Attól függően, hogy hüvelyi szülésed vagy császármetszésed lesz, jó pár napot a kórházban fogtok tölteni, mielőtt hazamehettek. Itt egy pár ötlet arra, hogyan tudsz felkészülni a hazatérésre:

  • A kisbabának álljon készenlétben egy autósülés. Enélkül az is lehet, hogy nem engednek ki a kórházból. Nagyon sokfélét lehet kapni, mindenféle típusúakat. Válasszatok olyat, ami tetszik, mert nagyon sok időt fog benne eltölteni a gyerek, és ti is sok időt fogtok azzal tölteni, hogy ki-becsatoljátok őt.
  • Tudd meg, ki a védőnőd, akivel a szülés után kapcsolatban leszel, és a körzeti gyerekorvos, akihez járhatsz. Írd le az elérhetőségüket. Ha az első gyermeked, legyél tisztában azzal, hol van a gyerekorvos, és hogyan tudsz könnyen eljutni hozzá.
  • Legyen otthon elég higiéniai kellék az újszülött ellátására az első hetekre, és ne feledkezz el magadról sem. Mindenképpen szükségetek lesz pelenkákra, popsitörlőkre, és textilpelenkékra a büfiztetésekhez. Amikor a csecsemős nővérek, vagy a védőnőd elmondják, mit ajánlanak a köldökcsonk tisztítására, szerezz be abból is (a vélemények ezügyben különböznek). 
  • Még mielőtt a gyermeked megszületik, tudd meg, hogy ki tud tanácsot adni szoptatásügyben, ha később problémák merülnének fel. A kórházban is tudnak majd segíteni, és a védőnőd is, de előfordulhat, hogy ez nem lesz elég.
  • Mielőtt hazamész a kórházból, győződj meg arról, hogy teljesen egyértelműek számodra az orvos instrukciói és tanácsai a felépülésedre. Ezek az instrukciók attól függenek majd, hogy milyen szülésed volt. Egy hüvelyi szülés után egészségügyi betétekre lesz szükséged, és arra, hogy a hüvelyed környékét tisztán tartsd. Egy császármetszés után hosszabb kórházi tartózkodásra számíthatsz és arra, hogy a seb a hasadon sok fájdalmat fog majd okozni. Az orvosod mindenféle gyógyszereket fog felírni, hogy a fájdalmat enyhíthesd.
  • Így is, úgy is, vigyáznod kell majd magadra, és nem végezhetsz komolyabb fizikai munkát egy jó ideig. Kímélned kell majd magad, és ha valami fájdalmat okoz, azt azonnal hagyd abba.
  • Ne habozz segítséget kérni! Ha bármire szükséged van: ételre, italra, vagy segítségre a ház körül, kérj meg valakit!  Aludj annyit, amennyit csak lehetséges. Amikor a kisbaba alszik, aludj te is! Minden más várhat. 40 hét terhesség és a szülés után arra van szükséged, hogy mihamarabb felépülj.

M.