A kórház neve: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet

A szülés időpontja: 2019. május.

A kórház állapota: Jó - folyamatosan újítják - ezen belül a szülész-nőgyógyász-, koraszülött osztályok kiemelkedően jók.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Tiszta, rendezett, kultúrált, naponta többször jöttek takarítani.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: Nem függönnyel elválasztott buli, 2 vagy 3 kisebb szülőszoba van és egy nagyobb, kádas. Korszerűek és igényesek voltak akkor is, azóta felújították őket, szép, barátságos, otthonos lett. Van mindenféle alternatív lehetőség, mint kádban vajúdás és labda is - én csak az utóbbit kértem. Plusz pozitívum volt, hogy az új szülőágyban én szültem először.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Nekem fogadott orvosom volt kb. a 24. héttől. Sajnos nem jókedvből, hanem mert megelégeltem az alapellátással járó, hülyének nézős, degradáló és „tucat” stílust. Tisztelet a többségnek, akik nem így viselkedtek, de az az 2-3 kivétel, akiket pechemre sűrűn kifogtam, nagyon meg tudják keseríteni ezt a boldog, de félelmetesen sok új infóval és teendővel teli időszakot. Ez az sztk.

A kórházban dolgozó egyik orvosról és szülésznőről sem hallottam még rosszat. Alapvetően a legtöbb itt szült nő szerint bárki legyen az ügyeletes, jó kezekbe kerül az ember lánya. 

Az orvos, akinél szültem, minden nap lejött érdeklődni a hogylétünkről. 

A csecsemősök pedig... nos, több csapat van. A legtöbbnek van egy bicskanyitogató stílusa, amellett hogy nagyon profik és láthatóan imádják a piciket. Segítenek bármiben, csak tényleg nem együttérzőek vagy pátyolgatóak, inkább az a nagyon szigorú nagymama hangnem jellemző. 

Szülésvezetés: Az itt dolgozók döntő többsége természetességpárti. Csak tényleges szükség esetén avatkoznak be oxitocinnal vagy gátmetszéssel. Ha minden rendben van, megbeszélhető velük a vajúdás módja, a szülési pozíció stb.

Az ügyeletes szülésznő szinte végig bent volt velem, kedves volt nagyon, próbált mindenben segíteni. A doktornő is sűrűn rám nézett, ő is nagyon normális volt. Az osztályvezető is benézett, hogy minden rendben van-e, nagyon lelkiismeretesen dolgoznak.

Szülés után nem vágták el egyből a köldökzsinórt, picit rám tették. Aztán apa kíséretében mérték és törölték át, amíg megszültem a méhlepényt, majd apa kezében várta, míg összevarrtak (én kértem a gátmetszést, ha egy picit is rizikós, hogy repedek). Kaptam oxitocint, hogy segítse a méhem összehúzódását.

Két órát töltöttünk utána hármasban (aranyóra), néha a szülésznő ránk csekkolt, hogy szopizik-e, jól vagyok-e. Ezután elvitték vizsgálatokra, nekem pisilni kellett egyet, aztán lekísért a szülésznő a csecsemőosztályra. Itt hozzátenném, hogy itt már egy órája lejárt a munkaideje, de ezt megvárta, hogy ne egy idegen vegyen át. 

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Igen. Az összevarrásnál nem, de addig babázik.

Látogatási rend: Itt elég szigorú (ennek külön örültem). Du 4 és 6 között van a hivatalos. Ez idő alatt a csecsemősöknél lehet a pici, anya kimehet az osztályról. (De ha leadod a babát, csak 4-kor adhatod le és nem mehetsz érte, csak 6-kor.) Az osztályra senki nem jöhet be. (Ez nem teljesen igaz, a VIP szobákba bemehet egy fő.) A folyosó üvegén keresztül lehet megnézni a picit. „Nem hivatalosan” 8-10 között van a nagyvizit a babáknak, addig az összes baba bent van és az anyák „szabadok”, akkor is ki lehet menni az osztályról.

Mit kell vinni a baba ellátásához? 

Hazamenős ruci. 10 db pelust és egy csomag popsitörlőt le kell adni. Egy nagyobb meretű tetxtilpelust a kis kocsiba alá és egy kistakarót. Ezen felül kell lenni saját használatra pelusnak, textilpelusnak és popsitörlőnek. Popsikrém volt kitéve, köldökápoló is. 

Elég korrekt lista van feltöltve a kórház oldalán, amin szerepel mind a babának, az anyának, illetve az apának szükséges (szülésnél) dolgok.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? A sima szobák 5 ágyasak, egy szoba/1 zuhanyzó.

Van-e VIP szoba? Van. Egy- és kétszemélyes is. A kétszemélyesnek 1 közös zuhanyzója van. A VIP szobába bemehet apuka vagy nagyszülő. 12 év alatti gyerek és egyéb ismerős hivatalosan nem. VIP szobát nem lehet „foglalni”, annak függvényében választható, hogy a szülés után, mikor lekísérnek, van-e üres szoba. Nagyon szépek és otthonosak, nincsenek horror árban sem. Talán a legdrágább 40 ezer az egész bent töltött időre.

Koszt mennyisége, minősége:

Erről nem nyilatkoznék. Egyszer sem ettem belőle. Nem volt szimpi, a szobatársak sem dicsérték agyon. De én alig vártam, hogy végigegyem a kórház büfékínálatát, mert az valami zseniális, csak ajánlani tudom.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Igen. Mindenki. Mindenről. 

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt:

Igen. Szoptatásról, köldökápolásról, általában a baba ellátásáról, hasfájásáról és nyugtatásáról, vizsgálatokról és azok menetéről, gátsebem kezeléséről. Tényleg mindenről szinte. Lassan kétéves a kicsim, de sok dolgot a mai napig hasznosítok.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz:

Amikre nem tér ki a kérdéssor: 

• van hűtő (felcímkézett ételeknek, italoknak)

• van mikró, vízforraló

• igény esetén adnak forralt vizet a babáknak, kérésre vagy ha azon kívül muszáj, akkor tápszert is

• lefejt tejet nem lehet tárolni a hűtőben, arra kérnek, hogy leginkább sehol se tárold.

• a hűtő fagyasztójában van jégzselé a gátsebre.

Facebookon elérhető a Jahn Ferenc Dél-pesti kórházban szülök/szültem csoport, ahol azonnal elérhető minden friss minket érintő infó a dokikról, a kórházról és minden kérdésre készséggel válaszolnak a tagok, nagyon kedves kis összetartó közösség. 

Értékelés:

  • szülészet állapota: 10+
  • kórtermek állapota: 8
  • szülőszoba korszerűsége: 10
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 10
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 9
  • orvosok segítőkészsége: 10
  • szülésznők segítőkészsége: 10+
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 8
  • kommunikáció, tájékoztatás: 10
  • tisztaság: 9
  • ellátás minősége: 9 (a kaja miatt)

B.

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más is írt már a Jahn Ferenc Kórház szülészetéről, olvasd el!

A fizetős szoba is lepukkant és büdös a Jahn Ferenc Kórházban

A Dél-pesti Kórház híre rosszabb, mint a milyen valójában