A könyvek mellett sokan keresnek játékokat különböző korú gyerekeiknek karácsonyi ajándéknak, játékteszt-sorozatunkkal nekik próbálunk tippeket adni, milyen játékokat érdemes vásárolni és melyek azok, amiket kerülni kell.

Elsőként egy 2-5 éveseknek való kreatív, fejlesztő építőjátékot, a Day and Nightot teszteltük.

A Day and Night egy logikai játék, amely szerintem kétéves kor alatt is használható, bár természetesen nem a szabályok alapján. A fatalpból három különböző hosszúságú faoszlop áll ki, amelyre a különböző színű és formájú, közepükön lyukas faelemek húzhatók rá. Ez a felhúzom-lehúzom játék önmagában is lefoglalta az én kétévesemet, legalább egy órát játszott vele egyszerre.

Ahogy képes lesz a szabályokat megérteni és alkalmazni, megmutatjuk majd neki a játékhoz tartozó füzetet is. Most nagyobb testvérei segítettek a füzetben lévő képeket a faelemekkel lemásolni. A füzetben 48 egyre nehezedő, lemásolandó feladvány található, az elején még színesben, tehát pontosan ugyanúgy, ahogy a végeredmény is kinéz majd. A spirálfüzetke hátlapjain pedig csak a faelemek alakjai látszanak, a színek nem. A neve tehát innen ered: a „day”, azaz nappali oldalon színesben, a „night”, azaz éjszakai oldalon pedig sziluettes ábrán láthatjuk a feladványokat.

Hétévesem közölte, hogy ez „bébikönnyű”, majd kirakta a feladatot – rosszul. Ezen felhergelte magát egy kicsit, és nekiült, hogy végigcsinálja mindet, még vacsorázni sem volt hajlandó, amíg meg nem alkotta az összes képet hibátlanul. A kicsi meg alig bírta kivárni, míg visszakapja a játékát, egy „Enyém játékom!” felkiáltással el is húzott vele a sarokba, hogy senki ne zavarja, amíg pakolászik.

A játék ezeket a készségeket fejleszti: színfelismerés, színek ismerete, figyelem, koncentráció, vizuális észlelés, finommotorika, formafelismerés, logikai gondolkodás, szem-kéz koordináció, kombinációs készség, problémamegoldás.

Day and Night – SmartGames
5650 Ft

Tünde

A tesztjátékot a Magic-Boxtól, a gondolkodtató játékok boltjától kaptuk.