Vakmacska szülés

A sokadik naiv vagy realisztikus ábrázolást láthattam aznap, amikor eltűnődtem. Akkortájt szerintem, a néprajz-és történelemkutatások alapján a szülés körül elsősorban bábák, falusi nőrokonok, esetleg valami javasasszony-féle segédkezett, a férfiakat általában kiküldték, vagy valami praktikus feladattal bízták meg őket, mondjuk hogy hozzanak forró vizet, a többi női ügy.

Viszont ezek ketten voltak, Mária nőként egy szál árva magában, amikor kénytelenek voltak istállóba kéretőzni, mondjuk öt-tízperces fájásokkal. Az írások nem említenek segítőt, még tán angyalt sem, az ábrázolások többi szereplője (pásztorok, háromkirályok...) már arra értek oda, hogy MEGSZÜLETETT. Akkor pedig, morfondíroztam, vagy kénytelen volt Mária egyedül lebonyolítani az egészet (ha hirtelen történt, szültek asszonyok a földeken is, sajnos...), de ha mégiscsak segítségre szorult,akkor bizony egyetlen emberi lény volt kéznél: József.

Még csak nem is a szokványos vér szerinti utódról volt szó, József meg gondolom nem járt szülésfelkészítőre sem, mégis kénytelen volt nyilván asszisztálni, tehát kimondhatjuk: amennyiben ketten hozták tető alá az eseményt, mégiscsak ez volt a világ legelső, megfelelően dokumentált apás szülése. Ha Mária mégis kiküldte volna, akkor se hozta a szokásos közhelyeket, már hogy gondterhelt arccal cigarettázik, és néha idegesen az órájára pillant az istálló bejárata előtt, mivel a felsorolt kelléktárgyak akkortájt még nem voltak se feltalálva, se használatban.

Arra már kevésbé esküszöm meg, mi történt a nagy ünnepelés után. Férfi akkor már volt jó néhány, tele a kezük mindenfélével, lehet, akadt ott valami búfelejtő is, és rendeztek a nagy esemény tiszteletére odakinn egy kisebbfajta tejfakasztó bulit. Aztán a könyvekbe ez nem került be, talán mert senki se emlékezett másnap egész pontosan, mennyit ittak meg és miről beszéltek közben, és talán nem is érezték a krónikások elég illendőnek, az angyalok meg szemérmes vihogással félrefordultak, vagy hatásukra kevésbé profán ünnepi énekek szálltak az égnek.

Mielőtt valaki blaszfémiát kiáltana: aki Isten fiaként született, az csak Jézus volt – a többiek, József, pásztorok, háromkirályok, fogadós, akár maga Mária – csak emberek, egy valahol mélységesen emberi esemény után, még csak homályosan sejtve, mi következik majd még.

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?