Tünde fogzás fogzási sorrend

A fogak megjelenése az önálló életre való felkészülés első lépése, hisz nélkülük a rágás és a beszéd lehetetlen lenne, de fontos szerepük van az esztétikus megjelenésben is. A fogzás megindulásáról, a fogak előbújási sorrendjéről és a fogápolás fontosságáról beszélgettünk Dr. Volom András esztétikai fogszakorvossal.

Talán kevesen tudják, de fogaink már jóval a megszületésünk előtt elkezdenek kialakulni, a folyamat már a megtermékenyítést követő 5-6. héten megindul. A magzat 9-12 hetes korában megjelennek azok a fogrügyek, ,a későbbiekben a fogaink lesznek. A pár hónapos korban áttörő tejfogak felett pedig már jelen vannak a későbbi maradó fogak fejlődésére szolgáló csíratelepek.

Nagyon ritkán, körülbelül hatezer szülésből egy esetben, a csecsemő foggal vagy fogakkal a szájában születik. Ez nem feltétlenül szerencsés, hisz akadályozhatja a szoptatást, illetve a nem kellően stabil elhelyezkedésük miatt korán kieshetnek, ami beszűkítheti a helyet a maradó fogak számára - mondja a fogszakorvos.

Ha a gyermek fogzik
 

A fogzás elindulása általában a rémálom kezdete a szülők számára. Az addig nyugodt, kiegyensúlyozott, jó alvó baba egyik napról a másikra nyűgössé, hisztissé, kezelhetetlenné válik. Vége a nyugodt éjszakáknak.

Mit lehet ilyenkor tenni?
 

A rágás (kicsiknél rágóka) megkönnyíti a fogak előtörését, a lehűtött rágóka pedig hűsíti a gyulladt ínyt. Ugyancsak a gyulladást csökkentik, a fájdalmat csillapítják különféle fogzást segítő ecsetelők és hyaluronsav tartalmú gélek. A legjobb nyugtatószer azonban a dajkálás és a szoptatás.

Belázasodhat a gyermek a fogzástól? 
 

Nem, ez egy tévhit. A fogzástól legfeljebb hőemelkedése lehet a babának, a láz betegséget jelez. Tény viszont, hogy a fogzásban meggyengülhet az immunrendszer és így könnyebben kaphat el ilyen-olyan fertőzést a gyermek - tájékoztat Dr. Volom András.

Hány fog előtörését kell a szülőknek kibírni?
 

A gyerekeknek húsz tejfoga van. A kibújásuk időpontját illetően jelentős eltérések lehetnek a gyerekek között. Van, amelyiknek már négy hónaposan előtör az első foga, míg a másiknak még nyolc hónaposan sincs egy sem. Ennek általában nincs jelentősége.

Milyen sorrendben jönnek ki a fogak?
 

Rendszerint először az alsó középső (nagy) metszőfogak bújnak ki 6-10 hónapos korban, ezeket követi a felső párjuk 8-12 hónapos korban és nem sokkal utána, 9-13 hónaposan jelennek meg a felső szélső (kis) metszők. Kicsit később, 10-16 hónaposan az alsó kismetszők következnek. Őket az első őrlőfogak követik: előbb a felsők, 13-19 hónapos korban, majd az alsók nagyjából egy hónappal később. A sort a szemfogak folytatják fölül, majd alul 16-23 hónapos kor tájékán és végül kétéves kor körül megjelennek az alsó majd a felső második őrlők.

Tünde fogzás fogzási sorrend

Hároméves kor körül érdemes ellenőrizni, hogy megvan-e minden tejfog. Ritkán, de előfordulhat csírahiány (kevesebb fog) vagy épp az ellenkezője, szám feletti fog.

Ilyenkor a maradó fogazatban is számítani lehet ilyen típusú rendellenességekre.

A tejfogakat is tisztítanunk kell, igaz?
 

Igen, már a tejfogak egészségét is óvni kell. Attól kezdve, hogy olyan ételt kap a baba, amiből lepedék képződik, tisztítani kell a fogait. A kicsi gyermek fogainak tisztántartása (kb. 8 éves korig) a szülő feladata. Ekkorra lesz olyan fejlett a kézügyességük, hogy már önállóan is elboldogulnak. Fogkrémből csak borsónyit használjunk, fluoridos fogkrémet pedig csak akkor, amikor a gyermek már képes azt kiköpni - tanácsolja a fogszakorvos.

A tejfogakkal is kell vinni a gyermeket fogorvoshoz?
 

A tejfogakat is ellenőrizni és kezelni kell. Az esetleges fogköveket el kell távolítani, a szuvas fogakat be kell tömni. 5-6 éves kor körül ellenőriztessük a gyerekeket fogszabályozási szempontból is!

Adjunk-e fluoridtablettát a fogak erősítésére?
 

Semmiképp sem, ugyanis nem ellenőrizhető, hogy mennyi a tényleges bevitel egyéb dolgokból és a fluoridot nagyon könnyű túladagolni. A fogak fluoridálására sokkal előnyösebb a fluoridos lakk, ami csak a fogakba hatol be és nem hat szisztémásan. A fogak fluoridálását fogorvos végzi.

Köszönjük a válaszokat!

Tünde

A témához kapcsolódóan a következő részben a fogváltással kapcsolatos tudnivalókról beszélünk.

Tünde fogzás fogzási sorrendBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>