Dizájnerdrogok. Megfizethetőek. Könnyen hozzáférhetőek. Divatosak. Halálosak.

'Model Morgan (Creative shoot)Teenage Drug Abuse Project...' photo (c) 2008, Melissa Bowman - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Felzabálnak, szétmarnak, tönkreteszik a májat, a vesét, szívritmuszavart okoznak, a bódulat és a halál között vékony a határ. Vajon sikerül úgy nevelnünk gyerekeinket, hogy később ne használjanak kábítószert?

Ugyan ki gyanakodna a gyerekére, akinél állandóan dezodorszag van? Esetleg pillanatok alatt elhasználja a hajlakkot. Kamasz. Persze, hogy magára fújja a fél flakont. Vagy rosszabb esetben magába (egy flakonnyi akár 100 betépésre is elég lehet). NO2. Zacskó a fejre, és pár pillanatnyi töltőgázzal működő spray a zacskóba. Ha nem adagolja túl és nem fullad meg, vagy nem áll le a szíve tőle, akkor a butángáz által okozott oxigénhiány következtében felszabaduló adrenalin pár perces kábulatot hoz. Filléres mámor. Filléres halál? Akár az oxigénhiány, akár a felszabaduló adrenalinlöket túlzott mértéke végzetes lehet. Bódulat és örök álom között csupán pár milliliter a különbség. Ennek ellenére Németországban például minden tizedik tizenéves   próbálta már a NO2-t.

„- Hol a köhögéscsillapító? Nem volt itthon egy üveggel?
- A DXM-et keresed? Elfogyott.”
A dextrometorfán hatása akár öt napig is eltarthat. Használójának tönkreteszi a máját és veséjét, epileptikus rohamokat, vagy szívritmuszavart okoz. Üldözési mániát, vagy szorongásos rohamokat vált ki. Bolti ára filléresnek mondható. Az ópiátok rokonvegyülete ezeken kívül pedig élénk fantáziaképeket, színes mintákat vetít a használója elé.

Oroszországban a köhögéscsillapítóból (vagy kodein tartalmú fájdalomcsillapítókból) készül a krokodil. Köhögéscsillapító, ecet, benzin és kén alkotják a szert, amit injekcióban adnak be  - szó szerint felzabálja a használót. Maximum 1-3 év. Ennyit élhet a krokodillal játszó.

„- Minek neked megint körömlakklemosó, édes lányom?
- Azért, mert van, amelyik gamma-butirolaktont tartalmaz, Anya. Tudod pár csepp a piába és kész is a pótextasy.”
Légzésleállás vagy kóma jár utána, ha túladagolják. Ha nem adagolják túl, akkor lassan mérgez. Pár év alatt szó szerint szétmarja a szervezetet. De olcsó. Illetve nem az, mármint ha az egészség értékét vesszük alapul. Eufória és hallucinációk. Szétmart arc és tönkrement test.

„Fürdősót vegyenek!”
Ha összerakjuk a metamfetamin, a kokain, a heroin és az extasy hatásait, elérünk a fürdősóhoz. Az anyag sokszor durva hallucinációkat okoz, használói sokszor önmagukban tesznek kárt miatta.

Gina. Talán nincs is aki ne hallott volna róla. Csak a közelmúltban több tragikus esetről adott hírt a média.

2010-ben egy év alatt 41 új pszcihoaktív drog bukkant fel. Terjedésük villámgyors. Internetes fórumokban száll hírük szájról-szájra, használati utasítások, tapasztalatcserék zajlanak róluk. Megállítani nem lehet őket. Csak reménykedni. Remélni, hogy az évek alatt a gyerekeinknek mutatott példa, a nevelésünk jó felé viszi őket. Hogy nem élnek vele, hogy megússzák. Illetve lehet félni. Ami persze a mondás szerint még mindig jobb, mint megijedni.


Mikor én voltam kamasz, maximum berúgni volt menő. Még füvet is kevesen szívtak, a fentiekhez hasonló olcsó – kvázi házi – drogokról pedig még csak nem is hallottam. Az igazat megvallva én félelmetesnek érzem terjedésüket. A világ gyorsan változik. És olvasom a dizájner drogokról szóló infókat, miközben kapkodom a fejemet. Öregnek érzem magamat és nem valószínű, hogy megértem a miérteket. Maradok a reménykedésnél, hogy pár év múlva az én gyerekeim a jó döntéseket fogják meghozni.

Center

Forrás:

http://www.interpressmagazin.hu/index.php?page=archivum&cid=2821