Mikor Angliába költöztünk, megdöbbentett, hogy mennyire lazán kezelik itt az anyaságot, a kisgyerekes létet. Ennek persze van rossz és jó oldala is, most az utóbbiról szeretnék mesélni. Itt a nyilvános szoptatás nem ördögtől való dolog, és az első ezzel kapcsolatos (pozitív) élményem pont egy könyvtárban ért, egy gyerekfoglalkozáson, ahol a mellettem ülő angol anyuka a kedves, mosolygós üdvözlés után egyszer csak kivette a mellét a ruhájából, és rátette a négyhetes kislányát. Se kendő, se takarás. Én éreztem magam kicsit kényelmetlenül egyedül, de mert a többiek oda se bagóztak, és utána nagyon gyakran láttam ilyet az egyetemi campuson, a parkban, akár a buszon, valahogy teljesen természetessé vált számomra is. Talán ezért van az, hogy az alábbihoz hasonló hírek bizony bekerülnek az újságokba.

 

Történt ugyanis, hogy a 38 éves Ayala Ochert elment a könyvtárba két gyermekével, ahol a gyerekrészlegben telepedtek le. Miközben felolvasott hároméves kisfiának, megszoptatta nyolchetes kislányát. Ez egy teljesen hétköznapi jelenet itt, eddig semmi különös nincs benne, csakhogy a tevékenység közben megjelent egy férfi alkalmazott, és felszólította a hölgyet, hogy legközelebb legyen diszkrétebb. Az édesanya ezt nem értette, ezért azzal védekezett, hogy neki joga van a nyilvános szoptatáshoz, ráadásul mindezt egy speciális szoptatós felsőben tette meg. Mire a férfi így felelt: igen, de a következő alkalommal forduljon a fal felé...

 

A kétgyermekes édesanya, aki a helyi, Haringey Breastfeeding Campaign (olyan mint nálunk a La Leche Liga vagy a Szoptatásért Egyesület) tagja, elmondta, hogy azért is lepte meg különösen ez a felszólítás, mert mindent elkövetett a legnagyobb diszkréció érdekében, ráadásul a részlegben rajtuk kívül csak egy kismama tartózkodott ezidőtájt. Ayala Ochert szerencsésnek tartja, hogy vele történt ez meg, mert ő elég tapasztalt a szoptatás terén, és szerinte egy olyan anyukát, aki első alkalommal próbálja gyakorolni a nyilvános szoptatáshoz való jogát, ez a közjáték nagyon felzaklatta volna.

 

Sarah Cope, a csoport egy másik tagja, elmondta, hogy ebben a történetben az aggasztja a legjobban, hogy a könyvtár dolgozója, aki a helyi tanács alkalmazottja, felszólította Ayalát a szoptatás befejezésére. Ezek szerint nem tartják eléggé fontosnak, hogy a saját szabályaikat betartassák az alkalmazottakkal, nem fordítanak elég időt ezek megfelelő betanítására. Valaki nem informálta őket rendesen.Különösen aggasztónak tartja ezt annak fényében, hogy jelenleg Angliában tíz nőből kilenc hagyja abba a kisbaba szoptatását az első hat hét után. Nekik kellene több támogatás, egyebek mellett azzal, hogy tudatják velük, valóban bárhol megszoptathatják a kicsit, ahol akarják.

 

A helyi önkormányzat szóvivője így kommentálta az eseményeket: „Mi azt szeretnénk, ha a könyvtárunk olyan hely lehetne, ahol szülők és gyermekek, valamint a kisbabájukat szoptató édesanyák egyaránt kényelmesen érzik magukat. A St Ann Könyvtár dolgozóit pedig emlékeztettük az anyákkal szembeni kötelezettségeikre.”

 

A cikk forrása itt

 

Anyamadár