tünde dietetikus etetés táplálás itatás

A jelenlegi hivatalos állásfoglalás szerint a kizárólagos szoptatás a gyerek féléves koráig ajánlott. Ekkortól javasolt elkezdeni a hozzátáplálást, először gyümölcslevekkel. Az anyatej mennyiségének csökkenésével az ajánlott tápszer/tejital adagról és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről sem szabad megfeledkeznünk, amihez el kell döntenünk, hogy miből fogjuk kínálni ezekkel a gyereket. Kiskanálból, cumisüvegből, itatóüvegből, csőrös pohárból vagy műanyag pohárból? A dietetikus szakértőt kérdeztük a különböző változatok előnyeiről és hátrányairól.

Ennek a kérdésnek a gyökerei igen messzire nyúlnak vissza, hiszen őseinknek a csecsemőtáplálásban igen szűkös lehetőségei voltak, azonban a különböző ipari területek fejlődésével és az igények változásával a lehetőségek száma ugrásszerűen megnőtt. Napjainkban a kismamákat a kényelem és a tudatosság motiválja abban, hogy hogyan, miből, milyen eszközzel táplálják gyermekeiket.”

- mondta Kassai Krisztina, dietetikus, védőnő a Bezzeganyának.

Mitől függ, hogy milyen módszert választanak az édesanyák?

Sok múlik azon, hogy az újszülött a kórházban mivel találkozik, a szükséges folyadékot, esetleg a táplálékot milyen módon adják az első napokban. Sok kórházban pohárból kínálják a kicsiket, akik igen ügyesen, gyorsan elfogadják ezt a módot, máshol a cumisüveg kerül elő. Kezdetben a cél az, hogy a gyermek elfogyassza a szükséges ételt-italt, majd arra is figyel a mama, hogy ez mennyire „kívánatos”, vagy éppen trendi.

Mi a legjobb a kicsiknek?

Az biztos, hogy a kicsik a számukra a leginkább komfortos, a legnagyobb élvezetet, kényelmet nyújtó táplálási formát részesítik előnyben, illetve ragaszkodnak hozzá. A cumik széles választéka a különböző italok-ételek jellegéhez, konzisztenciájához alkalmazkodik, kezdve a tejes, hígabb folyadékoktól a sűrűbb, vagy akár félpépes, főzelékes formákig.

Kiválasztásukkor sok szempont dominál, ami közül a külalak, a szép kivitel talán a szakmailag legkevésbé mérvadó, ennél sokkal fontosabb, hogy jól tisztítható, biztonságos és a gyermek táplálási igényét kielégítő formát válasszunk. Kiemelném ezek közül azt, hogy a cumi mennyire teszi lehetővé a levegőnyelést, hiszen a piciknél a hasfájások hátterében sokszor a nagy mennyiségű levegőnyelés áll, amit büfiztetéssel és a cumi helyes kiválasztásával is mérsékelhetünk.

Hogyan és mikor érdemes eszközt váltani?

A babák hat hónapos korukra az idegrendszerük érése és a szem-száj koordinációs fejlődésének köszönhetően általában már alkalmasak arra, hogy a cumiról átterelhetőek legyenek a poharas, csőrös poharas iszogatásra. Persze ez sem törvényszerű, van, aki előbb, van, aki később „érik” erre meg. El kell azonban gondolkozni azon is, hogy ha hagyjuk a gyereket sokáig cumizni, akkor ez szokássá, és vérmérséklet függvényében nem kívánatos szokássá rögzül. Fogorvosoktól sokat lehet hallani arról, hogy az állandó cumizás milyen problémákat okozhat.

Van egyéb veszélye is a hosszan tartó cumiból való etetésnek/itatásnak?

Akár cumisüvegről, akár csőrös pohárról van szó, az a gyermek, aki ezt még egy vagy akár kétéves korában is szívesen tartogatja szájában, kezében, bizonyos sérüléseknek, baleseteknek jobban ki van téve. Gondoljunk csak bele: egy örökmozgó, sajtkukac, aki fel-le mászik, tesz-vesz, gyakran esik, huppan le, miközben a szájában van valami, az az esések során sérülést okozhat. Ez természetesen egy kiragadott példa a hosszú ideig történő cumizás lehetséges következményei közül, de talán elgondolkodtató.

Milyen eszközt ajánl a kicsik táplálására?

Válasszunk olyan etetési módszert, ami a babának megfelelő, de igyekezzünk időben áttérni a hagyományos, szokványos módozatokra. A pohár használata ajánlható a folyadékok fogyasztására már kis kortól. Ez a módszer még azt is lehetővé teszi, hogy mivel csak addig iszik-eszik a baba, míg van a pohárban, vagy annyit, amennyi kell neki, nem válik folyamatos szopogatóvá, eszegetővé. A szülő figyelme is így könnyebben koncentrálható: addig, míg a pohár a kicsi kezében van, fokozottabb figyelmet igényel, de ha letette, ezzel már nem kell foglalkozni, van energia az egyéb „detektív” feladatokra.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?