Múlt nyáron bizonyára sokak figyelmét felkeltette, hogy egy pszichológiai kutatás vette kezdetét, melynek célja a szülés utáni időszak lélektani változásának feltérképezése volt. Egy interneten elérhető kérdőívcsomagot tettek közzé a szerkesztők, hogy minél több információhoz juthassunk. Segítségetekkel el is indult a kutatás, melynek kezdeti eredményeiről szeretnék egy kisebb összegzést mutatni. Újabb kérdőívet is készítettünk, hogy még pontosabbak legyenek a kutatásaink.

2011. július és 2011. novembere közötti időszakban összesen 127-en töltötték ki a kérdőíveket. A kitöltők nemek szerinti eloszlása: 85% nő, 15% férfi. A kitöltők 64%-ának több, mint fél éve született meg a kisbabája. Az összesített válaszok alapján a válaszadó nők 5%-a szenved postpartum (szülés utáni) depresszióban. A válaszadó férfiak esetében nem állapíthattunk meg postpartum depressziót a kapott válaszok alapján.

A szakirodalmi adatok szerint a nők 13%-a szenved postpartum depresszióban. A postpartum depresszió tünetei megegyeznek a major depresszió tüneteivel (APA, 1994, idézi: Comer, 2000). Ez azért kiemelendő, mert a depresszió napjaink egyik leggyakoribb pszichiátriai zavara, és kezelése nagyon fontos. A kezelés nélkül maradt depresszió az idő előrehaladtával súlyosbodik, mely komoly következményekkel járhat. Amikor pedig egy kisgyermekért tartozunk felelősséggel, akkor talán még fontosabb, hogy lelki egészségünkre odafigyeljünk.

A kutatási eredményeink alátámasztják a szakirodalmi adatokat. A nyári vizsgálatunk célja az volt, hogy feltérképezzük a szülés utáni depresszió tényleges előfordulását. Jelen adatokra támaszkodva tovább folytatjuk vizsgálatunkat, melyet tovább bővítettünk.

Felmerült kérdésként, hogy a párkapcsolatot és annak minőségét hogyan, milyen irányban befolyásolja a család szerkezetének megváltozása, egy gyermek érkezése a házaspár/pár életébe. A szülők kapcsolata jelentős változásokon megy keresztül, amikor kisgyermekük születik. Ha a pár valamely tagja postpartum depresszióban szenved, akkor az jelentős hatással lehet a kapcsolatra. Az azonban, hogy pontosan milyen hatással, még nem ismert. Szeretnénk vizsgálni a párkapcsolat minőségét, a házastársi elégedettséget, valamint az édesapák gyermekükhöz és a szülést követő időszakban feleségükhöz való viszonyulását, attitűdjeit.

Véleményünk szerint ezek nagyon jelentős hatást gyakorolnak a család tagjainak pszichés jóllétére, amely ebben az időszakban kiemelt figyelmet érdekel.

Vizsgálatunk tehát tovább folytatódik, melyhez ismét a segítségeteket kérem! Minden kitöltött kérdőív újabb jelentős információt jelent, mely közelebb visz a pontosabb szakmai ismeretekhez és a hatékonyabb segítségnyújtáshoz.

A kérdőívet itt lehet kitölteni.

Bernadett