Vakmacska immunerősítés immunrendszer vitamin

Miközben vad viták dúlnak, hogy egyáltalán létezik-e olyan, hogy "immunerősítés", vadul próbálgatjuk a módszereket, amivel elkerülhetjük a télvégi járványokat. A módszerek egy része (finn vagy orosz típusú szaunák, "fertőtlenítő" házipálinkák és társaik) persze gyereknél nem bevethetőek, de néhány "legalább nem árt" módszert azért mi is próbálgatunk náluk is.

1. Szingli-és multivitaminok, cseppek

A gyerekvitaminok némelyike sokak szerint inkább vidám színes gumicukor (ez néha nem is baj, például amikor a Kicsi elcsórt vagy négyet, felfalva együltő helyében négynapnyi mennyiséget, amitől kutya baja se lett, tehát semmit nem adagolt túl), de azért rendületlenül próbálgatunk hazai és külföldi gyártmányokat. A többség rágótabletta formájú, a gyerekeknek nincs ellenére, ahogy a sima C-vitamin (csepp vagy drazsé) sem. A kövér Omega-3 kapszulát már csak a kísérletező hajlamú Kicsi nem méregette gyanakodva, a Nagy pedig csak jó adag gyümölcslével volt hajlandó a kiskorúak Béres-csepp adagját elfogyasztani.

2. Természetes vitaminok, avagy zöldség-gyümölcs áradat

Szerencsére nálunk majdnem mind népszerű az almától a karalábéig, rágva és lé formában is, beszereztünk egy elektromos citrusprést a gyorsabb eredmény érdekében, és van egy ősöreg léfacsarónk is, ami 1991 óta nyom akár répából, céklából, szárzellerből is vitaminbomba leveket. A szintén csodaszernek tartott gyömbér már csak kis mennyiségben, sok-sok teával elfogadott.

3. Vitaminokkal dúsított ételek, italok

A leckét az egy-kétéves korosztály is feladja rendesen. Az anyatejmennyiség sokunknál már igencsak megcsappan ekkorra (vagy besokallunk és elválasztunk), viszont nem minden gyerek fogad minden, neki kínált ételt szívesen. Ha ízlenek a gyümölcsök, akkor a vitaminbevétel egyik része kipipálható, de kínálhatunk csepp kiszerelésű C-vitamint (esetleg D-vitamint) is mellé.  A vitaminos rágótabletták nagy részét ennek a korosztálynak nem ajánlják, esetleg nincs is mivel megrágni még.  

Sok anya aggódik a kiegyensúlyozott tápanyagbevitel miatt, ha az étel nagy része a tálban marad, esetleg földre borítva a kutyát-macskát boldogítja, vagy ha a gyerek a bölcsiben eszik (vagy nem eszik) napközben, esetleg evési sztrájkba lép, és csak fintorog mindenre, bármivel próbálkozunk. Ha a folyékony italokat szívesebben fogadja, a saját lelkiismeretünk is megnyugodhat, ha legalább a  vitaminokkal, ásványi anyagokkal is felturbózott, "ételnyi" tápanyagot tartalmazó tápszereket, tejitalokat megissza rendszeresen - a sima tehéntej fogyasztását hároméves korig úgyse ajánlják a szakemberek, a színes-cukros, kevés tápanyagot tartalmazó italoktól meg mi berzenkedhetünk. Az időleges evési sztrájk átvészelésére Libby Purves híres Hogyan ne legyünk tökéletes anyák c. könyve a fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal  ellátott tápszerfélét, tejitalt javasolja.

4. Méz, hagyma, gyógytea és más népi bölcsességek

Eddig influenza és takonykór ellen leginkább apa stratégiája vált be, ami mérhetetlen mennyiségű natúr fokhagyma, lilahagyma fogyasztását jelenti, sok-sok zöldséggel, gyümölccsel, néha lekísérve mindezt némi termelői tavalyi szőlővel. A gyerökök se vetik meg a hagyma lila és zöld formáját, a fokhagymát inkább csak ételekben, salátákban fogyasztják. Mindenki kedvence viszont a méz: felfedeztünk egy Kőbányán ingyen házhoz szállító csapatot, igazolt származású magyar mézek, hárs, erdei, akác, miegymás, plusz aki még szeretné, méhpempő, virágpor és propolisz is. De szeretjük a gyógyteákat is, csak úgy napi fogyasztásra - hárs, csipkebogyó, borsmenta, bodza gyakori vendég az asztalon, állítólag megelőzésre se rosszak.

5. Mozgás

Idén enyhe a tél, de mivel síelni nem tudunk, hát legalább biciklizünk, ha nem esik.  Vagy labdázunk a sáros füvön, focizunk, de a tavasztól őszig idényjellegűnek számító tollas is előkerült. Persze ha pocsék az idő, voltunk már játszóházban is: ott ugyan rengeteget lehet mozogni, de friss levegő híján félő, több kerület összes vírusa ad egymásnak randevút zsúfolt hétvégéken.

6. Védőoltás

A nagymama stratégiája (amellett, hogy igyekszik egészségesen táplálkozni és mindennap mozogni), mi mostanában nem éltünk vele, nem elvi, inkább gyakorlati lustaság oka folytán. Amikor terhes voltam, akkor viszont elballagtunk a Naggyal oltatni – a fokozott kockázat az fokozott kockázat ugye.

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?