Tavaly már teszteltünk egy iskolatáskát, amely PET-palackból készült, tapasztalatainkról ebben a posztban számoltam be. Most a „kistestvérét”, az ergobag iskolatáskát próbáltuk ki.

Táska alsósoknak
 

A táska legfontosabb tulajdonsága, hogy ergonomikus, és a gyerekkel együtt „nő” – azaz állítani lehet a háttámláját a gyerek magasságához. Az ergobag táskákat az alsós gyerekekre tervezték, vagyis az ő testmagasságukhoz (és tancucc-mennyiségükhöz) ideális.

Vidám színek
 

A táska élénk színekben kapható, mi egy kék alapon pöttyös + zöld belsejű példányt próbáltunk ki. Az anyaga nedves törlőkendővel tisztítható, a külsején fényvisszaverő csíkok és betétek találhatók. A táskán két, levehető, tépőzáras „matrica” van, melyet cserélgetni lehet – akár kiegészítőként megvásárolt további matricákkal.

Zár, cipzár, betétek
 

Az első próbálkozásra nem sikerült kinyitnom a táska zárját, hiába feszegettem. (Ha nincs ész, jöhet az erő…) Aztán a józan eszem hazatalált, és két másodperc alatt rájöttem, hogy a mágneszárat oldalra kell húzni, akkor nyílik. (Ezzel eljátszogattam egy darabig.) A külső zseb zipzáros, élénkzöld húzókák segítik a kinyitást. A zárat kinyitva a nagy rekesz „behúzós”, mint egy tornazsák, és további elválasztók (az egyik tépőzáras, kivehető) találhatók benne. A rácsos zsebben még egy karabiner is található, a táska tetejének belsejébe pedig egy külön jelzett helyre be lehet írni a gyerek nevét.

Ergonomikus iskolatáska
 

A táska hátoldalán szivacsos a kialakítás, ez a kihúzható háttámlát rejti, melyet egy mozdulattal állíthatunk, ha a gyerek hirtelen megnőne a nyáron. A háttámlában ergonomikus alumínium merevítés van, ami a védi a gyermek gerincét.

A vállpántok szintén szivacsosak és kényelmesek. Egy összekapcsolható, övszerű rész is van deréktájon, hogy ott is rögzíteni tudja a gyerek a hátizsákot, de a két vállpánt is összekapcsolható elöl, a mell magasságában, azaz nem csúszik le a pánt a gyerek válláról. (Ha futni kell a busz után, ez kifejezetten hasznos.)

Vélemény
 

Nekem személy szerint túl sok rajta a lógó pánt/heveder, de a gyerek (és végül is ő használja) élvezettel kapcsolgatta ki-be a csatokat. Hasonlóképp imádta a cserélhető matricákat – az majd kiderül, hogy a suliban le tudja-e győzni a kényszerét, hogy tépőzárazgasson -, és szórakozzon a mágneszárral.

Praktikus az állítható háttámla, ha esetleg a nővére szeretné valamiért használni a táskát, az ő hátára is kényelmes lesz. És nem utolsó sorban a gerinckímélő felépítés meggyőző – néha nekem is nehéz felcipelni a harmadikra a másodikos gyerekem iskolatáskáját, olyan nehéz.

Tünde