Senkinek sem kell bemutatni az internet nagy térhódítóit, a két legnagyobb videós platformot: a TikTokot és a Youtube-ot. Még felnőtt fejjel sem egyszerű a netes videókon keresztül ránkzúduló információkat a helyükön kezelni. Előbb vagy utóbb (egyre inkább előbb…), a gyerkőc is érdeklődni fog a netes videók iránt, sőt, talán ő maga szeretne tartalmat előállítani.

Miként beszélhetünk erről a gyerekekkel, hogy készíthetjük fel őket?

Gallay-Nagy Krisztina: Boszorkányos hírnév című ifjúsági regénye jó alkalmat teremt arra, hogy a 8-12 éves korosztállyal egy varázslatos és vidám történeten keresztül beszéljük át a netes videózás esetleges veszélyeit.

Az online videók és a gyerekek

Az interneten található videók nagyszerű eszközök lehetnek a tanulásra és az időtöltésre, de bőven megvan a hátulütőjük is: félrevezető tartalmak, nem a koruknak megfelelő videók, ráadásul nem ritkán előfordulhat, hogy egy-egy híresebb videós sztár köré olyan “kultusz” épül, amiről a gyerekek nem tudják megállapítani, hogy valójában csak nézettség-, és az ezzel együtt járó bevételvadászatról van szó.

Nem is beszélve arról, hogy a kommentek között sosem tudhatja az ember, ki rejtőzik egy-egy felhasználói név mögött.

Az internetes videók veszélyeinek elkerülése érdekében fontos, hogy a szülők segítsenek megérteni, hogyan lehet felismerni a veszélyes tartalmakat, és miért nem szabad meggondolatlanul megosztani magunkról bármit.

Olvassunk közösen, beszélgessünk!

A Boszorkányos hírnév Liziről, a 12 éves kis boszorkányról és a vele egykorú Beniről szól. Lizi csak azt szeretné, hogy az osztálytársai ne piszkálják, elfogadják olyannak, amilyen, Beni legnagyobb álma pedig, hogy híres videó bloggerré váljon.

Beni a saját, eddig nem túl sikeres videócsatornájához kutat természetfeletti jelenségek után. Lizi érdeklődését azonnal felkelti a fiú hobbija, hiszen lehet, hogy az interneten nem piszkálnák az ereje miatt, hanem népszerűségre tehetne szert?

Mi baj történhetne néhány videótól…?

A Boszorkányos hírnéven keresztül (akár közösen olvasva, akár már önállóan olvasó kiskamaszok) egy kitalált  történet fordulatain keresztül ismerkedhetnek meg az online videózás veszélyeivel.

Fontos témák az online térről:

  • Miért nem szabad magunkról meggondolatlanul videót feltölteni?
  • Miért nem szabad személyes információkat kiadni? (Például hol lakunk.)
  • Miért ne bízzunk meg még híres személyekben sem, hiába a rajongásunk tárgya?
  • Ki rejtőzhet a felhasználónevek mögött?

A gyerekek és kiskamaszokkal közösen leülve, Lizi és Beni mozgalmas kalandjait követve pedig saját szavainkkal is átbeszélhetjük, hogy miért is nem olyan egyszerű, és milyen buktatókat rejt a hőn áhított videós népszerűség!  - ajánlja Gallay-Nagy Krisztina, maga is a Bezzeganya olvasója, illusztrátor, a könyv szerzője.

Az első fejezet ingyenesen elolvasható, letölthető az alábbi oldalról: https://designfreak.hu/boszorkanyos-hirnev-beleolvaso/