Pilár pelenka

Amikor elkezdtem utánaolvasni a mosható és eldobható pelenkákkal kapcsolatos kutatásoknak, még nem sejtettem, micsoda feneketlen kútba nyúlok. Ahogy végigvettem a különböző egészségügyi és környezetvédelmi kutatásokat, egyre újabbakat és újabbakat találtam.

Hogy ne nyúljon ez a poszt is mint a rétestészta, az itt leírt adatok csak zanzásítva adják a kutatások lényegét, következtetéseit. Bár a kezdet kezdetén nem volt célom, hogy az eldobható pelenkák ellen beszéljek, az itt leírt kutatások nagy része ezt teszi. Rátok bízom, mit tudtok ebből megemészteni.

Először néhány érdekes (ijesztő?) adat az eldobható pelenkákról:

- Pesszimistább becslések szerint 500 optimistább becslések szerint is 200 év kell egy pelenka lebomlásához.

- Egy kisbaba a pelenkáskor végéig (kb. 3 éves koráig) közel 7000 pelenkát használ el. Ez körülbelül egy tonna hulladéknak felel meg.

- A pelenkáskorú kisgyerekek a lakosság egy százalékát teszik ki, ugyanakkor a pelenkák révén ők termelik ki a lakossági hulladék 8-10 százalékát és a biológiailag nem lebomló szemét 30 százalékát!

- Az eldobható pelenkákhoz szükséges cellulózvatta előállításához évi egymilliárd fát használnak fel.

- Évente 18 milliárd eldobható pelenka kerül világszerte a szeméttárolókba, ez kétmilliárd tonna székletet, vizeletet, műanyagot és papírt jelent.

- Egy kisbaba a szobatisztaság eléréséig átlag több mint 26.000 órát tölt (dunsztolódik) pelenkában. És a tendencia az, hogy „Ne erőltessük” felkiáltással ez az időszak egyre jobban kitolódik.

Néhány részlet a mosható pelenka és eldobható pelenka összehasonlításából készült tanulmányokból:

1955-ben az Egyesült Államokban minden gyermek textilpelenkát használt, majd 1961-ben bevezették az eldobható pelenkákat, használatuk 1991-re 90 százalékra nőtt. Ezzel arányosan 1955-ről 1991-re 7 százalékról 78 százalékra emelkedett a babákon a bőrirritációk száma. (Journal of Pediatrics, 1959, Vol 54 pp. 793-800 "Relationship of Peri-Anal Dermititis to Fecel pH" by Drs. Tamio, Steiner, Benjamin)

Egy Procter & Gamble tanulmány szerint a pelenkakiütések előfordulásának gyakorisága 7.1 százalékról 61 százalékra növekedett. Egy másik cikk pedig arról számol be, hogy az eldobható pelenkát használó egy hónapos csecsemőknél 54 százaléknak van pelenkakiütése, ebből 16 százaléknak súlyos pelenkakiütése volt. (Journal of Pediatrics Health Care 1 (1987): 26-34.)

Egy pelenkagyártó cég honlapján ez olvasható: Hogyan lehet egy jó pelenka kedvezőbb hatással a környezetre? Egy jó pelenka nem csupán nagy nedvszívó-képességű és vékony, de cserélni is ritkábban kell, mint a kevesebb folyadék felszívására képes termékeket. Ugyanakkor az ausztrál Royal Women's Hospital (RWH) vizsgálata szerint nincs számottevő különbség a pelenkakiütések kialakulásában eldobható és mosható pelenkákat összehasonlítva mindaddig, míg mindkét fajtát megfelelő gyakorisággal cseréljük (amint elszennyeződött!) Hasonló eredményre jutott egy angliai vizsgálat is.

Német kutatók vizsgálata szerint a pelenka típusa befolyással lehet a férfiak későbbi termékenységére is. A herék hőmérséklete nagyon fontos a spermiumállomány szempontjából (nem véletlenül kaptak helyet a hasüregen kívül). 48 fiúgyermek testhőmérsékletét vizsgálták meg először akkor, amikor a hagyományos textilpelenkát viseltek, majd mikor eldobható nadrágpelenkát. Arra a megállapításra jutottak, hogy eldobható pelenkában mintegy egy Celsius fokkal magasabb volt a test átlaghőmérsékleténél. Az eldobható pelenkában a herék folyamatosan meleg, nedves környezetben vannak, a szellőzés pedig nem megfelelő. A textilpelenkának viszont jobb a szellőzése, ott hasonló hőmérsékletnövekedést nem tapasztaltak. (Kiel egyetem, C-J Partsch, M Aukamp, W G Sippell)

Az eldobható pelenkákat mindenhol reklámozott nagy nedvszívásuknak köszönhetően ritkán, vagy széklet esetén cserélik. Egy japán csoport ezért azt vizsgálta milyen egészségügyi következményei lehetnek a vizeletnek hosszú távon kitett szervezetnek. A vizsgálat során arra az eredményre jutottak, hogy azok a gyermekeknek a pelenkáját, akik húgyúti fertőzésben szenvedtek, naponta átlag 4,7 alkalommal cserélték, míg az ilyen panaszokat nem tapasztaló gyermekeknél átlag 7,5 alkalommal. (Sugimura T, Tananari Y, Ozaki Y, Maeno Y, Tanaka S, Ito S, Kawano K, Masunaga K)

