Kurt_Vonnegut_at_CWRUphoto © 2005 David Terrar | more info (via: WylioAki az Egyesült Államokban a kilencvenes években internetezett, nagy eséllyel megkapott egy villámgyorsan híressé vált körlevelet.  A levélben egy "diplomaosztó beszéd" volt, amit Kurt Vonnegutnak, a XX. századi amerikai irodalom és ellenkultúra egyik leghíresebb alakjának tulajdonítottak.  A "diplomaosztó beszéd" szókimondó és szellemes stílusa tényleg emlékeztet Vonnegutéra, de nem ő írta. Mint később kiderült, igazi szerzője egy Mary Schmich nevü újságírónő volt, a cikk az ő rovatában jelent meg a Chicago Tribune-ben 1997 nyarán.

 A minap idézni akartam belőle magyarul, és nem találtam sehol elfogadható fordítást. Ezért elhatároztam, hogy lefordítom én magam. A szöveg az elmúlt 15 év alatt semmit nem veszített értékéből. Bár bizonyos részei egyértelműen az amerikai célközönségnek szólnak, mások, például azok, amik az emberek által kéretlenül osztogatott jó tanácsokat említi, mindenkit szíven fog érinteni. A kismamákat különösen, hiszen kevesen kapnak annyi kéretlen jó tanácsot, mint ők.

A cikk eredetije ITT olvasható.

Hölgyeim és Uraim, 1997 Végző Hallgatói!

Használjatok napvédőt.

Ha csak egy tanácsot adhatnék a jövőre vonatkozólag, az a napvédő használata lenne. A napvédő hosszú távú előnyeit már bebizonyították a tudósok, a többi tanácsomnak nincsen megbízhatóbb alapja, mint a saját kanyargó életutam. Ezeket a tanácsokat fogom most megosztani.

Élvezzétek fiatalságotok erejét és szépségét. Avagy, úgyis mindegy. Nem fogjátok megérteni fiatalságotok erejét és szépségét, csak amikor már elmúlt. De higgyetek nekem, 20 év múlva vissza fogtok nézni a képeitekre, és rá fogtok jönni, hogy mennyi lehetőség állt előttetek és milyen csodásan néztetek ki. Nem vagytok olyan kövérek, mint hiszitek.

Ne aggódjatok a jövő miatt. Avagy aggódjatok, de legyetek tisztában azzal, hogy az aggodalom annyit használ, mintha valaki egy matematikai egyenletet próbálna megoldani rágózással.  Az élet igazi nagy problémái úgysem férnek aggódó fejeitekbe, azok olyanok, amik a semmiből jönnek majd elő egy unalommal teli kedden, délután négykor.

Minden nap csináljatok valamit, amitől féltek.

Énekeljetek.

Ne legyetek felelőtlenek mások szívével.  Ne tűrjétek meg, aki felelőtlen a tieitekkel. 

Használjatok fogselymet.

Ne vesztegessétek az időtöket féltékenységre. Van, hogy az ember vezet, van, hogy lemarad. A verseny hosszú és a végén úgyis csak magaddal versenyzel.

Emlékezzetek a bókokra, amiket kaptok, és felejtsétek el a bántalmakat. Ha ez sikerül, osszátok meg, hogy hogyan kell.

Tartsátok meg a régi szerelmesleveleket. Dobjátok ki a régi bankszámla-kivonatokat.

Nyújtózzatok.

Ne legyen bűntudatotok, ha nem tudjátok, mit kezdjetek az életetekkel. A legérdekesebb emberek, akiket ismerek sem tudták 22 évesen, hogy mi lesz majd belőlük. Néhány igazán érdekes 40 éves ismerősöm még most sem tudja.

Vegyetek magatokhoz sok kálciumot. Legyetek jók a térdeitekhez. Hiányozni fognak, amikor már nem lesznek.

Lehet, hogy megházasodtok, lehet, hogy nem. Lehet, hogy lesznek majd gyerekeitek, lehet, hogy nem. Lehet, hogy majd elváltok, lehet, hogy a kacsatáncot fogjátok járni a 75. házassági évfordulótokon.  De bárhogyan is lesz, ne gratuláljatok magatoknak túl sokat, és ne hordjátok le magatokat.  Válaszútjaink félig a szerencse eredményei. És ez mindenkinél így van.

Élvezzétek a testeteket. Használjátok ki minden lehetséges módon. Ne foglalkozzatok azzal, hogy mások mit gondolnak róla. A testetek a legnagyszerűbb eszköz, ami valaha a tiétek lesz.

Táncoljatok, akkor is, ha nincs máshol, mint a nappaliban.

Olvassátok el a használati utasításokat, akkor is, ha nem követitek őket.

Ne olvassatok divatlapokat. Csak csúnyának fogjátok érezni magatokat tőlük.

Ismerjétek meg a szüleiteket.  Sosem lehet tudni, meddig lesznek még.  Legyetek jók a testvéreitekhez. Ők a legszorosabb kapocsaitok a múltba, és rájuk számíthattok legjobban a jövőben.

Értsétek meg, hogy a barátok az életben jönnek és mennek, de van egy pár, akikhez érdemes ragaszkodni. Dolgozzatok keményen, hogy a földrajzi és életvitelbeli eltávolodásokat áthidaljátok, mert ahogy öregedtek, egyre jobban szükségetek lesz az olyan emberekre, akik ismertek fiatalon.

Éljetek egyszer New York City-ben, de költözzetek el onnan, mielőtt túlságosan bekeményedtek. Éljetek egyszer Észak-Kaliforniában, de költözzetek el, mielőtt túlságosan ellágyultok.  Utazzatok.

Fogadjátok el az élet vitathatatlan tényeit: Az árak emelkednek. A politikusok félrelépnek. Ti is meg fogtok öregedni. És amikor megöregedtetek, arról fogtok áradozni, hogy amikor fiatalok voltatok, az árak elfogadhatóak voltak, a politikusok tisztességesek, es a fiatalok tisztelték az öregeket.

Tiszteljétek az öregeket.

Ne várjátok el senkitől, hogy eltartson benneteket. Lehet, hogy nagy pénzt hagynak majd rátok. Lehet, hogy gazdag partit fogtok ki. De sosem lehet tudni, mikor fogy ki a pénz.

Ne foglalatoskodjatok túl sokat a hajatokkal, mert akkor mire 40 évesek lesztek, a hajatok 85-nek fog kinézni.

Vigyázzatok, hogy kinek a tanácsaira hallgattok, de legyetek türelmesek azokkal, akik tanácsot adnak. A tanácsok osztogatása a nosztalgia egyik formája. Az ember a múltjában válogat, azt leporolja, átfesti a csúnya részeket és az értékénél drágábban próbálja újrahasznosítani.

De a napvédő ügyében hallgassatok rám.

 

Másutt