Lana allergia betegség bölcsisek

Szeretném veletek megismertetni kétéves kislányom ritka allergiáját: a hidegallergiát.

Tavaly szeptember óta hideg levegő, szél hatására vörös foltos és csalánkiütéses lesz az arca, rosszabb esetben a karja és a lába is. Utóbbi sajnos viszket is neki. A tünetek meleg hatására fél óra alatt teljesen elmúlnak. A gyermekorvos említette először, hogy hidegallergiája van, amikor berohantam hozzá a vörös foltokkal és hólyagokkal borított arcú kicsivel. Szerinte 2-3 év alatt kinőheti, kenjem az arcát zsíros krémmel és szteroidos kenőccsel (utóbbiról azóta a bőrgyógyászok lebeszéltek).

Azóta megjártunk két bőrgyógyászt és egy allergológust is. Volt góckutatás, ételallergia, parazita- és baktérium vizsgálaton is, hátha megtaláljuk, hogy mi áll a háttérben. Egyelőre minden negatív eredménnyel zárult.

Júniusban antibiotikumot kapott torokgyulladásra, amire allergiás lett és két hétig az egész testét (a feje búbjától a lábujja végéig) hatalmas, viszkető csalánkiütések borították. Én úgy gondolom, hogy ez indíthatta be nála a folyamatot.

Egyébként a négy orvosból kettő mondott hidegallergiát, kettő szerint simán atópiás a bőre és az reagál így a hidegre. Kapott többféle zsíros krémet és antihisztamint kell szednie. Minél kevesebbet legyen kint nagy hidegben, kerülje a hideg italokat, ételeket, valamint nyáron ne menjen hűvös vízbe (utóbbi főleg veszélyes, ha egész testét hirtelen lehűlés éri, mert anafilaxiás sokkot is kaphat). Nála az a furcsa, hogy nem 4 fok alatt jelentkeztek a tünetek, hanem már 20 fok környékén. Teljesen mindegy, hogy bekenem-e az arcát zsíros krémekkel vagy sem, vagy ha sállal betakarom a szeme aljáig, akkor is beindul a reakció.

Természetesen interneten is utánaolvastam, de friss fórumokat, ahol gyermekekről írnának, nem találtam. Az interneten talált leírások és a képek alapján szerintem is hidegallergiája van a kislányomnak.

Hidegallergia (hideg urticaria)

Hidegallergia esetén bőrpír, csalánkiütés, viszketés és duzzanat jelentkezik azokon a bőrfelületeken, amelyek a levegővel érintkeznek. Súlyos esetben a betegek anafilaxiás sokkot is kaphatnak.

Az érintetteknek ajánlott minél kevesebbet a szabadban tartózkodni télen, illetve fontos, hogy orvosi segítséget kapjanak.

A tünetek általában 4 C alatti hőmérsékleten jönnek elő, de vannak akiknél már magasabb hőmérsékletnél is jelentkeznek a tünetek, melyeket a nedves és hideg körülmények súlyosbíthatnak.

Sem a játszótéren, sem fórumokon nem találkozom ilyen betegséggel küzdő gyermekekkel, akik szüleitől tanácsot tudnék kérni. Sajnos ez alatt a pár hónap alatt rájöttünk, hogy az egész életminőségét befolyásolja ez az allergia. Lényegében október végétől be vagyunk zárva a négy fal közé a pár hónapos öccsével, mert plusz 10 foknál is reagál az arca a hideg levegőre.

A körzeti bölcsődében, óvodában még nem találkoztak ilyen esettel, ezért is lennék kíváncsi, hogy másoknál mennyire voltak rugalmasak az óvónők és mennyire értették meg ezt a furcsa allergiát. Hisz neki majd a csoportszobában kell lenni, amíg a többiek kint levegőznek. Hogyan kezelték a helyzetet, hogy esztétikailag milyen az arca?

Azért is gondoltam, hogy a Bezzeganya jelentős olvasótáborához fordulok, hátha találok köztetek olyanokat, akiknél előfordult ilyen allergia és meg tudja osztani velem a tapasztalatát.

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!

Lana

Forrás

http://allergia-asztma-szenanatha.hu/hidegallergia

Lana allergia betegség bölcsisekBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?