Új sorozatunkban olyan nőket szeretnénk megszólaltatni, akik az általuk választott területen tökéletesen megtalálták a helyüket, céltudatosságukkal, kreativitással bizonyítják a női karrierutak nemcsak sokszínűek, de igazán izgalmasak is tudnak lenni.


Még több kép>>>

Mai beszélgetőpartnerünk Noémi, az Endrédi Design lelke. Pénzügyi vezetőből anya, majd designer lett. Kézzel festett bútorain egyedi motívumok, tájképek, portrék kapnak helyet. Pink komód, kubai utcakép egy régi fiókos szekrényen és új életre keltett fotel egyaránt található alkotásai között.

Mindig is szerettem a régi bútorokat, ha úgy hozta az utam, szívesen bámészkodtam akár az ecseri piac dirib-darabjai között, és mindig megállapítottam, hogy egyrészt kár, hogy nem vehetek meg össze-vissza mindent, amibe beleszeretnék, másrész, hogy ha meg is venném, aligha tudnám felújítás nélkül bármire is használni a régi darabokat. Te mikor kezdtél el régi bútorokat gyűjtögetni?

Noémi: Az első komolyabb darabot édesanyám nagynénjétől örököltem. Ez egy több mint 200 éves antik, cseresznyefából készült komód volt, melyet eredeti állapotban sikerült megőrizni. Ez a bútor volt a férjemmel vásárolt első lakásunk legszebb dísze. Amikor megépült a házunk ezelőtt 10 évvel, akkor merült fel bennünk, hogy a ház stílusához illő régi bútorokat is felhasználjunk az általunk megálmodott enteriőr megteremtéséhez. A keresgélés közben több olyan darabra is szert tettünk, ami a házunkba már nem került be, viszont számunkra komoly értéket képviselt, és ezért egy raktárban kezdtem el gyűjtögetni őket.


Még több kép>>>

Mit szólt a családod a gyűjtőszenvedélyedhez?

Noémi: Többen kételkedve fogadták a gyűjtőszenvedélyemet és azt a tervemet, hogy ezekből a „lomokból” valamikor komolyabb dolog kerekedhet. Én viszont tudtam, hogy egy jó ötlettel bármely régi bútorból a mai modern elvárásoknak megfelelő egyedi használati tárgy varázsolható. 

Az, hogy családanyaként vágtál bele a vállalkozásba, mennyire nehezíti meg a dolgod?

Noémi: Őszintén szólva nagyon nehéz gyerekek és munka mellett megvalósítani az álmom. Nem is panaszkodhatom, hiszen csak pár hónapja készítünk bútorokat, s nagyon pozitívak a visszajelzések, de sajnos ott még nem tartok, hogy csak ezzel foglalkozhassak, így aztán mostanában igazi „sokműszakos” életet élek.

 
Még több kép>>>

A faipari festékes háttér gondolom, sokat segített abban, hogy tudd mit lehet egy-egy darabból kihozni, de mégis hogy születik az ötlet, melyik bútor miként szülessen újjá? A lányaid szoktak ötleteket adni?

Noémi: Így igaz. Szerencsére  minden olyan festési eljárást ismerünk, amellyel a legmodernebb alapanyagok felhasználásával lehet ezeket a régi bútorokat újraértelmezni. Általában maga a bútor adja magát az egyedi stílusával, illetve nagyban meghatározza az, hogy milyen környezetbe kerül . Sokszor emiatt az eredeti funkciója is megváltozik a bútornak és így alakul át egy kétajtós ónémet szekrény például egy tévészekrénnyé, amivel a legmodernebb plazmatévé is tökéletes harmóniát képez. A kisebbik lányom, Luca még csak ötéves, így őt még nem igazán érdekli ez a dolog. A nagyobbik lányom, Lili 11 éves, így a koránál fogva nagy érdeklődéssel figyeli a munkáimat. Van olyan bútorunk, ami kimondottan az ő ötlete alapján valósult meg, és komoly sikere volt a Facebookon.

Megrendelésre is dolgoztok? Ha valaki mondjuk fotó alapján saját képet szeretne a bútorára, átalakítjátok neki?

Noémi: Természetesen megrendelésre is dolgozunk, de igazán annak örülünk, ha a megrendelő csak egy irányvonalat ad arra vonatkozólag, hogy mit szeretne látni a bútoron, de a megvalósuló dizájnban nagymértékben tükröződik a mi gondolatunk is. Igazán ettől válik a bútor egyedivé „ Endredi designná”. Minden esetben egyébként látványterveket készítünk és a megrendelő ez alapján tudja kiválasztani a számára leginkább megfelelő dizájnt.

Kik festik meg a megálmodott motívumokat, tájképeket, portrékat?  

Noémi: Általában képzőművészekkel dolgozunk, akik nemcsak egy munkaként, hanem komoly kihívásként tekintenek egy-egy darabra. Az ő kreativitásukra és ötleteikre is szükség van ahhoz, hogy tényleg egyedivé tudjon válni az általuk megfestett bútor. Itt már általában a férjem segít nekik abban, hogy milyen technológiát válasszanak ahhoz, hogy a végeredmény tényleg olyan legyen, amilyet a megrendelő a látványterven kiválasztott.

Minden régi bútor új arculatot kap tőled, vagy van amit „csak” eredeti állapotába állítasz helyre?

Noémi: Természetesen az értékesebb régi darabokat eredeti állapotukban újítjuk fel, de sokszor változtatunk az eredeti funkcióján. Például nálunk otthon is van egy olyan üveges vitrin, amit egy 150 éves kétajtós diófurnéros szekrény áttervezésével valósítottunk meg.  Sokszor az eredeti funkció is megmarad, csak egy modernebb felületkezeléssel hozzuk divatba az antik bútort.

Van kedvenc tárgyad a saját munkáid közül?

Noémi: Igazából mindegyiket szeretem. Általában mindig az éppen elkészülő darabok a kedvenceim. Sokszor egy látványterv az, ami nagyon közel kerül a szívemhez és alig várom a lehetőséget, hogy fizikailag is megvalósulhasson az ötlet és egy újabb megrendelő lakásának, üzletének legyen tökéletes dísze.

Center