Három év elteltével derült fény egy kórházi gyermekcserére Dél-Afrikában: a Gauteng tartománybeli két édesanya egyike vissza akarja kapni biológiai gyermekét, míg a másik nő nem akar megválni a kislánytól, akit lassan négy éve sajátjaként szeret. A pretoriai legfelsőbb bíróság a Pretoriai Egyetem Gyermekjogi Központját bízta meg annak kiderítésével, hogy milyen megoldás szolgálná leginkább a gyermekek érdekeit, és hogyan lehetne minimálisra csökkenteni az ügyből fakadó károkat. A központnak kilencven napon belül kell a bíróság elé tárnia eredményeit - adta hírül a The Times című dél-afrikai napilap internetes oldala.

A lehetséges megoldások közé tartozik, hogy a gyerekeket visszacserélik, vagy jelenlegi „édesanyjuknál” hagyják őket és a másik fél vagy kap láthatási engedélyt, vagy nem. Az ügyben felelős személyeknek, köztük a gautengi Boksburgban működő Tambo Memorial Hospital igazgatójának – a kislányok ebben a kórházban születtek – nem volt ellenvetése a központ nyomozása ellen.

A kórházi cserére 2013 végén derült fény, amikor az egyik anya beperelte volt partnerét, mert az nem akart tartásdíjat fizetni a kislány után, arra hivatkozva, hogy a gyermek nem tőle van. Az ezt követő DNS-vizsgálat bebizonyította, hogy valóban nem ő a gyermek apja, de az is kiderült, hogy a nő sem a kislány vér szerinti anyja. A kórház megerősítette, hogy a gyermeket elcserélték egy másik kislánnyal, aki ugyanazon a napon jött világra 2010-ben. A csere részleteit nem hozták nyilvánosságra, és az sem biztos, hogy azok ismertek.

Az anyák tavaly találkoztak egymással és biológiai lányaikkal. A két nő december óta közös terápiás kezelésen vesz részt. Egyikük vissza akarja cserélni a gyerekeket, míg a másik anya nem akar megválni a kislánytól, akit lassan négy éve sajátjaként szeret. Mind a négyen teljes és alapos klinikai vizsgálaton fognak átesni.

Dél-Afrikában nem ez az első kórházi gyermekcsereügy. 1995-ben két édesanya kapott anyagi kártérítést, miután kiderült, hogy 1989-ben született fiaikat elcserélték a kórházban. Mindketten tovább nevelték nem vér szerinti gyermeküket.

MTI