Bedurvultak a programszerkesztők, nyilván kiemelt cél, hogy e hétvégén senki se maradjon otthon, az ember csak kapkodja a fejét, hova is vigye a gyereket meg önmagát.

Már ma indul a Csupanő kiállítás a Hungexpón, a beharangozó szerint „A Csupa Nő vásár minden olyan kérdésre választ ad, ami a mai, modern nőket foglalkoztatja! Megújulás, gasztronómia, egészség, legfrissebb lakberendezési trendek, család, ezotéria, személyes beszélgetések a női lélek titkairól, előadások, tréningek, coaching, főzőbemutatók, valamint rengeteg szolgáltatás és termék várja a látogatókat. Csatlakozz a vásár forgatagához és újulj meg minden téren! Hozd el a párod és a gyerekeket is, akikre az ország egyik legszórakoztatóbb pasi- és gyerekmegőrzője vár!”

Mivel az ezotéria vagy a lélekboncolás nem épp kenyerem, inkább egy most induló projekt bejelentésére hívnám fel a figyelmet, régi ismerősünk, a nők érdekeiért évek óta küzdő JÓL-LÉT alapítvány tollából: „  A 2005 óta forrásoktól függetlenül működő „Első hazai anyabarát munkaközvetítő és tanácsadó műhely”-t és a „Proaktív GYES-menedzsment Program”-ot megalkotó, a férfiak magánéleti szerepvállalását az Apák napja népszerűsítésével ösztönző szakértő szervezet egyedi tapasztalatait hasznosítja a 10 régióban elérhetővé váló országos „Nóra-HÁLÓ” létrehozásával. A „Nóra-HÁLÓ” szervezetei gyakorlati segítséget nyújtanak majd az érintettek munkavállalásában, jogérvényesítésében, támogatják a helyi munkáltatókat a munka és magánélet összhangját mindkét nem számára biztosító munkahelyek kialakításában. A nemek közti egyenlőség elősegítésében és megvalósításában élenjáró norvég társadalom szemléletének megismertetését a norvég partnerszervezetként együttműködő Északi Női Egyetem biztosítja.  A közös munkához további helyszíneken működő civil kezdeményezések, szervezetek bekapcsolódását is várjuk.

Ha inkább városon kívüli programokra vágynátok, ajánljuk a lillafüredi Kisvasutak Napját (szép idő lesz úgyis). Szeptember 7-én minden hazai erdei kisvasút bemutatkozik a „Zselici Csühögőtől" a legrégebbi kisvasúton, a Zsuzsi vonaton keresztül Viliig, a hibrid kistestvérig.  A gyerekek  erdei iskolás foglalkozásokon vehetnek részt, vagy a Mókus-odú játszótér fajátékaival szórakozhatnak, míg felnőttként a kézművesek és helyi termékek vásárán válogathatunk. Közösen lehet végigjárni a 3 km hosszú Pisztráng tanösvényt, de akár meg is kóstolhatjuk ezt a helyi különlegességet, a pisztrángot. Ügyességünket tesztelhetjük a legnagyobb hazai sportszeráruház erdei íjászatán. A Fazola Kohó állomáson felállított nagyszínpadnál táncos mulatság, kvízjátékok, és az Ámulat Társulat műsorát követően a 100Folk Celsius ad koncertet. 

Szűkebb pátriám, Kőbánya évek óta rendez Mesefesztivált. Minden évben pályázaton választják ki a beküldött mesékből, illusztrációkból a legjobbakat, amiből könyvet, e-könyvet is készítenek, és az eredményhirdetést egész napos mesés programokkal teszik emlékezetessé.  Idén szeptember  7-én, szombaton lesz a Mesefesztivál, vigyázat, idén nem a szokásos Kőrösi Csoma (volt Pataky) művházban, hanem a szomszédos KÖSZI-ben.  A részletes program itt olvasható.

Kőbányán egyébként lesz babaruhabörze is szeptember 7-én (én hol árusként, hol vásárlóként szoktam jelen lenni, érdemes), és a helyiek Közösségi Vásárt is rendeznek „éljünk olcsóbban, vásároljunk egymástól” jelszóval.

Hétvégén a Népligetben rendezik a már hagyományosnak számító Szeptemberfesztet is, sportnappal, Múltidéző Piactérrel és kismillió zenekari fellépéssel, a Pokolgéptől a Balkán Fanatiq-ig.  lesz bábelőadás, néptánc,  tűzzsonglőr és karikás ostor bemutató. A rendezvények ingyenesek.

Nyelvet tanulnál, vagy a gyereket íratnád be nyelvet tanulni? Vár e hétvégén (szeptember 6-8)  a Millenárison (B épület) a Nyelvparádé, amihez idén Afrikai Napok és Latin-Amerikai Napok is társulnak – tanulj meg pár szót szuahéli nyelven, mérd fel angol-német-spanyotudásodat (a sor tetszés szerint folytatható), ismerkedj országokkal, táncokkal, mesékkel, és persze ámulj, mit fejlődött a nyelvoktatás módszertana pár év alatt is. Gyerekkel is mehetsz, gyerekmegőrző is lesz, ingyen. Maga a Nyelvparádé is ingyenes, kerekes székkel is látogatható.

Szeptember 8-a az Olvasás Világnapja, erre is programmal készültek a lelkes szervezők. „ Belépés ingyenes, kilépés könyvvel!” – hirdetik a Marczibányi téri művházban rendezendő programról, részletek itt találhatóak. Ott lesz sokak kedvence, az Egyszervolt, de lesz muzeális könyvek kiállítása, Papírszínház, tablósorozat a magyar gyermekirodalom fejlődéséről (ah, van mire büszkének lenni, rég kellett volna poszt róla), mesevetítés és író-olvasó találkozó.

Akinek ez se elég, menjen kirándulni, szellőztesse ki a zűrös tanév és ovikezdést a fejéből! Elvileg kitűnő időnk lesz, vár a Börzsöny (ilyentájt érik ott a szeder), a koraőszi Balaton, a Mátra, a Margitsziget és a többi. Használjuk ki a hétvégét bringázásra, papírsárkány-eregetésre, a házimunka higgyétek el, megvár. Manu Chao viszont szintén csak szombaton látható a Budapest Parkban, feszkóoldásra szintén kiválóan használható. Akinek a zene esetleg nem lenne elég a lazuláshoz, igyon minőségi, kézműves söröket a Főzdefeszten. Gerillafőzők, gyümölcsös sörök és egyéb földi jók várnak – 18 éven felül, naná – a budapesti Palotanegyedben a hétvége során. „Az egyre veszélyesebb gerillák az Élesztő standján tömörülnek és a slágergyanús Távoli Galaxison és Dühösön kívül egy sor meglepő újdonsággal érkeznek, mint például a Mandarina Bavariás búzasörrel, a Napalmmal, a chilis barnasörrel vagy a finom elegáns Altbierekkel és kontinentális komlózású ale-lel és a Professor von Mannheimmel, a Citrával komlózott IPA-val.” Hétfőre azért nem árt kijózanodni majd.

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?