Egy 1999-es tanulmány és egereken végzett kísérletek szerint az eldobható pelenkákban felhasznált anyagok bőr-, szem- és orrirritációt válthatnak ki. Már egyetlen eldobható pelenka kibocsátása okozhat asztmatikus tüneteket. A textilpelenkát használóknál efféle összefüggést nem mutattak ki. (Anderson, Rosalind, and Julius Anderson. "Acute Respiratory Effects of Diaper Emissions," Archives of Environmental Health, 54, October 1999.) További tanulmányok összefüggésbe hozták a papírpelenka használatát az asztma és bronchitis kialakulásával gyermekkorban. (Mothering, Issue 98)

A pelenkákban még mindig használt nátrium-poliakrilát használatát a tampongyártásban már évekkel korábban felfüggesztették mert bebizonyosodott, hogy toxikus sokk szindrómát okoz. Gyermekek körében hasonló vizsgálati eredmények még nem állnak rendelkezésre, de feltételezhetjük, hogy két-háromévnyi expozíció nincs hatással az egészségre?

Az eldobható pelenkák gyártása folyamán a cellulózrostokat klórgázzal fehérítik, és a folyamatban organoklór vegyületek keletkeznek, melyek közül a legmérgezőbb a dioxin. Organoklór maradványok minden eldobható pelenkában kimutathatóak. (EPA, "Integrated Risk Assessment for Dioxins and Furans from Chlorine Bleaching in Pulp and Paper Mills.")

Az eldobható pelenkák védelmében sokan felhozzák, hogy az újrapelenkák mosása rengeteg vízzel jár. Ha ezt perspektívában nézzük, két felnőtt, ha naponta 5 percet tölt zuhanyozással, akkor a kisbaba pelenkáskora alatt háromszor több vizet használ el, mint a pelenkák mosására. Valójában a pelenkák mosására használt víz egy háztartás vízfogyasztásának csupán 6 százalékát teszi ki, ennél többet használunk el nyáron a gyep öntözésére. És ne felejtsük el, a víz megújuló energiaforrásunk, megfelelő szennyvízkezelés után újra és újra felhasználható.

Az eldobható pelenkák a szeméthegyeknél nagyobb veszélyt is jelentenek a környezetre. Az eldobható pelenkagyártók ajánlása szerint a pelenkából a székletet minden esetben el kellene távolítani a vécébe, és csak utána kidobni. (Kezeket fel, hányan ismertétek ezt az ajánlást?)

A széklettel szennyezett pelenkákból a szeméttelepeken több mint 100 féle vírus és kórokozó kerül ki a szabadba, vizsgálatok élő poliovírusokat is kimutattak (a gyermekbénulás kórokozója, frissen oltott gyermekek székletében található meg). Ezek a patogének néhány hétig életképesek, és a madarak, rovarok és kóbor állatok fertőzéshordozókká válhatnak. A pelenkákból eredő szennyeződések jelentős része a talajvizeket is eléri.

Egy 2009-ben publikált tanulmány négy szempont alapján hasonlította össze az egyszer használatos és az újrahasználható pelenkákat. A szilárd hulladék, nem megújuló erőforrás felhasználás, és légi/vízi szennyezés kategóriákban a mosható pelenkák hatása számottevően kisebb volt. A negyedik – vízfelhasználás – kategóriában közel hasonló eredmények születtek. (Nhung T. Pham & Eric W. Brown / Nearta)

2008-ban az angliai The Environment Agency készített egy összehasonlító életciklus analízist a mosható és az eldobható pelenkákról, amelynek vizsgálati módszereit, mintavételét és eredményét sokan megkérdőjelezték. A vizsgálat a pelenkák erőforrás-felhasználását nézte, és eredménye látszólagosan azonos környezeti hatást tulajdonított mindkét típusú pelenkának, de azt is megállapította, hogy míg az eldobható pelenkák környezetszennyezése szinte teljes mértékben a gyártástól függ és gyakorlatilag állandó, addig a mosható pelenkák hatása legnagyobb részben az azt használóktól függ és megfelelő mosási és szárítási módokkal a mosható pelenkák környezeti hatása csupán fele az eldobhatóknak.(Science Report – SC010018/SR2)

A Landbank Consultancy for The Women's Environmental Network saját kutatása szerint az egyszerhasználatos pelenkák 3,5-szer annyi energiát, 8-szor annyi nem megújuló nyerserőforrást, és 90-szer annyi megújuló erőforrást használnak fel, mint a mosható pelenkák.

Források:
http://www.nearta.com/Papers/DiaperEnvironment.pdf

http://cloth-diaper.org/cloth-vs-disposable-diapers.php
http://www.realdiaperassociation.org/diaperfacts.php
http://adc.bmj.com/content/83/4/364.full.html#ref-list-1
http://www.mandymac.com.au/rwh.php?PHPSESSID=7619bc19caa11797cb4cb741d98ddd72
http://www.dy-dee.com/Benefits_of_Cloth/Skin_Care/Toilet_Training_Brazelton/toilet_training_brazelton.html
http://adc.bmj.com/content/83/4/364.full.html
http://punkinbutt.com/article_info.php?articles_id=9
www.mothering.com
http://www.dailymail.co.uk/health/article-1026958/Absolutely-potty-How-children-wearing-nappies-SCHOOL--dire-risks-health.html#ixzz15qDveQi5

Pilár

Pilár pelenkaBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?