Tünde dietetikus terhesség kismama táplálkozásAmikor az első babámat vártam, még volt időm azzal foglalkozni, hogy olyan napi menüt állítsak össze magamnak, ami fedezi a hasamban fejlődő magzat igényeit is. Nem volt nehéz dolgom, mert a 26. héttől fenyegető koraszülés miatt nem dolgozhattam, így rengeteg szabadidőm volt arra, hogy mindent megtudjak a terhességről és a várandósság alatti egészséges táplálkozásról.

A második, harmadik terhességem alatt ez a tudás megkopott, és időm sem volt már arra, hogy tudatosan táplálkozzak. Legújabb sorozatunkban dietetikus segítségével abban próbálunk segíteni a kismamáknak, hogy mikre érdemes odafigyelni a várandósságuk alatti táplálkozásuk során. Az első részben a terhesség alatt bekövetkező súlygyarapodást és a szervezetet érintő változásokat vizsgáljuk.

Az édesanya – normál kezdeti testtömeg valamint fizikai aktivitás esetén – a terhesség végére ideálisan 10-12 kg-ot hízik, amelyből a zsírlerakódás csak 3 kg.

Magzat

3,4 kg

Anyaméh

0,9 kg

Méhlepény

0,7 kg

Magzatburok és magzatvíz

0,8 kg

Anya vérmennyiségének növekedése

1,2 kg

Folyadék visszatartás

1,4 kg

Zsírlerakódás

3 kg

Emlők mirigyállományának növekedése

0,6 kg

Összesen

12 kg

Alultápláltság esetén nagyobb mértékű, túlsúly esetén kisebb mértékű gyarapodás optimális az alábbiak szerint:

Terhesség előtti BMI (testtömeg index = testtömeg(kg)/ magasság2 (m2))

Testtömeg növekedés

< 18,5 (alultápláltság)

12,5 – 18 kg

18,5 – 25 (normál)

11,5 – 16 kg

25 – 30 (túlsúly)

7 – 11,5 kg

> 30 (elhízás)

5 – 9 kg

A várandósság időszakában az édesanya a szervezetének egészét érintő változásokon megy keresztül. Például:

- Gyakran tapasztalhat – főként az első trimeszterben – hányingert, émelygést, vagy gyomorégést.

- A bélrendszer működését érintő változások következtében székrekedés léphet fel.

- A fogak fokozott romlása indulhat el a nyál összetételének változása, valamint a kalciumbevitel emelkedett igénye miatt.

- Különböző bőrelváltozások alakulhatnak ki a hormonális változások miatt.

- Az immunrendszernek fokozottabb támogatásra van szüksége.

- Terhességi csíkok alakulhatnak ki a feszülő bőrfelületeken.

- Érzelmi változások léphetnek fel az új jövevény érkezése, valamint az anyaszerep tudatosulása miatt.

- Az anyagcsere-változások közül az alábbiak emelendők ki: emelkedett alapanyagcsere, szénhidrátanyagcsere-változások – itt figyelni kell a terhességi cukorbetegség kialakulására-, ásványi anyagok iránti igény növekedése, vérnyomás-ingadozásra.

Élvezeti szerek, melyeket kerülni kell a baba és mama egészségéért:

- Dohányzás: érszűkítő hatása révén jelentősen rontja a vérkeringést, így az anya dohányzása koraszüléshez, fejlődési rendellenességhez, allergiára való hajlamhoz vezethet.

- Alkohol: a kismama számára az alkoholfogyasztás kerülendő, ugyanis a magzatra nézve fejlődési rendellenességet, mentális visszamaradottságot, alacsony születési testtömeget eredményezhet.

- Koffein: a kismamáknak napi egy-két csésze kávénál, fekete teánál illetve kólánál nagyobb mennyiség nem ajánlott. A túlzott koffein ugyanis hangulati ingadozásban, a kalcium valamint a vas felszívódásának gátlásában nyilvánulhat meg.

- Gyógyszerek: csak orvosi javallatra szedhetőek.

Hitek és tévhitek

- „A kismamának kettő helyett kell ennie!” A várandósság csupán 150-300 kcal többletet jelent naponta, mely a fizikailag kevésbé aktív valamint túlsúlyos kismamáknál maximum 200 kcal pluszt jelent a terhesség utolsó időszakában is.

- „A kismama ne mozogjon, nehogy baja essen a babának!” Kifejezetten jót tesz a kismama egészségének, ha mérsékelten aktív mozgásformát, mint a jóga, a babatorna végez, tudtuk meg a dietetikustól.

Tünde