szoptatás tápszer anyatej

Az anyatej kontra tápszer témakör úgy látszik, kimeríthetetlen. Újabb írás érkezett, melyben a szerző az anyatej mellett kampányol.

Miért jobb az anyatej? Ha irritál a kérdés, bele se kezdj…

Három gyerekem van, folyamatosan 4 és fél éve szoptatok, nem vagyok büdös, ha akarok, eszem konyakos meggyet, babfőzeléket csülökkel, nem vagyok fanatikus szoptatáspárti, de szeretnék felszólalni a szoptató anyák felé indított támadás ellen, ami minden józan észnek ellentmond. Az a gyerek, amelyik sír egyáltalán nem biztos, hogy éhezik, azért mert újdonsült, tapasztalatlan anyaként hajlamosak vagyunk attól rettegni, (én is így éreztem, holott az első 3 hónapban heti 200-300 grammot gyarapodott a baba) hogy egy jól táplált kisbaba éhen hal, a sírás oka sok minden más is lehet. Például az anya bizonytalansága és hitetlensége abban, hogy a saját erejéből és testéből képes táplálni a gyerekét és ennek a hitetlenségnek minden szövődménye.

Biztos nem véletlen, hogy nem halt ki az emberi faj a tápszer világméretű kampánya előtt sem. És számomra elfogadhatatlan, hogy egyes tápszerfanatikus anyukák saját lelkiismeret-furdalásuk enyhítésére pocskondiázzák azokat az anyákat, akik önzetlenül, urambocsá’ sokunk számára felfoghatatlan és elfogadhatatlan módon anyagi ellenszolgáltatás reménye nélkül a szabadidejükben igyekeznek segíteni más anyáknak. Tudom, hogy ez a bevezetés nem volt valami empatikus, de most lássuk az érveket.

Miért jobb a szoptatás?
 

  1. Ingyen kipróbálhatod, milyen lenne, ha megcsináltatnál egy mellplasztikát, és kísérletezhetsz a különböző méretű implantátumokkal. Ha nem tetszik az eredmény, csak megszoptatod a babát.
  2. Soha nem érzed úgy, hogy meg kell indokolnod, miért szoptatsz és nem tápszert adsz a gyerekednek, mert valójában mindenki tudja, hogy az anyatej a baba legjobb tápláléka.
  3. A szoptatás kapcsán belátod, hogy eddigi élettapasztalataiddal ellentétben a melled nem pusztán szexuális tárgy, hanem létfontosságú funkciója is van.
  4. A szoptatós melltartót úgyis megveszed, ha fogsz szoptatni, ha nem. Mindenesetre érdemes egy szép darabot választani. Lehet, hogy most találsz egy olyan melltartót, ami tényleg jó tartást biztosít a mellednek. Én a hagyományos kínálatból egyszer sem akadtam ilyenre.
  5. Ha tandemben szoptatod a két különböző korú gyereked, nem kell felkelned a kanapéról, hogy enni adj az üvöltő nagynak, míg az üvöltő kicsi a cicire vár.
  6. Ha „cicizavaros” (az enyém például nem fogadja el a cumisüveget) lesz a gyereked, és ez valamilyen okból véletlenül kiderül, tudhatod, hogy eddig mindent jól csináltál, és még fontosabbnak és egyedibbnek érzed a kapcsolatod a babával, mint előtte.
  7. Ha bárhol, bármikor szükséged van pár nyugodt percre, csak megkérdezed, hogy hova tudsz elvonulni szoptatni, és szinte mindig kapsz egy saját szobát.
  8. Még Bear Grylls is téged irigyel, hogy a legzordabb körülmények között is rendelkezésedre áll egy magas fehérjetartalmú energiaital. És ne felejtsük el, hogy Chuck Norris még most is minden reggel megiszik egy pohár anyatejet.

És higgyétek el egy szoptató anyának is ugyanolyan irritáló, ha kritizálják a döntését, és bele próbálnak szólni az életébe és a választásaiba. Segítséget az kap, aki kér. És sok út vezet a célig, de mi is az…?

Kamilla