Center családtervezés peteérés

Összefoglaltuk a gyerekgyártás tudnivalóit: módszerek a peteérés idejének meghatározására  a hőmérőzéstől a méhnyak helyzetének vizsgálatáig. Egyéb hasznos tanácsokat, praktikákat is olvashatnak a gyermekre vágyó párok: például hogy milyen gyógyteákat érdemes fogyasztani, vagy érdemes-e gyertyaállásba állni a nőnek szex után.

A petesejt megtermékenyítésre alkalmas élettartama az ovuláció pillanatától számolva 12-24 óra. A teherbe esést az ezt megelőző 12-14 és a követő 20-24 órában történő szex segíti.

Honnan tudhatod, mikor van peteérésed?
 

A peteérés általában a „következő” menstruációd első napjától visszafele számolva a 14. napon történik. 28 napos ciklus estében tehát pont félidőben van. 30 napnál a 16. nap körül. Előfordulhat azonban rendkívüli peteérés is. Akinek nem rendszeres a menstruációja, az elég nehezen tudja megállapítani, mikor van a peteérése. Különböző módszerekkel azonban ilyenkor is be lehet határolni a megfelelő időszakot. Ilyenek az ébredési hőmérséklet mérése, a hüvelyváladék vizsgálata és az ovulációs teszt alkalmazása.

A peteéréskor az érett pete kilökődik a tüszőből a petefészekbe, majd innen halad a petevezetéken keresztül a méhbe. Van, aki érzi, mikor van peteérése, van, aki nem. Kilökődéskor enyhe alhasi fájdalmat érezhetsz az egyik oldalon. Egyeseknél a peteérés enyhe vérzéssel, barnás maszatolással járhat. A mellfeszülés és a megnövekedett libidó is jelzésértékű lehet. Tudósok szerint ezeken a napokon még az öltözködésünk, vásárlási szokásaink is megváltoznak a cél érdekében.

Hőmérőzés
 

A hődet minden reggel még az ágyban, azonos időben, minimum 6 óra alvás után, ébredéskor kell mérni hüvelyben vagy szájban a nyelv alatt. Nem ajánlott hónalj alatt mérni, az nem megbízható. Hagyományos hőmérőt este kell lerázni, mert a rázogatás növeli az alaphőt és elrontja a mérés eredményét. Ovuláció előtt hirtelen esik a testhőmérséklet, peteérés utáni napon pedig megemelkedik a progeszteron szint, ami pár tizedfokos hőemelkedést okoz. (Ez kb. 0,4 C fokot jelent, van, akinél kevesebbet). Sajna ebből csak utólag tudhatod meg, mikor volt ovulációd, de több hónapos megfigyelés jó támpontot nyújthat. Ha nem történt megtermékenyülés – a menstruáció előtt vagy annak első napján a hőd ismét visszaesik.

A méhnyakváladék vizsgálata
 

Ebből is meg lehet állapítani a peteérés idejét, mert a váladék peteérés során hígabbá és bőségesebbé, tojásfehérje-szerűvé, nyúlóssá, átlátszóvá válik. Pisilés előtt egy darab vécépapírral felfogva könnyen megvizsgálható, azonban aktus után 24 órán át az eredmény nem mérvadó.

Méhnyak helyzete
 

Kézmosás után egy vagy két ujjal felnyúlva hüvelyedbe kitapintható a méhnyak. Ovuláció alatt nagyon egyszerű elérni, előrébb csúszik, lágyabb és enyhén nyitott, tapintása pedig a fülcimpáéhoz hasonló. A terméketlen időszakban viszont kemény, zárt, érintése pedig olyasmi érzés, mintha az orrod hegyét tapogatnád.

Ovulációs tesztek
 

Mikroszkópos - A ciklus első időszakában a megnövekedett ösztrogén kiválasztás változást okoz a nyál és a méhnyakban keletkező váladék összetételében és kristályosodási képében. A nyál és a cervixváladék kristályosodását az ösztrogén okozza bizonyos koncentráció felett. Ez a tüszőrepedés előtt 3-4 nappal következik be, és az azt követő 3-4 napig tart, azután csökkenni kezd. A nyál és a váladék csak a fogamzásképesség 6-8 napos időtartama alatt kristályosodik, és jellegzetes, erősen szálkás, páfránylevelekre emlékeztető képet mutat. A nem fogamzásképes időszakban, amikor kristályosodás nem történik, nagyszámú körkörös és amorf alakzat látható.

Vizeletes- ezeket a gyanús napokon minden reggel el kell végezni, és így elvileg a termékeny nap megtalálható. Sajnos azonban ez a csúcs igen gyorsan alakul ki, és hamar csökken, és mi nem is a vérben kialakult, hanem késéssel a vizeletben megjelenő csúcsot mérjük, gyakran már későn. Ezek a tesztek piszok drágák. Van, aki kétfelé vágja őket, így tovább tartanak.

Ultrahang
 

A peteérés orvosi úton való megállapítása. Talán nem igényel magyarázatot.

És végül jöjjön még néhány a teherbeeséssel kapcsolatos tudnivaló, praktika és vizsgálat, a teljesség igénye nélkül.

