A szülési szabadság és a gyermekgondozási ellátások világszerte jelentősen eltérnek egymástól. Míg egyes országok bőkezű támogatásokat biztosítanak a friss szülőknek, mások szigorúbb feltételeket szabnak. Nézzük meg, hogyan alakul a helyzet néhány országban!

Horvátország

Horvátországban az anyukák összesen 410 napot tölthetnek otthon a gyermekükkel. Az első hat hónapban a fizetésüket teljes egészében megkapják, így biztosítva van számukra a nyugalom és anyagi biztonság a baba első életévének legfontosabb időszakában.

Nagy-Britannia

Nagy-Britanniában a rendszer egy kicsit bonyolultabb. A gyermek születését követően az édesanya két hétig maradhat otthon vele. Ezután a szülők eldönthetik, hogyan osztják meg az elkövetkező egy évben a gyermekgondozási szabadságot. Az is előfordulhat, hogy az édesapa marad otthon a babával.

Svédország

Svédországban a gyermekgondozási szabadság megosztható a szülők között. A születés után az anyuka 180 napot tölthet otthon a babával, majd az édesapának is jár 60 nap. Itt azonban nem lehetséges a napok átadása, tehát ha az apa nem veszi ki a számára biztosított időt, az elvész.

Oroszország

Oroszországban az anyukák 140 napot kapnak a baba világrajötte után, majd a gyermek másfél éves koráig otthon maradhatnak, ekkor a fizetésük 40%-át kapják meg. Fontos megjegyezni, hogy ez az időszak nem számít bele a munkával töltött évekbe.

Finnország

Finnországban az anyukák 126 napot tölthetnek otthon a babával. Ezt követően választhatnak, hogy bölcsődébe viszik a gyermeket vagy bébiszittert fogadnak fel, mindkét opciót az állam finanszírozza.

Portugália

Portugáliában az apukákat aktívan ösztönzik arra, hogy kellő időt töltsenek az újszülöttel. Az anyukák 120 napot kapnak, míg az apának legalább öt napot kell otthon maradniuk. Amennyiben az apák ezt nem teszik meg, az állam büntetést szabhat ki rájuk családi kötelességeik elhanyagolása miatt.

Franciaország

Franciaországban 112 nap szülési szabadság illeti meg a nőket, amelyet feloszthatnak: két hónapot még a várandósság ideje alatt, és kettőt a szülés után tölthetnek otthon. A nők a terhesség 36. hetéig dolgozhatnak, ha egészségük ezt megengedi.

Kína

Kínában a szülési szabadság hossza legalább 90 nap, de változik az anya életkorától függően. Minél idősebb az anyuka, annál hosszabb időt tölthet otthon a gyermekével.

India

Indiában a gyermekek száma határozza meg a szülési szabadság hosszát. Az első vagy második gyermek esetén az anyák 182 napot tölthetnek otthon, míg a harmadik gyermek esetében mindössze 84 napot kapnak.

Ezek a példák jól mutatják, hogy a világ különböző országaiban mennyire eltérő módon kezelik a szülési szabadságot és a gyermekgondozási ellátásokat.

Akác