Az főiskolai, egyetemi élet szép és jó volt, tele érdekes emberekkel, mókás sztorikkal és élményekkel. Azok a bizonyos régi szép idők... Bosszantó sorban állások az index aláírásáért, szemináriumok, vizsgadrukk, zh-k és emlékek.

Mi minden történhetett például, amikor összefutottál az előadóterem előtt egy sráccal és beszélgetésbe elegyedtetek? Megtudakolhattad, hogy ismeri-e a tanárt, (igen), mit gondol, be kell-e járni erre a szemináriumra (jobb, ha igen), vajon szemetek-e vizsgán (ha jól felkészül valaki, biztos nem). Hasznos építő beszélgetések voltak ezek. Aztán elmentél kávézni és negyedóra múlva belépett a terembe beszélgetőtársad. Kiderült, hogy ő a tanár.

Barátnőd szörnyen félt a vizsgától. Mesélte is fűnek-fának, mennyire tart tőle, hogy nem tud eleget. Megosztotta veled, a portással, a BKV ellenőrrel és azzal a lánnyal, akivel a liftben futott össze és ugyanarra az emeletre igyekeznek. Miután kiöntötte a szívét és hosszasan fejtegette, micsoda érthetetlen idiótaság a tantárgy, észrevette, hallgatósága táskája tele van indexekkel. Végül átment. A liftbeli lány átengedte. Biztos, ami biztos, a többi szemeszterben kizárólag neked mert panaszkodni.

Te persze megértetted, meghallgattad és saját tapasztalataidból kiindulva te sem kezdeményeztél lényegre törő beszélgetéseket idegenekkel, míg ki nem puhatoltad, biztos egy hallgató áll-e előtted és nem vizsgáztató. Ha biztonságos volt a terep, akkor viszont rengeteg érdekesnél-érdekesebb (rém) történettel gazdagodhattál.

Sorakoztak a tanácsok: Z. professzornál azt kell figyelni, viseli-e fényre sötétedő napszemüvegét. Ha igen, másnapos és mindenkit megbuktat. D. egy teniszlabdát dobál kérdezéskor a vizsgázóknak. Kétféle módon bukhatsz meg nála. Nem tudod a választ vagy leejted a labdát. J. tanársegéd egyik szeme üveg. Ha rossz szemébe nézel egy jeggyel máris rosszabbat ér performance-od. A legendák szerint K. sem veti meg az italt és ennek következtében egyszer levizsgáztatta a fűtésszerelőt is, aki véletlenül arra járt.

A történetek évről-évre felbukkantak, színesedtek, formálódtak. Valószínűleg ma is élnek. Remélem, a gyerekeimnek is megadatik, hogy egy nap hozzáadjanak egy-egy sort, színt, történetet az emlék-halomhoz.

Nektek vannak színes sztorijaitok cikis helyzetekről, tanárokról, oktatókról?

Center