A Szafari bújócska fejlesztő játék hétéves kortól ajánlott, ám a könnyebb feladatokat ennél fiatalabbak is meg tudják oldani. A nehezekkel nekünk, felnőtteknek is meggyűlt a bajunk. Estéken át próbáltuk kilogikázni a gyerekekkel, hogyan legyen pontosan annyi és pontosan olyan állat a dobozon, mint amennyit a feladványok meghatároznak.

Az egész család bevonható a játékba, és mivel játék közben a vizuális észlelés, differenciálás, logikai gondolkodás, problémamegoldó és kombinációs készségek fejlődnek, több legyet ütünk egy csapásra. Együtt gondolkoztunk, és ez jó hatással volt a kapcsolatunkra. Játékteszt sorozatunkban a SmartGames újabb játékát, a Safari Hide&Seek-et próbáltuk ki.

A játék alapja egy szétcsúsztatható fedelű doboz, melyben négy különböző alakú takarólapka és egy feladatfüzet található. (Ez a megoldás azért tetszik, mert akár utazáskor is el lehet vinni a játékot anélkül, hogy széthullanának az alkatrészei.) A doboz teteje négy részre van osztva, mindegyiken ötféle afrikai állat látható: elefánt, gazella, zebra, oroszlán, orrszarvú. A füzetke minden második oldalán állatrajzok vannak: ebből megállapíthatjuk, hogy milyen állatokat és belőlük hány darabot kell látnunk a doboz tetején a feladat megoldása után.

A feladat pedig az, hogy a különböző formájú lapokkal (bokrokkal) letakarjuk (elbújtassuk) a fölösleges állatokat, tehát azokat, amelyek nem szerepelnek a füzet adott oldalán. A lényeg, hogy úgy variáljuk a takarólapokat, hogy pontosan ugyanannyi és ugyanolyan állat legyen látható a dobozon. Ha semmiképp nem bírunk a feladattal, puskázatunk a lap hátoldalán található megoldásból.

A füzet elején könnyebb feladatok vannak: itt még megmutatják, hogy egyes takaróelemeket milyen irányú állásban kell felhasználni (természetesen ekkor is ki kell találni, hogy a négy takarólap melyik részre kerüljön a doboz tetején). A későbbiekben egyre kevesebb elem irányát mutatják meg, a végén pedig már semmilyen segítséget nem kapunk a feladat megoldásához. És itt kezdődik a közös logikázás, ami igen jó móka.

A játékot egyedül is játszhatják a gyerekek, de ha van kedvünk agyalni egy kicsit, mi is csatlakozhatunk. Biztosan lesz olyan feladat, ami hosszas töprengést igényel még az okosoknak is. És hogy a kisfiúk is örüljenek: a játék kalózos változatban is kapható.

A tesztjátékot a MagicBox, a gondolkodtató játékok boltja biztosította.

Tünde