Sajtóhírek szerint a kormány fontolgatja a hamburgeradó kivetését. Az egészséges életmódhoz, táplálkozáshoz nem illő ételeket, italokat fix összegű különadó sújtaná. A bevételt az egészségkassza kapná.

photo © 2010 dr_zoidberg | more info (via: Wylio)

 

A terhet színezett italokra (kólára), kávéra, édességre, egyes gyorséttermi ételekre vethetnék ki. A Fületlen Hírügynökség megkérdezte a különféle érintett termékek gyártóit, mit terveznek az intézkedés kapcsán.

- Mivel a drágább termékeket vélhetően kevésbé keresik majd az emberek, úgy döntöttünk, forgalmazni fogjuk az átlátszó kólát. Igaz, a termék az amerikai piacon nagyot bukott, de fejlesztőink örömmel értesültek róla, hogy munkájuk a magyar kormánynak hála, mégsem ment kárba, mondta az egyik kólamárka sajtóreferense.

- Az egyik gyorsétteremlánc felelőse így nyilatkozott: "Valószínűleg felvesszük a kínálatunkba a szalámis és párizsis zsömlét. Sajnos egyelőre ezeket a termékeket az anyavállalat még nem engedélyezte, tekintettel azok magas zsírtartalmára, illetve a párizsi esetén az ismeretlen összetevők miatt, de már dolgozunk az ügyön.

- Szeretnénk színtelen kávét kifejleszteni, de eddig minden próbálkozásunkra víz lett az eredmény, úgyhogy kénytelenek leszünk emelni árainkat. Még nem tudjuk, a koffeinmentes termékeinkre vonatkozik-e a szabály, reméljük, ott jelentős áttörést érünk el a piaci részesedés tekintetében, nyilatkozta egy kávémárka képviselője.

- A sertészsír üzletág nem nyilatkozik, amíg a pontos szabályokat nem ismerik meg, de előzetes aggodalmuknak adtak hangot.

- A cukorgyártók szakszervezete a sóbányászokkal együtt tervez sztrájkot, ha az ő termékeiket is érinti az adó. „Mindenki tudja, hogy a cukor és a só is egészségtelen lehet, ha túl nagy mennyiségben fogyasztjuk” – nyilatkozták tudósítónknak. A cukor  ráadásul egyértelműen édesség. Aggódunk. Ha mégis mentesek leszünk, már dolgozunk rajta, hogyan is lehetne kockacukrot kínálni az édességre éhes, de szerényebb tárcájú vevőknek – mondták.

- A cukrászok és fagylaltárusok is áremeléstől tartanak. Nyártól a gombóc helyett valószínűleg azonos áron már pöttyöt kaphatunk a fagyizókban.

- A zöldségesek viszont egyértelműen kedvező fejleményként értékelték a tervezetet. „Végre mi is haraphatunk egyet a piaci (répa)tortából! - mondják.

 

Center