Milyen jogai és kötelezettségei vannak egy munkába visszatérő szülőnek? Mikor kell bejelentenie visszatérési szándékát? Jár-e neki béremelés, szabadság, végkielégítés? Kötelezhető túlórára? Kérhet részmunkaidőt? Hogyan vállalhat munkát gyes mellett? Mit nem kérdezhet meg az állásinterjún a munkáltató?

'Business woman' photo (c) 2005, mirimcfly - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/Ilyen és hasonló kérdésekre kaphatnak választ a résztvevők a Tudatos Életért Egyesület és a Babafalva portál által szervezett Munka GYES után – Változások 2012 konferencián, 2012 januárjában. Ha épp otthon vagy egyhetes, egyhónapos, egyéves gyerekkel, vagy lassan lejáró GYES után intéznéd visszatérésed a munkába, akár a régi, akár vadonatúj helyen, érdemes végighallgatni a szakértők mondandóit.

Hidd el, a legjobb, legcsaládbarátabb munkáltató is képes röpke fél-egy éven belül lemenni kutyába, ha nyakán a gazdasági válság, bevétele csökken, tulajdonosai elégedetlenek, ráadásul néhány állami szabályzó is gáncsot vetett nekik. A hely, ahonnan elmentél szülni, csöppet sem biztos hogy ugyanaz lesz, mint az a hely, ahová visszamennél majd dolgozni.

Lehet, hogy a te idődben öt emberrel végzett melót már csak három csinálja. Esetleg egy sem. Lehet, a székedben már ősellenséged, Patrícia terpeszkedik, vagy Vili, akit fontos stratégiai projekt ügyében vettek fel…..csak elfelejtenek neked szólni, hogy határozatlan idejű szerződéssel, több státusz meg nincs. Vagy tőle, vagy tőled kell megszabadulni.

Az islehet, hogy a munkáltató ártatlan, mint a ma született bárány, csak a megrendelő elfelejtett fizetni, és azért próbálnak gyesen tartani, hogy időt (és vele pénzt) nyerjenek….de légy tisztában azzal, hogy ha megteszed a szívességet, és vársz, a GYES lejárta után már vígan felmondhatnak neked. És ha most haldoklik a cég, lehet, hogy a GYES-ed lejártáig újra életképes lesz, de az is lehet, hogy halott és fizetésképtelen. Van-e erre bármilyen stratégia?

Ráadásul a szabályok gyakori változtatása könnyen járhat azzal, hogy te is rosszul tudod, és a munkáltatód is, hogy most épp kinek mi a joga és a kötelezettsége. A Tudatos Életért Egyesület közleménye szerint: az állásod vagy havi több tízezer forintod, is múlhat azon, ha nem vagy tisztában a jogaiddal és a lehetőségeiddel…

A visszatérés tervezése mellett olyan kérdésekben is kell rövid idő alatt döntened, melyekhez komoly munkajogi, pénzügyi ismeretek kellenének, miközben a (leendő) munkaadód igyekszik a saját érdekeit érvényesíteni, akár a hátrányodra is. Ráadásul még a folyamatosan változó jogszabályok is nehezítik a dolgod.

A Munka GYES után - Változások 2012 konferencián egy munkajogász és egy könyvelő-adótanácsadó, fogja összefoglalni egy-egy előadásban a változásokat és általában a legfontosabb tudnivalókat a munkajog, a tb, a bérszámfejtés és az álláskeresés területéről.

Csak néhány téma ízelítőül:

  • Mikor kell bejelentened a munkába visszatérést? Köteles-e visszavenni a munkáltatód és milyen pozícióba?
  • Jár-e neked béremelés, szabadság, végkielégítés?
  • Meddig jár a védettség alapesetben, ill. tartós beteg vagy ikergyermekek esetében?
  • Hogyan kell kiszámolni a szabadságot gyes utáni munkába álláskor?
  • Mennyi a tgyás, gyed, gyes összege, melyek a jogosultság feltételei többedik gyermeknél?
  • Mik a teendőid, ha saját vállalkozás szeretnél indítani, ennek milyen költségei vannak?

Minden előadás után hagynak időt a kérdésekre, konkrét élethelyzetekhez kapcsolódó problémákat is fel lehet vetni majd.  

- „A munkába való sikeres visszatéréshez sokféle információra van szüksége egy kisgyermekes szülőnek, hogy helyes döntéseket tudjon hozni, és ki tudja használni a lehetőségeit, a neki járó kedvezményeket. Ebben igyekszünk segíteni ezzel a konferenciával, egyrészt mert a jogszabályok túl bonyolultak, másrészt mert a munkavállalók sem elég felkészültek a témában. Ami nem meglepő, hiszen az elmúlt években nagyon sok jogszabály változott meg, némelyik többször is, és 2012 elejétől újabb változások várhatóak, például a Munka Törvénykönyve és a családok védelméről szóló sarkalatos törvény is a Parlament előtt van jelenleg.” – mondja Kocsisné Dr. Péterfy Hajnal, a rendezvény egyik szervezője, a Babafalva portál főszerkesztője.

A konferencián a résztvevők megismerkednek a munkaadó és a munkavállaló alapvető kötelezettségeivel és jogaival, így akár régi munkahelyre akarnak visszatérni, akár újat keresnek, tisztában lesznek a saját helyzetükkel, lehetőségeikkel. Friss információkat kapnak a családtámogatások és a családi kedvezmények változásairól, és arról is, hogy milyen kedvezményeket, könnyítéseket vehet utánuk igénybe a leendő munkaadójuk.

- „A 2011-es változásokról is tartottunk egy hasonló jellegű konferenciát (amiről Vakmacsek itt írt meg itt)  , amelyről nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Több GYES-ről visszatérő édesanya kapott konkrét segítséget, ötleteket a munkáltatójával való tárgyalásokhoz, vagy az álláskereséshez. Sajnos nagyon rossz tapasztalataink vannak arról, hogy a munkáltatók mennyire igyekeznek kihasználni a GYES-ről visszatérők tájékozatlanságát. Ezért igyekeztünk szakszerű, naprakész információkat és gyakorlatias megoldásokat összegyűjteni erre a napra, olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak, foglalkoznak ezekkel a témákkal, kérdésekkel.” – tudjuk meg Csiszér Évától, a Tudatos Életért Egyesület elnökétől.

Munka GYES után – Változások 2012 konferencia 2012. január 21.-én, szombaton, 9.30 és 13.00 óra között kerül megrendezésre Budapesten. A december 18. előtt regisztrálók jelentős kedvezményt kapnak a konferencia díjából. Ha szeretnél felkészülten belevágni a régi munkaadóddal való tárgyalásokba vagy az álláskeresésbe, ha nem szeretnéd, hogy kihasználjanak vagy eless jogos juttatásoktól,  érdemes rászánni egy szombat délelőttöt, esetleg beszerezni egy-két később életmentőnek bizonyuló névjegykártyát is. A részletekért kattints ide

Ráadásul, ha december 18. előtt jelentkezel, kedvezményes áron vehetsz részt a rendezvényen. De még kedvezmény nélkül is megérheti, mert aminek igazán ára van, az sajnos a tudatlanság.

Vakmacska