Aviva-módszer
 

E szerint a külső és belső izmaink megmozgatásával jelentősen meg tudjuk változtatni szervezetünk hormonális állapotát. A torna az alhas, a belső hasi és gátizmok és a farizmok megmozgatásával éri el gyógyító hatását. A mozgás fokozza az adott terület vérkeringését, így több vitamin, hormon és más életfontosságú anyag jut a „célszervekbe”. Ez a belső női nemi szervek egészséges működését eredményezi, de visszahat a központi hormonális szabályozó, a hipofízis működésére is. A mozgás során létrejött altesti vérbőség akár a petevezetékek letapadását is oldhatja, így egyes esetekben megszüntetheti a meddőség okát. Segíthet többszörös vetélés után is, mivel a gyakorlatok alkalmasak a méh izomzatának erősítésére, így lehetővé teszik a magzat sikeres kihordását. A sport amúgy is hasznos, kivéve a kemény versenysportokat, amik könnyen szétzilálják a ciklust.

Étrend, vitaminok
 

Talán írni is felesleges, kiegyensúlyozott, vitamindús étrend ajánlott. Ha a testtömeg-indexed 20-30 között van, minden ok. A vitaminok közül a folsav és a C-vitamin (jó, ha cinkkel együtt) kiemelkedő jelentőségű a teherbeeséskor és terhesség elején, és fontos a B12 is. Rengeteg komplex terhesvitamin van a piacon, ezekben minden vitamin és ásványi anyag megtalálható, ami csak szem-szájnak ingere. Egyesek szerint hízásra hajlamosíthatnak, de ez készítményenként és személyenként specifikus. Ezen kívül kevés koffein, minimális (vagy nulla) alkohol és nulla nikotin a jelszó.

Gyógynövények, teák, gyógyszerek
 

Cickafarkteát, és a palástfüvet (ebből max. 2 csészével egy nap, mert májkárosító) lehet inni a peteérésig. Mentatea is ugyanekkor javasolt. Barátcserje az egész ciklusban hatásos. A prolaktinszintre hat, ám hatása csak három hónap után jelentkezik.

Próbáld mellőzni az antihisztaminokat és az orrdugulás elleni szereket. Ezeket ugyanis az orrüregben felgyülemlő váladék mennyiségének csökkentésére fejlesztették ki, de a méhnyaknyákra is hatást gyakorolnak. Ez utóbbi pedig fontos szerepet játszik abban, hogy a spermiumok eljussanak a méhen át a petevezetékbe, ahol a megtermékenyítés megtörténhet.

Az olyan gyulladáscsökkentő szerek, mint az ibuprofen és az aszpirin, szintén gátolhatják a peteérést, illetve a megtermékenyült petesejt megtapadását a méhfalon. Használj inkább paracetamol tartalmú készítményeket.

Hormonvizsgálat
 

A 3. napi vérvétel mutatja meg az aktuális ciklus alaphormon szintjeit. Ha ez a nap hétvégére esik, akkor megengedhető a 2. vagy 4. napon levenni a vért. A következő a 21. napon esedékes. FSH, LH, Ösztradiol, Progeszteron, TSH, T3, T4, tesztoszteron, DHEAS értékeket nézik. 

Testhelyzet
 

Közkeletű hiedelem, hogy a fogamzásnál számít a testhelyzet. A mély behatolás esetleg könnyítheti a spermiumok dolgát. Az ondósejtnek át kell úszniuk a méhnyak nyílásán keresztül a méhbe, majd a petevezetékbe, ahol a petesejt van. Logikusnak látszik, hogy ez lejtőn lefele könnyebb lenne, de ettől függetlenül tény, hogy ondósejtek pozíciótól függetlenül találhatók a méhben 20 perccel a közösülés után, és több millió spermium igyekszik még oda ekkor. Tehát nyugodtan hagyd ki a gyertyaállást, de ha negyed órát heverészel aktus után az már bőven elég a „fiúknak”.

Gyakoriság
 

A spermiumok akár 72 órán át is életképesek a női szervezetben. Általában a kétnaponta történő szeretkezést ajánlják legalább a 20. napig, de biztosan az sem árt, ha peteéréskor három napon át naponta legalább egyszer ágyba bújtok az apajelölttel. A túl gyakori szex néhány férfinál állítólag ronthatja a spermák minőségét. Sok férfi kényszer hatására nem szeret szexelni, jó, ha nem feltétlenül tudatod petéd állapotát az aktus előtt.

Férfiakat illetően
 

Állítólag nem tesz jót, ha melegen tartják a zacsit, így a forró fürdő és a szűk alsó kerülését tanácsolják sokan. 37 fok körül tartott spermiumok mozgása károsodhat, a 42-45 fokos vízben negyed óra mozgásképtelenné teheti a spermákat. Elméletileg megfelelő spermiumszámmal rendelkező férfiaknál azonban ezek felesleges korlátozások. Van, aki nem javasolja a mobiltelefon zsebben hordását és a laptop ölben tartását sem számukra. Hasznos lehet viszont az egészséges életmód (dohányzás abbahagyása, vitamindús étkezés, vagy vitaminszedés) C-vitamin és a cink javasolt nekik is.

Statisztika
 

Amennyiben egy fogamzóképesség szempontjából egészséges pár minden szempontból az ideális időpontban él házaséletet, a kívánt teherbeesés valószínűsége 25-30 százalék az adott hónapban. A párok negyedének az első hónapban sikerül összehozniuk a trónörököst, 60 százalékuknál fél éven belül, mintegy 15 százalék esetében pedig egy év, vagy ennél hosszabb idő szükséges.

Center