Zizik terhesnapló kismama terhesség

15. hét

Tik-tak, tik-tak. Holnap megyek a specialistához. Köszönöm a rengeteg építő jellegű hozzászólást az előző bejegyzésemhez, és a csatolt linkeket. Átnéztem, átgondoltam őket, döntöttem. Eldöntöttem, hogy annak alapján kérek vagy nem kérek tesztet, amit a specialista mond. Ha azt mondja, hogy ultrahang alapján szinte egyértelmű a Down, akkor egyből amniót kérek, ha bizonytalan, akkor nekifutok először a vértesztnek. Másban a véleményem nem változott, köszönöm, hogy nem estetek nekem. Mivel egyéb újdonsággal jelenleg nem tudok szolgálni így a kivárás időszakában, ezért arra gondoltam, hogy egy kicsit írnék még a német rendszerről.

Jelenleg egy gyerek után 190 euró a havi családi pótlék (Kindergeld). Ez alapesetben 18 éves korig jár. Kihúzható az igénylés 25 éves korig, ha továbbtanul (illetve 21 éves korig, ha munkanélküli). A 3. gyereknek 196 euró jár, a 4. és attól fölfelé levőknek 221 euró/hó. A családi pótlék nem jár automatikusan, igényelni kell.

Van egy ún. Elterngeld (leginkább a magyar GYES/GYED-nek felel meg), amit 12, illetve 14 hónapig lehet megigényelni. Az utóbbi eset akkor áll fönn, ha a másik szülő is kivesz két hónapot úgy, hogy nem dolgozik heti 30 óránál többet. Akkor lehet igényelni ezt a juttatást, ha az igénybevevő szülő heti max. 30 órát dolgozik, egy háztartásban lakik a szülő és a gyermek, illetve, ha van bejelentett németországi lakcíme. Az összege igen széles körben mozog, a minimum összege 300 euró/hó. A részletekbe nem mennék bele (eléggé száraz matematika lenne), mindenféle szűkítő és bővítő esetek vannak, főszabályként leegyszerűsítve az mondható, hogy aki a szülés előtt dolgozott, az a fizetésének 67 százalékára jogosult. A juttatás nem adómentes. Ha van a családban még egy 3 évesnél fiatalabb, vagy két 6 évesnél fiatalabb gyermek, akkor az összeg minimuma 375 euróra nő.

Egyedülálló szülő mindenképpen 14 hónapig jogosult a juttatásra, illetve megoldható az is, hogy a szülők kérjék a „futamidő” kiterjesztését a duplájára. Ekkor természetesen nem jár többletpénz, hanem az alapösszeget felezik le és utalgatják több ideig.

Nem igényelheti a juttatást, aki a szülést megelőző adóévben az adózás előtti jövedelme meghaladta a 250 000 eurót, illetve, ha szülőpárról beszélünk, akkor az 500 000 eurót. Szerintem ez így igazságos, ez már iszonyatosan nagy bevétel, még adózás után is vígan el lehet „lébecolni” belőle, nincs szükség állami támogatásra.

Van még az ún. Muttergeld (leginkább a TGYÁS-ra hajaz), amit a dolgozó nők kapnak. Így én értelemszerűen ebből kiesek. A várható szülés előtti 6 hét és a szülés utáni 8 hétig kaphatja az ember lánya a juttatást. Ha ikrek születnek vagy korababa/2500 gramm alatti, akkor a szülés után 12 hétig jár a pénz. És ami az összegét illeti: max. 13 euró/nap, vagy ha nincs állami TB-je akkor max. 210 euró.

Zizik terhesnapló kismama terhesség

Ami konkrét, havi állandó kiadás nálunk most felmerül a kislányommal kapcsolatban, az a havi 90 eurós ovidíj. Ebben a következők vannak benne: napi 5-6 óra az oviban, illetve „italpénz”. Az italpénz havi 5 euró, ebből vesznek az óvónők ásványvizet, teát és almalevet a gyerekeknek, amit napközben ihatnak. Az ovi díja aszerint változik, hogy hány órára íratod be naponta a gyereket. Én ezt a legrövidebb periódust választottam, ha napi 8 órát lenne benn a kislányom, akkor 99 euró lenne az összeg. Az oviba semmi mást nem kell vinni, a vécépapírtól kezdve a papírzsepin át, a különféle foglalkozásokhoz szükséges alapanyagokig minden benne van az árban. Most lesz az első olyan dolog, amiért külön kell fizetni, meg is lepődtem. Bábszínház megy majd az oviba, erre kérnek gyerekenként 5 eurót. Jövő héten a faluban is lesz bábelőadás, oda 7 euró a belépő.

Az ebéd díja nincs benne az ovidíjban, azt mindenki úgy oldja meg, ahogy akarja. Ha rendelnénk ovibaszállítós kaját, akkor 8 euró/nap lenne. Mindig két hétre előre ki van írva, hogy mi lesz a menü. Mindennap van egy alap, egy vegetáriánus és egy mozlim választék. Pl. bolognai spagetti, paradicsomszószos tészta, pulykahúsos bolognai. A menü mellé ki van rakva egy ív, amire felírhatod, hogy melyik nap melyikből kérsz a gyerekednek.

Jövőre iskola-előkészítő csoportos lesz a kislányom, ez napi 8 óra elfoglaltságot fog jelenteni, ugyanis délutánonként lesz külön „nagyos” foglalkozás nekik. A héten pl. az ideieknek a mágnesességgel voltak játékos feladatok. De karácsony előtt aprósütit sütöttek. Mivel az előkészítő kötelező, ezért ingyenes is.

Amit állami alapon kap a kislányunk: fejlesztő torna és logopédia. Mindkettő orvosi szakvéleményhez kötött, heti egyszeri. A fejlesztő tornát normál esetben nem az oviban tartanák, csak abban az esetben, ha kifizetnénk a pedagógus útidíját. Egyéb esetben egy külön kijelölt helyre kellene járnunk. De mivel van az oviban olyan kisgyerek, akihez kijár a fejlesztő tornász TB alapon, ezért egyúttal foglalkozik a többi gyerekkel is, ezért nem kér külön pénzt. Gondolom, nem kell ecsetelnem, hogy ez nekünk mennyire kényelmes.

A legtöbb receptre felírt gyerekgyógyszer ingyenes, de ennek mértéke és köre azért attól is függ, hogy melyik egészségpénztárba tartozik az ember. Illetve ennek nem is néztem annyira utána, mert a 9 hónap alatt, amióta itt vagyunk, szerencsére a kislányom csak egyszer betegedett meg annyira, hogy receptre kiváltható gyógyszer kelljen neki. Nekem is egyszer kellett receptre felírt gyógyszer,  - egy ecsetelő -, az is ingyen volt.

Zizik

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?