Az anyai szeretet lényege, hogy feltétel nélkül szeretjük gyerekünket. A gyász és a kilátástalanság okozta körülmények azonban ezt az alapvető köteléket is meg tudják változtatni: erről a szokatlan helyzetről szól a venezuelai rendezőnő, Mariana Randón érzékeny filmje.

Hőse a kilencéves Junior, aki mulatt apjától makacs, göndör fürtöket örökölt. Az érzékeny, befelé forduló, különös kisfiú azonban az éves iskolai fotóra egyenes hajat szeretne. Pont olyat, mint amilyen a tévében Miss Venezuleának van. A hajával való állandó foglalatossága a tükör előtt mindennapi súrlódások, veszekedések forrásai anyjával, aki mindezekben a fiú homoszexualitásának bizonyítékát látja. Junior hiába küzd anyja szeretetéért, a nő képtelen elfogadni őt. Junior kénytelen szó szerint és képletesen is lenyírni magáról mindent, ami másságának bizonyítéka lehet.

Mindezek háttereként egy állandó változásban forrongó ország képét látjuk, ami tele van veszélyekkel, ahol kétségbeesett szegénység és munkanélküliség mozgatja az emberek gondolkodását. Ahol egy gyerek mássága teljességgel elfogadhatatlan, és így még nagyobb veszélynek, szenvedésnek van kitéve, mint a többiek.

Az anya-gyerek páros tökéletes játéka és az elgondolkodtató mondanivaló miatt érdemes megnézni a Göndör fürtöket - ha nem is kínál  felszabadult kikapcsolódást, elgondolkodtató és értekes néznivaló. Utána a szokásosnál biztosan egy kicsit hosszabban fogjátok megölelni a gyereketeket.

dzs

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?