Megint egy program, amelyen váratlan betegség miatt nem tudtunk részt venni. Elsőként az Képviselői Irodaház ad otthont „A szülés valódi természete” című vándor fotókiállításnak, mely Magyarországon és külföldön intézményen kívül szült édesanyák fényképeiből készült.

Ennek volt december 20-án a megnyitója, de sajnos csak távolról, a net segítségével tudok beszámolni – a kisgyerekes és nagygyerekes lét „örömei” – ezúttal a Nagy lett beteg aznap hajnalra.

„A kiállítás szervezői olyan családok, akiknek szívügyük, hogy ezeken a szép, háborítatlan szüléseket ábrázoló képeken keresztül megmutassák az élettani szülés szépséges pillanatait. Hisznek abban, hogy ezzel nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a szülés helyszínétől függetlenül egyre több családnak lehessen része háborítatlan szülésben-születésben.” – írja a tájékoztató. A megnyitó fővédnöke Dr. Szabó Erika, a területi igazgatásért felelős államtitkár asszony. A kezdeményezés védnöke Ékes Ilona, országgyűlési képviselő, aki a háborítatlan születés mellett maga is elkötelezett. A sajtóközlemény és a beszámoló szerint is „A háborítatlan szülés élményét átélt és át nem élt édesanyák és családjaik szeretettel nyújtják át ajándékukat, a vándorkiállítás képeit a változtatásra nyitott jogalkotóknak, politikusoknak.”

A képeken szerepel az édesanyák arca vajúdáskor és szülés után, a szüléskor fontos „segítő kezek”, a babák arca azokban a születés utáni nagyon fontos órákban-percekben, apák és babák, első ismerkedő pillantások a testvérek részéről.

A babafalva.hu cikke szerint: „A szül(et)és valódi természete című kiállítás nem csak arra irányítja a figyelmet, hogy több ezer egészséges, boldog kisgyermek született idehaza biztonságosan, kórházon kívül, bábai szaksegítség mellett, hanem arra is, hogy mindez helyszíntől függetlenül, kórházban, születésházban vagy otthon is elérhető a megfelelő szakmai szemlélettel.” Ehhez magam is csatlakozom, két háborítatlan, természetes lefolyású szüléssel, az első akár vízben is megszülethetett volna, ha egy kicsit jobban tágulok és jobban tudom irányítani a folyamatot – de így sem történt semmi más, mint amit én szerettem volna, illetve amire akkor képes voltam – és jó látni, hogy vannak még, akikkel ez megtörténhetett.

A kezdeményezés és a kiállítás honlapja itt látható.

Vakmacska