Ingyenessé vált a fogamzásgátló tabletta a 15 és 18 év közötti kiskorú lányoknak hétfőn Franciaországban.

 

Az ügynevezett első és második generációs fogamzásgátlók ingyenessé tételével a francia egészségügyi minisztérium célja csökkenteni a művi terhesség-megszakítások számát, amely a 15 és 18 év közötti lányok körében jelenleg eléri az évi 12 ezret. A kamaszlányok ezért ezentúl egy orvosi vizsgálatot követően recepttel és a szüleik társadalombiztosítási kártyájának bemutatásával ingyen válthatják ki a tablettát bármely gyógyszertárban.

Miután a nyolcvanas években forgalomba került harmadik és negyedik generációs tablettákról az év elején az egészségügyi hatóságok megállapították, hogy azok trombózisveszélye kétszer akkora, mint a második generációsoké, az újabb tablettákra nem vonatkozik az ingyenesség, s azoktól a teljes támogatást megvonta a társadalombiztosítás.

Francois Hollande államfő tavalyi elnökválasztási kampányának egyik fő ígérete volt a magas színvonalú és ingyenes fogamzásgátlás biztosítása a kiskorúak számára. A francia parlament 2012 őszén a társadalombiztosítási törvény részeként megszavazta az intézkedést.

A fogamzásgátló tablettákra Franciaországban eddig 65 százalékos társadalombiztosítási támogatás volt érvényben. Az egészségügyi minisztérium szerint a 15 és 18 év közötti lányok egy jelentős része azonban azért nem élt eddig vele, mert számukra jelentős kiadást jelentett az évi 40-60 euró a tablettákra. A kiskorúak számára a családtervezési központokban eddig is felírhattak ingyenesen fogamzásgátlót, de ilyen intézmény csak néhány nagyobb városban található. Ezentúl minden kamaszlány ingyenesen hozzájuthat a fogamzásgátlóhoz bármely gyógyszertárban, ha előtte részt vett egy orvosi vizsgálaton, s bemutatja az ott felírt receptet szülei társadalombiztosítási kártyájával együtt.

A kiskorúak számára felírt fogamzásgátlók 65 százalékos támogatása 2011-ben 6 millió euróba került az államnak. A kormány becslése szerint a 100 százalékos támogatás további 5 millió eurós kiadást jelent.
Szintén április 1-jétől a művi terhesség-megszakítás minden nő számára ingyenessé vált Franciaországban. Eddig ugyanis csak a 15 és 18 év közötti lányok számára volt ingyenes az abortusz, a nagykorú nőknek a társadalombiztosítás csak 70 százalékát fizette ki a költségeknek.

MTI

A fogamzásgátlás és védekezés költségeivel a mindenkit érint blog foglalkozott.

UPDATE

Évente átlagosan 2500 súlyos szövődményes és húsz halálesetet okoznak a fogamzásgátlók Franciaországban, erre a következtetésre jutott az Országos gyógyszerbiztonsági ügynökség az elmúlt tizenegy év kórházi adatainak feldolgozása után. A Tüdőembólia áldozatai nevű egyesület szerint a szervezet alábecsüli a halálesetek számát – számolt be a fogamzásgátló-ügyről az inforádio.hu.

Alapos, sokak szerint hiánypótló munkát végzett az országos gyógyszerügynökség három hónappal az első, fogamzásgátlóval kapcsolatos botrány kirobbanása óta. A szervezet a 2000 és 2011 között regisztrált, mélyvénás vérrögképződéses panaszokkal kezelt, 15 és 49 év közötti nők adatait dolgozta fel, és ezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy e tüneteket évente 2529 esetben a fogamzásgátló tabletták okozzák. A páciensek kétharmadánál a pirulák súlyos visszérgyulladást, egyharmadánál pedig tüdőembóliát idéznek elő.

A vizsgálat azt is kiderítette, hogy évente húszan veszítik életüket a fogamzásgátlók által kiváltott mellékhatások következtében, ebből átlagosan hat esetben a biztonságosabbnak mondott első és második generációs, 14 esetben pedig a legmodernebb, harmadik és negyedik generációsnak nevezett tabletták a felelősek. A fenti számokat a Tüdőembólia áldozatai nevű egyesület vezetői vitatják, szerintük a halálesetek száma lényegesen magasabb, akár az évi kétszázat is elérheti.

Ezt az ügynökség kutatói sem tartják kizártnak, hangsúlyozzák ugyanis, hogy vizsgálatukban kizárólag a tüdőembóliában elhunyt nőket vették számba, ám tudatában vannak annak, hogy a fogamzásgátlók agyvérzést, sőt szívinfarktust is okozhatnak, így az ezekkel kapcsolatos eseteket még ezután fogják feldolgozni. Ami azt jelenti, hogy a végleges számok valóban magasabbak lesznek.

Center

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?