Tünde kreatív karácsony gipszöntés

Ezeken a hosszú ősz végi-téli délutánokon/estéken remek szórakozást jelent a gyerekeknek egy kis közös kézműveskedés. Készíthetünk velük például gipsz tárgyakat, amelyek némi festegetést követően ajándéknak is megfelelnek.

Karácsonyi kreatív sorozatunkban olyan technikákat mutatunk be, amellyel a gyerekek bevonásával karácsonyi ajándékokat készíthetünk a rokonoknak, barátoknak.

Gipszöntés

Árkategória: olcsó
Nehézségi fok: könnyű
Életkor: 3 éves kortól

A gipszöntést azért szeretem, mert egyszerű, olcsó, és látványos dolgokat lehet készíteni ezzel a technikával. Igaz, igényel némi előkészületet, de a gyerekek imádnak a konyhaasztal körül ülni és festegetni a megszáradt gipsztárgyakat.

Célszerű előző este kiönteni a formákat, hogy mire festeni akarnak a gyerekek, addigra teljesen kiszáradjanak. Azt gondoltam, maga a gipsz keverésének és öntésének folyamata nem érdekli a 7 és 9 éves lányaimat, de tévedtem: lelkesen kevergették a masszát, és az öntést is rájuk lehetett bízni. (Napok óta nagyüzemben gyártjuk a gipszdolgokat.)

Hozzávalók:

- víz
- modellgipsz
- öntőformák

Bár a modellgipszes zacskón leírtak szerint 40 százalék gipsz, 60 százalék víz az ideális arány, a tapasztalat szerint ennél több gipszet érdemes a vízbe keverni. Az a jó, ha sűrű palacsintatészta állagot érünk el.

Tünde kreatív karácsony gipszöntés

Tipp: Érdemes az öntőformákba először vizet tenni, majd ezt a mennyiséget a keverőtálba önteni. Ha ehhez még hozzáöntünk körülbelül húsz százaléknyi vizet, akkor nem ér az a meglepetés minket, hogy nem jut egy sablonba elég gipsz, vagy annyit csinálunk, amennyi hat öntőformába is elég lenne.

A gipszet folyamatos kevergetés közben apránként szórjuk a vízbe, és rögtön használjuk fel a masszát.

Tünde kreatív karácsony gipszöntés

Ha dísztárgyat készítünk, akkor csak öntsük a folyékony gipszet az öntőformába, és (állagtól függően) várjuk meg, amíg teljesen megköt. Ha karácsonyfadíszt vagy egyéb akasztani való tárgyat csinálunk, akkor a formába öntött gipszbe tegyünk cérnát, hurkapálcával nyomjuk mélyen a masszába, így beleköt a gipszbe a fogantyú is.

Tipp: Cérna helyett használhatunk rafiát vagy képakasztót is. Érdemes lemérni a tárgy felét, hogy a képakasztót pont középre tegyük, így nem fog ferdén lógni.

Amikor megkötött a gipsz, vegyük ki a formából és szárítsuk tovább. A folyamat gyorsítható, ha radiátorra tesszük a száradó tárgyakat.

Tünde kreatív karácsony gipszöntés

Tipp: A keverőtálat és a keverőeszközt ne felejtsük el azonnal elmosni, különben kapirgálhatjuk a beleszáradt gipszet.

Amikor megszáradtak a formáink, jöhet a festés. Ez az a fázis, amit imádtak a lányaim, de még én is képes voltam órákig kotlani a gipszdolgok fölött és harangokat, havat, csillagokat festegetni.

Tünde kreatív karácsony gipszöntés

Hozzávalók:

- különböző méretű ecsetek
- (fényes) akrilfestékek
- csillámpor

Csillámporral még "karácsonyibbá" lehet tenni a díszeket. Ha a még nedves felületre szórjuk a csillámport, akkor jól beleköt, és nem lesz tele az egész lakás idegesítő csillámszemcsékkel.

Tünde kreatív karácsony gipszöntés

Tipp: Temperát is használhatunk a festéshez, de a fényes akrilfesték jobban mutat a gipsztárgyakon és vízállóra szárad.

Érdekes tanulsága is volt a gipszezős délutánunknak. Nem tudtam levetkőzni maximalizmusomat, és mereven ragaszkodtam az elképzeléseimhez. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy mindenért rászóltam a lányokra. Mert nem jól fogták az ecsetet. Mert nyitva hagyták a festékeket. Mert túl sok/túl kevés festéket használtak. Mert nem tetszett a színválasztásuk. Amikor kiborult egy üvegcse festék, már kiabáltam. Ekkor a nagylányom felállt az asztaltól, hogy ő köszöni szépen, ebből nem kér többet. No, ekkor mélyen magamba szálltam, és rájöttem, hogy nem az volt a cél, hogy tökéletes ajándékokat készítsek a gyerekekkel. Hanem az, hogy jól érezzük magunkat közben. És ha épp hupikék az angyalka ruhája, vagy elmaszatolódott a zöld festék, kit érdekel? A nagyszülőknek így is kincset fog érni a kézzel készített ajándék. Bocsánatot kértem a lányoktól, és hagytam őket úgy festeni, ahogy ők akarják. Isteni este lett belőle. Meg jó pár karácsonyfadísz és gyertyatartó.

Tünde

Az alapanyagokért köszönet a Hobbyáruháznak.