Csokoládés libaragut, eperbort és Söndörgő-koncertet is kínál a szentendrei skanzen Szent Márton Újborfesztivál és Libator elnevezésű rendezvénye a hétvégén.

'Goose' photo (c) 2005, Tambako the Jaguar - license: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

A Márton-napi szokásokat felelevenítő fesztiválon a hagyományos májgombócos libaleves és töltött libanyak mellett palóc ludaskása és petrezselymes bulgurral tálalt csokoládés libaragu is terítékre kerül, a szőlő mellett pedig eperből készült újbor is kóstolható - mutatta be a Szabadtéri Néprajzi Múzeum hétvégi programját Kecskés Noémi sajtóreferens az MTI-nek.

A különleges borokat és borkülönlegességeket tíz családi pincészet kínálja két napon át. A skanzen Márton-napi programjai között megtalálhatók az őszhöz kapcsolódó jellegzetes társas tevékenységek is, így a gyapjúfonás, a gyertyamártás, a kukoricafosztás, de készíthető kenőtoll, lampion, festett tollpárna, krumplipuska és zokniliba is. A foglalkozások mellett a gyerekeket rendhagyó libamesékkel és különleges Szent Márton-történetekkel várják, a közös családi programok keretében pedig bárki részt vehet a "lúdtalpasok" vetélkedőjén vagy a "csingislovak" felvonulásán.

"Halászi községben nagy hagyománya volt a Márton-napnak, a '30-as években minden kocsmában külön fogattal készültek az eseményre. A Lajta Néptáncegyüttes segítségével ezt a szokást elevenítik fel, amikor feldíszítik a csingislovakat a zenés-táncos felvonuláshoz" - mondta a skanzen munkatársa.

A jeles nap tradíciói mellett a vendégek megismerkedhetnek a kulcsos kalács készítésének titkaival, és kiderül az is, hogyan tárolták és tartósították nagyanyáink az ételeket hűtőszekrény és adalékanyagok nélkül - fűzte hozzá.

A zenei kínálatban a Grive et Ours Provence-i együttes mellett a Buda Folk Band és a Söndörgő együttes koncertje és táncháza szerepel. Kecskés Noémi kiemelte: a fesztiválon először lesz látható a Gödöllői Kisállat-tenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet magyar szárnyas fajtabemutatója, és új időszaki kiállítás is várja a vendégeket a Skanzen Galériában.
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum december 11-ig tart nyitva, a tematikus hétvégék keretében november 19-20-án disznótor, a következő 3 hétvégén adventi készülődés fogadja a látogatókat.

MTI