A kedd reggeli lapokban és hírekben jelent meg először a felkavaró hír. Eleinte a részletek még homályosak voltak. Csak annyit tudtunk meg, hogy a négyes villamos elé lépett két nő a gyalogátkelőhelyen, piros lámpánál, majd az ütközést valahogyan sikerült elkerülni. A villamosvezető kiszállt, majd rövid szóváltás után arcon ütötte az egyik nőt. Az átélt jelenettől, és az arcon ütéstől a nő sokkot kapott, térdre esett, és a hasához kapott. Állítólag ekkor derült ki, hogy hat hónapos terhes.   

                     

A magyar média szinte minden hírportálja írt cikket az esetről, és ezek nagy része kommentelhető volt az olvasók számára. És biza kommenteltek is az emberek, szép számmal, ezrével. Ezekről a kommentekről szeretnénk egy kicsit beszélgetni.

A kommentek már a legkorábbiaktól nagyon erős, határozott irányt vettek: az első kommentek egyértelműen a tilosban átkelni próbáló nőt tették felelőssé, és felmentették a villamosvezetőt és megértették, miért csattant a pofon.  Idővel egyre élesedtek a kommentek. Mondhatni, hogy afféle a lincshangulat alakult ki a kismamával szemben, holott késő délelőttig senki nem tudhatta, mi történt a helyszínen. Egyetlen jelenlevő sem adott interjút, nem tudtuk, hol, hogyan és miképpen került a nő a villamos útjába, és hogyan végezte a villamosvezető tenyere a nő arcán.

"Én elítélem az erőszak minden formáját...de ahogy a másik cikknél is leírtam, most megértem. […] A hölgynek is inkább hálásnak kellett volna lennie a babája és a saját életéért." - Nő kommentelő, Bezzeganya Facebook csoport                

"A pofozkodás nyilván elitélendő és elfogadhatatlan. Azonban, ha valaki áldott álapotban van különösen, jobban oda kell figyelnie saját magára." - Férfi kommentelő, Index Facebook csoport                

"Nem szeretem az erőszakot, de én is lekevertem volna neki egy pofont, ha neki áll feljebb, holott én meg megmentettem az életét..."  - Nő kommentelő, Index Facebook csoport                

Összességében a reggel folyamán az interneten kommentelő tíz magyarból nem több, mint egy ítélte el a kismama felpofozását. A többiek még súlyosabb "büntetést" róttak volna rá. A kommentelők legalább fele nő volt. Azután a majdnem-baleset főszereplője, a kismama, nyílt levelet írt az Index szerkesztőségének. A levélből megtudtuk, hogy a nő angol, aki bár bevallottan a tilosban próbált átkelni, de rossz irányból nézte a forgalmat megszokásból. A levél hatására megenyhültek néhányan a kommentelők közül. A kommentek lelassultak. Nem szűntek meg, de egyre kevesebb lett. A blogokon és Facebook-oldalakon egyre erősebbek lettek a nőt védő és az erőszakot bíráló kommentek. Sőt, mi több, a gyalázkodó és kövező kommentek egy része nyomtalanul eltűnt.

A következő kérdéseket szeretném az asztalra kitenni megbeszélés céljából: 

Elfogadható-e, hogy egy férfi, aki jelentős súlyelőnyben van, bármilyen (és most szó szerint értem, hogy bármilyen) okkal odasózzon egy nálánál kisebb és védtelenebb emberi lénynek, legyen az gyerek, nő (szingli vagy terhes) vagy nálánál kisebb férfi?                

Elfogadható-e, hogy egy közszolgálatban dolgozó a nyílt utcán pofon csap egy másik embert, mert úgy érzi, hogy a munkáját, vagy más emberek testi épségét veszélyeztette? 

Elfogadható-e, hogy bárki, bárhol önbíráskodáskodik 2013-ban egy un. jogállamban? 

Elfogadható-e, hogy egy lehetséges baleseti helyzet (ami NEM vezet balesethez), előidézéséért Magyarországon testi sértés jár?

Elfogadható-e, hogy a tömegközlekedés dolgozói stresszes helyzetben az utcán fizikai erőszakra vetemednek? 

Ha az illető nő tényleg megérdemelte a pofont (vagy kettőt, vagy többet), akkor mely közlekedési szabálysértés indokolná még egy elkövető azonnali megpofozását? Gyorshajtás? Tilosban átkelés? (Személyautó előtt oké, de tömegközlekedési jármű előtt, amin emberek felborulhatnak nem???)  Kanyarodás jelző használatának elmulasztása? Stop táblánál a teljes megállás elmulasztása? A záróvonalon való áthaladás? Gyerekülés helytelen beszerelése?

És végül, a legégetőbb kérdésem: mi a fene baja van az embereknek, és miért gyűlölitek ennyire egymást?

Másutt

A teljes poszt itt olvasható.  

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?