Andi szülés után inkontinencia menstruáció nagyszülők

A szülés után felmerülő problémákról írt sorozat előző részeiben Andi a szoptatás nehézségeiről, a gátmetszést követő kellemetlenségekről írt, és megosztotta azt is, hogy hogyan vette észre, hogy szétnyílt a hasizma. A mai bejegyzésben az inkontinenciáról, a menstruációról és a nagyszülőkről lesz szó.

Inkontinencia
 

Lányok, most komolyan valaki, bárki is felhívja/felhívta erre a figyelmet? Mert arra mindenki felkészít, hogy a természetes úton történő szülés velejárója lehet az aranyér-probléma. Már a kórházi pakkba is sokan javasolnak ennek enyhítésére különböző krémek bekészítését, de erről aztán mindenki hallgat. Jó, nem mindenki, de nem is rágta a számba a kismamatornán a gyógytornász, hogy az intimtorna nem csak a hüvelyem épsége miatt fontos.

Miután gyermekünk nyári baba, így elég korán kivittük levegőztetni, és egyre nagyobb távokat voltunk képesek családilag megtenni. A házimunkától – na, jó, és az éjszakai etetéseknél való segítségtől – kimerült férjem velem együtt jajgatott, és alig szóltunk egymáshoz a séta közben, mert mindenki a maga nyavalyájával volt elfoglalva. Az egy dolog, hogy érzed a gátsebed, de valahogy a csípőd, medencéd se a régi.

No, az első hosszabb sétánkon rájöttem, hogy ez még semmi, rohanhatok haza, mert alig bírom tartani a vizeletet, és ez a tünet csak súlyosbodik, ha kínomban, vagy Uram, bocsá’ kínunkban nevetünk.

Mondhatom, hogy idővel ez a probléma mérséklődik, szinte teljesen megszűnik, de addig is vigyázni kell különösen a nevetéssel, tüsszentéssel és igen, a mosogatás is tud kellemetlen meglepetéssel járni.

A szülés utáni első menstruáció
 

Ez az, ami végképp az a téma, amiről beszélünk is, meg nem is. Csak egy dolgot jegyeznék meg és nem is akarok többet. Ha természetes úton szültél (és azért se írom le, hogy simán, mert aki így titulálja, azt küldeném is személyes tapasztalatszerzésre), ne várd, hogy minden a régi lesz odalent. Tényleg ne, én komolyan meglepődtem, hogy így egy év távlatából is úgy tűnik, hogy el lehet felejteni a tamponhasználatot, legalábbis annak, aki olyan lusta, mint én, és nem csinálja rendszeresen az intimtornát. Na, azért mégis egy újszülött küzdötte át magát legintimebb testrészeiden.

Tanulság:

Intimtorna mindenkinek már a terhesség alatt! (Nem árt, ha nem csak úgy szórványosan csinálja az ember, és megfelelő tanfolyamon vesz részt.)

Nagyszülők
 

Sokat gondolkoztam, hogy ezt le merjem-e írni, de úgy döntöttem, röviden mégiscsak jelzem, hogy az eddigi kapcsolatotok a szülőkkel változni fog. Lehet jobb, de rosszabb is. Nálunk az utóbbi történt és visszagondolva voltak előjelek, de a kezdetek után több évig voltunk jóban anyósommal, így álmomban se gondoltam, hogy az unokájáért (aki jelzem, nem is az első) úgy fog rajongani, hogy elfelejti, hogy a gyereknek egyébként vannak szülei is, és esetleg igencsak meg tudja őket bántani a viselkedésével.

Tanulság:

A nagyszülőknek is meg kéne tanulnia beilleszkedni ebbe az új családba. Jobb, ha készülsz minden eshetőségre, és inkább az elején ismerteted a szabályokat. 

folyt. köv.

Andi

Andi szülés után inkontinencia menstruáció nagyszülőkA sorozat részeit itt olvashatod:

Nem minden baba tud szopizni

Ne hidd el, hogy a gátvarrás nem fáj!

Szülés után vettem észre, hogy szétnyílt a hasizmom

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>