A héten Almajemima megdöbbenve vette észre, hogy bár sokat mozgott, mégis hízott, Citabella úgy érzi, kisebb lett a hátsó fele, és a mérleg is igazolta a fogyást, Meninek is pörögnek lefelé a grammok, az én súlycsökkenésem viszont egyelőre megállt.

photo © 2010 Vicente Villamón | more info (via: Wylio)

 

A terveink némiképp módosulnak: én kalóriákat fogok számolni, Meni kerüli a savanyú ételeket, Citabella jógázni fog, és egészséges ételeket készít, Almajemima pedig fontolgatja, hogy a kúra idejére kolostorba vonul, mert nem bír ellenállni a barátnők sütijeinek. Nálatok hogy alakul a fogyókúra?

Tünde: Kalóriaszámlálás indul!

Kicsit el vagyok keseredve. Alig ment le rólam súly, és most ez a folyamat is megállni látszik. Miután a combizmaimat nagyon igénybe vevő mozgást a kezelés ideje alatt nem végezhetek, ezért hosszabb sétákon kívül nem mozogtam a héten. Hiába nem eszem fehér kenyeret, vajat, cukros és zsíros dolgokat, és hiába táplálkozom rendszeresen, úgy látszik, a szervezetemnek ez így nem elég. Még sosem tettem ilyet, de most úgy látszik, elkerülhetetlen:a fentiek mellett elkezdem számolgatni a kalóriákat. Állítólag meg lehet szokni.

Azért nem szeretnék átesni a ló túlsó oldalára, tehát nem célom, hogy megszállott fogyókúrázó legyek, de azt hiszem, nem árt, ha most egy ideig a táplálkozási naplóban a kalóriákat is feltüntetem. Nem kizárt, hogy meglepetés fog érni. Hiába a jól megválogatott élelmiszer, ha kalóriában többet viszek be naponta, mint 1300 – ennyi a napi javasolt mennyiség a fogyáshoz. Ugyanis, mint megnéztem, egy deci extra szűz olívaolajban 1200 kalória van (!!!), tehát lehet, hogy baromi egészséges, csak épp csínján kell bánni a mennyiséggel.

Meni: Viszlát, savanyú kaják!

Eltelt még egy hét mozgás nélkül. Nem cifrázom, a remény hal meg utoljára, talán majd ha újra egészséges lesz mindenki körülöttem, akkor végre. Viszont a kilók (helyett a grammok) továbbra is szépen pörögnek lefelé, van pozitív feedback még így is, hogy csak a fele van meg a kiválasztott módszereknek. Újabb nagyon jó tanácsokat kaptam az életmódváltáshoz, és felfedeztem pár olyan dolgot, amiket elméletben már ismertem, de most gyakorlatban is igaznak bizonyultak. Például, hogy ha nem iszom elég folyadékot, akkor nem csak a fejem fog megfájdulni, hanem az anyagcserém is lelassul, pedig normálisan sem egy gyorsvonat sajnos. Aztán jött az a tanács, hogy nagyon alaposan, szinte pépesre rágjam meg az ételt, segítsem az emésztésemet. Még csak két napja csinálom, de nagyon bevált, egyszerűen jobban érzem magam, nem puffadok fel akkor sem, ha sok rostosat eszem.

Aztán megtudtam, hogy az éhségrohamok ellen nem csak egy falat szilárd valami válhat be, hanem egy bögre meleg ital is kiváló lehet. Aztán újra felfedeztem, hogyha evés előtt megiszom egy pohár – nem hideg – vizet, és evés közben még egyet, akkor könnyebben meg bírok állni a kívánt mennyiségnél. Szintén visszatért az a tapasztalat az életembe, hogy a savanykás dolgokat, bármennyire is nehéz, kerülni kell. Hiába imádom a szardíniakrémet (amit én vajjal, zöldfűszerekkel és sok citrommal készítek el), száműztem az étrendemből, mert nem bírtam megállni vele. Most csak felpakolom a kenyérre, két csepp citrom, és máris abba bírom hagyni az evest két szelet barna kenyér után. Szintén búcsút intettem a főételekhez előszeretettel fogyasztott savanyúságoknak. Csináltam helyette nyers céklából és almából salátát, és nagy sikerem volt vele. Úgy érzem, jó úton járok.

Citabella: Megszelídítem a mérleget

Sikerült kitörnöm a zsírbörtönből (by Norbi), a mérleg végre kevesebbet mutat. Kisebb a seggem, mint négy éve. Eljutottam kétszer edzeni, és három este is megálltam mind a nassolást, mind a nassolás helyett beiktatott borozást is (egy fél pohár rozénál többre eddig nem vetemedtem). Úgy látszik, megérte a dolog.

Ezen a héten ha szerencsém lesz, elkezdek jógára járni. Még nem tudom, mi vár rám, életemben nem csináltam semmi csajos tornára emlékeztető dolgot, mindenesetre érdekes lesz. Mentálhigénés szempontból mindenképp megéri, a többit majd meglátjuk.

Rájöttem továbbá, hogy cefetül unom a kajákat, amiket a családom elé teszek. Könnyű és egészséges ételeket szeretnék csinálni, amiket frissen a család elé vethetek, de nem kell fél nap, hogy elkészüljek vele. Ja, és ehesse egyéves és megfeleljen a hároméves ragadozóhajlamú fiúgyerek esztétikai igényeinek is. Férj mindenevő. Ötleteket várok Zsuzsi főztől vagy bárkitől, aki képes megoldani a feladványt.

Almajemima: Eszem, mozgok, hízok

Azt hiszem, fogyókúrám idejére kolostorba kellene vonulnom. Vagy remetei magányba. Úgy van ugyanis, hogy amíg itthon, egyedül, saját sivár hűtőm társaságában kell megtartóztatnom önmagam, addig minden rendben megy. De ha társaságba keveredem, például kedvenc barátnőmhöz vagyunk hivatalosak, aki a héten pl. isteni répás muffinnal várt, akkor nagy bajban vagyok. Akaratgyenge vagyok, és egyszerűen nem bírom megállni, hogy egyek abból, amit elém tesznek.

Szóval a heti evésemre hármas alát adok magamnak, viszont sportban sikerült teljesíteni az előírt adagot: a héten háromszor 6 km-t futottam és kétszer mentem yogilatesra, sőt, egy hasizom-órával még túl is teljesítettem a tervet! Egyértelmű ötös.

Az eredmény: egy kiló hízás. Nem értem, mert eddig nem híztam, most, hogy odafigyelek, igen. Hogy van ez?