December 2., péntek

Adventi kalendárium

A családi összejövetelek Magyarországon kötelező programoknak számítanak karácsonykor. Gondold végig, hogyan zajlanak ezek a találkozók a ti családotokban!  Ha nagyon pici a gyereked, lehet, hogy érdemes lemondani és otthon maradni pihenni. Ezt már most beszéljétek meg a pároddal, mert ez olyan téma, amin sajnos nagyon össze lehet veszni.

'Wreath Detail' photo (c) 2008, mtcarlson - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Ha mindenképpen mentek, előre beszéljétek meg, hogy nagyjából mikor hova mentek és mikor jöttök onnan haza. Már most telefonálj körbe, levelezd le, hogy a nagycsalád többi tagja mit hogyan gondol, van-e változás a korábbiakhoz képest. Engem minden évben értek eddig meglepetések...

Ha gyerekkel mentek, érdemes írnod egy listát, mi mindent kell majd vinned, elintézned. Jó-e még az ünneplő a gyerekekre? Van-e a rokonoknál megfelelő játék? Szükség lesz-e kiságyra, alvócuccra, partedlira, etetőszékre, bébiételre, csereruhára? Ha a környéken sétálni lehet, strapabíró kinti ruhára? Nyilván nem most fogod ezeket összekészíteni, de egyszerűbb lesz az ünnepi megőrülés közepette, ha nem akkor kell végiggondolnod, hogy mit felejtesz otthon.

Bennem kettős érzés van a kötelező családi ünneplésekkel kapcsolatban. Szeretem, mert együtt vagyunk és mindig sikerül valakivel beszélgetnem egy jót. Közben kevés fárasztóbb dolog van, mint a gyerekeket terelni, öltöztetni-vetkőztetni, fegyelmezni. Ők is szeretik a felhajtást, nagyokat viháncolnak az unokatesókkal, de kimeríti őket, hamar kezelhetetlenné válnak.

Kedvenc napom december 27., amikor egész nap nem csinálunk semmit, nem megyünk sehova, csak lustálkodunk odahaza, nézegetjük az ajándékokat és ételmaradékokat majszolunk.

AMK