Két programot ajánlanék még gyorsan ma este, de nem ma estére. Az Európai Kulturális Örökség Napjait a hétvégén (szeptember 16-17) rendezik, a Kutatók Éjszakáját pedig szeptember 29-30-án, tehát messze kinőtte már ez az esemény is az egyéjszakás jelleget. Ez utóbbit azért ajánljuk már most, mert sok eseménye regisztrációköteles, és gyorsan fogynak a helyek.

A közelünkben lévő házakra gyakran rá sem pillantunk, annyira megszoktuk jelenlétüket. De ha eltűnnek – lebontják őket vagy összedőlnek –, a hiányuk azonnal szembeötlő lesz, megbomlik a mindennapi környezetünk, eltűnnek történelmünk vagy gyerekkorunk tanúi. Azért, hogy igazán otthon érezhessük magunkat hazánkban, nekünk is tennünk kell: ismerjük meg közös épített örökségünket, mert szeretni és védeni csak azt tudjuk, amit ismerünk is.”- írják a szervezők a Kulturális Örökség Napjaihoz, és csatlakozom: a gyerekek egész kicsi korától járjuk az épületeket-intézményeket, először csak a környéken lévőket, vagy nagyon ismerteket, hogy utána fokozatosan táguljon a kör. Jártunk a zuglói Japánkertben, a Nemzeti Bankban, ismeretlen és ismert villákban, a Levéltárban, a kőbányai Conti-kápolnában és a Sándor-palotában vagy művészek hajdani, most is varázslatos lakhelyére és alkotóhelyére a józsefvárosi Tavaszmező utcában. De lehetett volna menni hajdani börtönbe, az Állatorvosi Egyetemre, a Rákoshegyi Víztoronyba, a Széchenyi Fürdőbe (jessz), ahogy vidéken is lehet menni idén is a Szegedi Dómba, a debreceni Állatkertbe vagy a kormányhivatal épületébe, a miskolci hajdani Fazola-kohóba, ahogy számos településen helytörténeti sétára lehet jelentkezni. A kereső kissé bénának tűnik, beleragad az első településre (legalábbis nekem), utána már csak olyan településen lehet keresni, amit konkrétan beírtunk. Vidd a nagymamát is!

Időpont: 2022. szeptember 16-17.

Helyszín: országszerte több mint 500 program, ha hihetünk a program-mutatónak

A Kutatók éjszakáján most már ismét az élő előadásoké és bemutatóké a terep a sok online után (az se rossz, mi a Covid-időszakban ilyenre neveztünk be, majd utána az akkor kb. 10-11 éves Kicsivel mindent, de mindent felrobbantottunk  a konyhában vagy két hétig…ha bátrak vagytok, és elég gyorsan tudtok hátrafelé ugrani a konyhakövön, akkor dezodorral kipróbálhatjátok), szóval lehet menni laborba, workshopokra, drónozni, régészkedni, kutatni Petőfit vagy a kémiát, megtanulni, hogy monitorozzák a koraszülötteket (!), hogy lehet virtuális túrát készíteni, megmérni az ökológiai lábnyomot vagy AI segítségével a biológiai öregedést. tanulmányozhatjuk a talajlakókat. Kutatásra fel! Igen, az alsótagozatos gyerek pl. meglepően érdeklődik a természettudományok iránt, amennyiben nem frontálisan, és nem papírszagúan találkozik velük.

Az Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat Magyarországra ér, és újra szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon keresztül nyújt bepillanthatást a kutatói életpálya kulisszái mögé.

Időpont: 2022. szeptember 29-30.

Helyszín: országszerte több mint 350 program

Már számos programra lehet regisztrálni, az orvositól a nyelvészettel foglalkozókon át a mérnöki tudományokig!

A Kutatók éjszakája workshopjain pedig szintén gyorsan fogynak a helyek, ezért ha szeretne valaki a laborbejárásokra eljönni, vagy egy-egy kísérletet testközelből látni, például érdekel, hogyan készít pizzát egy élelmiszermérnök, vagy milyen a robotsimogató, siess a jelentkezéssel!
Programok: https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek

Az események közösségimédia-oldalai:

https://www.facebook.com/kutatokejszakaja/
https://www.instagram.com/kutatokejszakaja/