Jelige: Nem tökéletes, de csak itt szülném a harmadikat is. 

A kórház neve: SOTE II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

A szülés időpontja (év, hónap): 2017.06 és 2018.09

A kórház állapota: Jól felszerelt, felújított. Állami kórházhoz képest a szülészet épülete kifejezetten modern, rendezett, tiszta (kivéve egy-két részleg vagy folyosórész, ami még nincs felújítva).

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Tiszta, de a zuhanytálcákra már ráférne egy csere. Saját tisztasági csomagot vinni kell.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.): Kád az 1-es szülőszobában van, a másik háromban zuhanyzó. Labda van, bordásfallal én nem találkoztam, de lehet, csak nem figyeltem. Az 1-es szülőszoba korszerű és kényelmes volt, a második gyerekkel a 3-asban voltam, az leharcoltabbnak tűnt kissé, a szülőágy ott iszonyatosan kényelmetlen volt. A szülészet maga rendkívül felszerelt, nem véletlenül kerül ide a problémás esetek és koraszülöttek zöme is.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Az orvosok szakmailag kiválóak, de nem tutujgatásra vannak. Ha helyzet van és jönni kell, jönnek és maximális profizmussal ellátnak, teljes biztonságban érezheti magát az ember. A szülésznők kiemelkedőek ebben a kórházban, akár fogadott, akár csak ügyeletes szinte kivétel nélkül mind kedves, aranyos és vérprofi a szakmájában. Bár ha azt szeretné az ember, hogy szinte végig ott legyen valaki, aki segít és mondja, mit tegyen, vagy szeretne mihamarabb szülőszobába kerülni, nem pedig a közös vajúdóban végigcsinálni az egészet mások társaságában, akkor érdemes felfogadni a szülésznőt.

A csecsemős nővérek ezzel szemben borzalmasak sajnos. Nem segítenek, mogorvák, leráznak. Az első babánál semmi segítséget nem kaptam tőlük, pedig kértem többször is, de csak elhajtottak (akkor is, amikor az éjszaka közepén mentem be, hogy nem ébred fel a babám). Mikor besárgult a gyerek, még le is teremtettek, hogy hogy lehetek ilyen béna, hogy még szoptatni se tudok, miattuk sírtam végig a bent töltött plusz egy napot. Ezek után a második szülésnél egyágyas szobát kértem, jó messze a csecsemőosztálytól és imádtam. Egyik se nézett rám egyszer se, és így volt jó, mert így békességben és teljesen rendben mentek a dolgok.

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést): Hagynak vajúdni, de ha a baba értékei elkezdenek csökkenni, vagy órák múlva sem halad a tágulás, akkor felvetik a császár eshetőségét, de mindent megtesznek, amíg lehet (nálam végül sikerült feltornázni a szívhangot, így mindkét gyerekem hüvelyi úton született). Epidurált lehet kérni, saját döntés, amíg a tágulás állapota megengedi (én nem kértem). Nincs kötelező gátmetszés, csak ha a baba fejmérete vagy elinduló repedés miatt szükséges (az elsőnél repedés miatt egy pici kellett, de olyan ügyes volt a szülésznő, hogy meg se éreztem, és utána se fájt). Oxitocint egyik esetben sem kaptam, pedig a második indított szülés volt. Nem éreztem úgy, hogy bármiben is siettetnek. Semmilyen egyéb beavatkozás nem történt.

Császármetszés (bent lehet-e apuka): bent lehet.

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe): egyágyas szobába bemehet apuka is, többágyasba nem, ott a közös folyosón lehet korlátlanul találkozni. Reggel 8-tól, este 7-ig bármikor bejöhet bárki látogatni.

Mit kell vinni a baba ellátásához? (ruha, pelenka, popsitörlő, stb.): pelenka, popsikrém, pelenkázó alátét, popsitörlő, hazamenős ruha, ami biztosan kell. A többi opcionális. 

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? 2-4-5-6, attól függ, hány ágyasak a szobák, két szoba között van egy zuhanyzó.

Van-e VIP szoba? Van, egyágyas és kétágyas is.

Koszt mennyisége, minősége: Kevés és borzalmas. Ha nem hoznak be a látogatók ennivalót, akkor csak az éhenhalásra jó.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Az orvos és a szülésznő is maximálisan tájékoztatott mindenről, amit tudnom kell, vagy amit kérdeztem.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Nem

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Ha az ember nem vár sokat a csecsemős nővérektől, és elfogadja azt, hogy a szülőszobában minden az ő és a babája egészsége érdekében történik és nem pedig ellene, akkor csodás szülésélményeket lehet itt szerezni. Aranyóra van (1,5-2 óra zsúfoltság függvényében), rögtön mellkasra teszik a babát még köldökzsinórral együtt. Van lehetőség szoptatni már a szülőszobában. Csak az első orvosi vizsgálat idejére viszik el a babát (kb. fél óra), utána már csak fürdetni kell leadni és a kötelező vizsgálatokra, ezek kb. 1 órák naponta.

Értékelés:

  • szülészet állapota: 9
  • kórtermek állapota: 8
  • szülőszoba korszerűsége: 9
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 10
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 7
  • orvosok segítőkészsége: 8
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 4
  • kommunikáció, tájékoztatás: 7
  • tisztaság: 8
  • ellátás minősége: 9
  • személyes élmények: 8

A.

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más is írt már a SOTE II. szülészetről

Hatágyas szobában vajúdnak a kismamák a SOTE II-n

Olyan, mint egy magánkórház - csak a csecsemősök ne lennének...