Jo Frost: Szuperdada

Bízz magadban! Ez szerző fő tanácsa. Jo Frost angol bébiszitter habár saját gyereke nincs, mégis afféle csodatevőként ismert tévéműsorai során megnevelt, megszelídített gyerekek révén. A nagy sikerű műsorok után tapasztalatait könyvben is összegezte. Alapozásként a kötet elején felsorolja a 10 főszabályt, melyekhez következetesen ragaszkodni kell a siker érdekében. A dicséret és jutalmazás, a következetesség, a napirend, a korlátok és határok, a fegyelem, figyelmeztetés, magyarázatok, az önuralom, a felelősség és a lazítás képzik rendszerének az alapját.

Aztán a képet tovább árnyalják az alapvető „műfogások”, mint a tekintély hangszínén való megszólalás. Mert valljuk be, ha valóban kihoznak a sodrunkból és elszakad a cérna, nehéz ezen megszólalni. Pedig nyilván hatékonyabb, mint az üvöltés, amivel csak egy célját elért elégedett gyereket kapsz. Egy pont oda. Felhúzta anyát. Vagy éppenséggel az édi-bédi, ejnye-bejnye,  megmagyarázom, miért nem szabad ezt és azt tenned hangnem sem épp hatékony. Jo Frost tekintély hangszíne a jó választás (csak jusson mindig eszünkbe alkalmazni).

Ne távirányítással fegyelmezz, guggolj le hozzá és nézz a szemébe, világosan, nyugodtan és komolyan beszélj, legyél udvarias és dicsérj sokat – sorakoznak a pontokba szedett tanácsok a lapokon.

Öltözködés, szobatisztaság, étkezés, játékidő, rendrakás és alvásidő. Ezernyi konfliktus forrása mindegyik hétköznapi tevékenység. Jo Frost nem rest mindegyik kérdésben megosztani az olvasóval azokat az egyszerű praktikákat, melyek segíthetnek a problémák kiküszöbölésében. Minden témánál vázol pár gubancot, majd tippeket ad azok kibogozására. A komiszlépcső (ez nálunk a sarokba állítás néven talán ismertebb módszer) alkalmazása, vagy bevonás módszere. A lényeg, egyszerű, kis következetességgel sikeresen alkalmazható megoldásokat kínál annak érdekében, hogy rájöjjünk, hogyan hozzuk ki a legjobbat gyermekeinkből.

Amit minden szülő tudni szeretne

Jo Frost szuperdada sorozatának a másik kötete szülők leggyakoribb kérdéseire válaszol. A kötetben olvasói levelek és azokra adott válaszok formájában rajzolódnak ki tipikus problémák és szuperdadás megoldások.

Családi erőviszonyok, étkezések, alvás, otthon és házon kívül. Minden fejezetben a kétségbeesett kérdések és az azokra adott válaszok mellett magyarázatot is találunk. Miért alakulhatott ki az adott galiba? Hogyan működik a megoldási javaslat? A szuperdada válaszol és elemez, gubancot old és tanítja az olvasót.

Jóllehet tanácsainak nagy része valószínűleg a legtöbbünk nevelési repertoárjában megtalálhatóak, de a könyv segíthet mindazoknak, akik egyes területeken rendre kudarcot vallanak a kis zsarnokuk nevelésében, vagy csak megerősítést keresnek, hogy jól teszik-e dolgukat, vagy segíthet bizonyos területeken hatékony(abb) módszert találni céljaink eléréséhez.

Jo Frost: Szuperdada 1
Park Kiadó, 2010.
2900 Ft

Jo Frost: Szuperdada 2.
Park Kiadó, 2011.
3500 Ft

Center