Súly: 91.2 kg (bár volt 90.7 is a hét közepén)            
Edzések száma: 4 és fél



Rengeteg nehézséggel kell annak megküzdenie, aki fogyni akar. A legnehezebb szerintem megállni azt, hogy ne egyek azt és annyit, amennyi jól esik, és hogy rendszeresen eljárjak mozogni. Ezek mellett mindig vannak aktuális problémák, amelyek megnehezítik az életemet. Ahhoz már hozzászoktam, hogy az emberek megnéznek. Mert két év itt lakás után még mindig újnak számítunk. Mert kövér vagyok. Mert nem futok, csak gyalogolok. Úgy néznek rám, mintha UFO-t látnának. A fiatalok össze is súgnak a hátam mögött, volt, aki be is szólt. Általában soha nincs kedvem elindulni gyalogolni, kínkeservesen, lassan öltözök át. De utána öt perc múlva már elszáll a rosszkedv, a fáradtság, nincs más, csak a friss hideg levegő, a szép táj és a zene.

Mozgás közben szeretek pörgős zenéket hallgatni. A kóbor kutyák nagyon sok fejtörést okoznak.  Az az utca, amin megyek két kört, a legbiztonságosabb a környéken, mégis előfordult már, hogy kiszabadult egy mérges méteres eb, vagy előugrott egy tuja alól egy mérges spániel. Azóta paprika spray-vel járok.  Sokáig nem mentem el az utca túlsó végéig a méteres véreb miatt, de aztán rájöttem, hogy nincs mitől félnem. A félelmeink azért vannak, hogy legyőzzük őket. Már nem félek. Még azután sem, hogy másodszori találkozásunkkor elkezdett utánam futni mérgesen. Akkor meghűlt bennem a vér, és már azt néztem, hova, vagy mire meneküljek, de szerencsémre egy kóbor szuka pont arra járt, így már vele foglalkozott.  

Amíg futni jártam, egyszer annyira megterheltem a térdem, hogy begyulladt. Kétféle gyógyszert szedtem rá és három hétig sántítottam, mai napig érzem a „fájdalom helyét”. Egy hónapja történt, hogy ráejtettem a nagylábujjamra egy jó nagy hasáb fát. Elviselhetetlenül fájt. Belilult, és a köröm készült róla leesni. Sántítva jártam egész nap. Mégis délután fölvettem az edzőcipőt és ha bicegve is, de végigcsináltam az óra gyaloglást. Utána már azért sántítottam majd egy hétig, mert megerőltettem a vádlimat és durva izomlázam lett. Az aktuális nehézséget a hideg és a csúszós utak jelentik. A hideg ellen réteges, meleg ruhával lehet védekezni, sapkával, kesztyűvel és egy vékony sállal, amit akár a szánk elé is tehetünk, hogy melegítse a levegőt. Vannak már speciális ruhák megfizethető áron, de napi egy óra miatt nem fogok bevásárolni belőlük.

Kizárólag az orrunkon lélegezzünk, ezt jól megtanultam akkor, amikor háromszor egymás utáni napon fájt a torkom. Azóta rágózom gyaloglás közben, így eszembe sem jut a számon venni a levegőt. A hó és a jég miatt a járdán gyalogoltam, de sok helyen megijesztettek a kutyák, kidugták a fejüket, így maradt az úttest. A közelben nincs edzőterem, nem akarok bejárni a városba és még fizetni is azért, amit ingyen is megtehetek. Rájöttem, a csúszós részeken könnyebb kocogni, így váltakozva mentem és futottam. Nagyon jól esett lassan kocogni, végre valami izgalom és változatosság! Ropogott a hó a lábam alatt, üdítően friss és hideg volt a levegő, mindenki csetlik-botlik a rossz utakon, erre jön egy csaj, aki kocog, hát nóóóórmális?

De hogy írjak egy pozitív élményről is: elmentünk a közeli sí- és szánkópályákra, érdekes volt, hogy a az átlagos testalkatú férjem már másodszorra alig bírt felmászni a képen látható dombra a szánkóval, addig én még ötödszörre is mosolyogva és fürgén szaladtam fel (a kép a lejtő felénél készült!). Ennyit jelent az, ha valaki átlagos alkat és edzetlen, a másik fél pedig edzett, még ha kövér is.

Néhány nagyon hasznos információt megosztok veletek, remélem, hasznát veszitek! Egyik posztban már volt róla szó, hogy sajnos a zsír tud a legkönnyebben és a legnagyobb mértékben raktározódni, viszont az elégetése korántsem könnyű feladat.  A szervezetnek, amikor sürgősen energiára van szüksége, először a vérben lévő szénhidráthoz nyúl. Közepesen intenzív mozgás esetében, amikor elfogy ez a raktározott mennyiség, a szervezet átáll dominánsan a zsírból történő energianyerésre. Ehhez azonban legalább 40 perc mozgásra van szüksége.

A kocogás, gyaloglás, spinning, aerobic és a biciklizés épp annyira emeli meg a pulzusszámot, hogy ideális legyen a zsírégetéshez, mert ha teljes erőbedobással sportolunk, akkor olyan tartományba lép a pulzusszám, amikor már az állóképesség fejlődése dominál. De mennyi is ez a pulzustartomány? Ha 220-ból kivonjuk az életkorunkat megkapjuk a maximális értéket. Ennek az értéknek a 65-85 százaléka a zsírégető pulzustartomány. Az én esetemben: 220-25=195. Az alsó határa 126, a felső pedig 165. Ezeket elosztom 4-el, így 15 mp-en át tartó mérés alatt a nyakamon tudom, hogy milyen tartományban kell lennie a pulzusomnak. 3-4 alkalommal megmértem az óra elején, és most már tudom, hogy milyen tempót kell tartanom. Ilyen pulzusszám mellett óránként 500-600 kalóriát is elégethetünk, és ennek nagy része garantáltan a zsírraktárainkból származik.

Ne felejtsétek: heti 3-4 alkalmas egy óra hosszúságú edzés többet ér, mint a minden nap végzett 30 perces torna! Aki fogyni akar, az arra figyeljen, hogy közepes intenzitású, nem megterhelő mozgást végezzen és ne izmot építsen!  Nincs is jobb, mint egy óra a kedvenc zenéimmel a friss levegőn, nagyrészt gyönyörű napsütéses téli időben.

rotarix