„Kutya- és macskasimogatás után, ha betegek vagyunk, evés előtt, tüsszentés után, vécézés előtt és után, mert ráragadnak a bacik a kezünkre” – válaszolták óvodások arra a kérdésre, hogy miért és mikor kell kezet mosni.

Az október 15-i Kézmosás világnapjára készülve egy óvodás csoporttal beszélgettek a kézmosás fontosságáról a „Mindig tiszta kézzel” program keretében. A program célja, hogy segítséget nyújtson a pedagógusoknak és a szülőknek abban, hogy a gyermekeket már a legfiatalabb kortól rászoktassák a kéz helyes tisztántartására.

A programban az óvónőknek módszertani kézikönyvvel segítenek, melyekben megmutatják, hogyan lehet játékos formában megtanítani a gyerekeket a kézmosásra. Az óvónők oktató munkáját poszterek is segítik, a foglalkozásokon a gyerekek munkafüzeteket kapnak, melyben a kézmosással kapcsolatos érdekes feladatok találhatók.

Egy egyszerű, és hasznos szokás, mint a kézmosás jelentősen képes csökkenteni a megbetegedéseket, valamint időszakos járványokat. Bizonyos betegségek, amik jellemzően a szájon keresztül terjednek, a legtöbb hasmenéssel járó betegség ilyen, teljes mértékben megelőzhetőek lennének helyes kézhigiénével.  Az ún. cseppfertőzéssel terjedő betegségekről is elmondható az, hogy a védőoltások után a kézmosás az, amely mérhető hatékonysággal jár a terjedésük megakadályozásában.” – hangsúlyozta dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos.

Mi, felnőttek már rutinból végezzük a kézmosást, a gyerekeknek azonban meg kell tanítani lépésről lépésre a mozdulatsort. Nedvesítés, szappanozás legalább 20 másodpercig (ujjközök, ujjak, kézfej, tenyér dörzsölése), törülközés (teljesen szárazra).

Tényleg, te hány másodpercig szappanozod a kezed?

Tünde