Tünde fogváltás fogváltás sorrendje

Korábbi cikkünkben a fogzásról beszélgettünk, most egy újabb fogas témát járunk körül: a fogváltás időszakát. Mikor és milyen sorrendben váltják a tejfogakat a maradó fogak, mire kell figyelnünk a fogváltás során, mi történik, ha csírahiány vagy fogtöbblet tapasztalható, és mikor van szükség a fogszabályzásra? Interjúnkból kiderül. Dr. Volom András esztétikai fogszakorvos válaszol.

Mikor várható a fogváltás elindulása?
 

Dr. Volom András: Akárcsak a tejfogak esetében, itt is nagy a szórás, de általában hatéves kor körül várható az első maradó fog megjelenése. Ez rendszerint a 6-os fog, az első maradó nagyőrlő, ami a tejfogak mögött bújik ki. Mivel nincs tej párja, a szülők sokszor észre sem veszik az előtörését. Ez komoly probléma, mert gyakran mire látótérbe kerül, már be is szuvasodik, és ekkor már nincs második esély. Épp ezért fontos figyelemmel kísérni a folyamatot, és amint kibújt ez a maradó őrlőfog, célszerű barázdazárni, hogy megelőzhető legyen a szuvasodás.

A 6-os fogakkal egyidőben vagy kicsit később várható az alsó, majd a felső nagymetszők előtörése. Őket követik az alsó, majd a felső kismetszők 7-9 évesen. 9-10 évesen már számítani lehet az alsó szemfogakra, felső párjuk viszont csak 1-2 évvel később jelenik meg. 10-12 éves korban várható a kisőrlő fogak előtörése alul és felül is. 11-13 évesen bújik ki a második nagyőrlő fog, a 7-es előbb alul, majd fölül. A bölcsességfogak megjelenésére – amennyiben van csíra – 17-21 éves korban lehet számítani.

Tünde fogváltás fogváltás sorrendje

Összesen tehát 32 maradó fogunk van.

A fogváltásnak nemcsak az időbeni eloszlása, hanem a sorrendje is változhat tág határok között. Ez nem jelent semmi kórosat.

Mire figyeljünk?
 

Dr. Volom András: A maradó fogak korrekt tisztítása elengedhetetlen, mert nincs több fogváltás. A fogkefe és a fogkrém mellett fogselymet és szájzuhanyt vagy fogköztisztító kefét is kell használni, mert a fogközöket csak ezekkel lehet kitisztítani. Ugyancsak fontos a nyelv tisztítása. A szájszag 80 százaléka a nyelven megtapadt lepedékből ered.

Ha a kiesett tejfog helyére egy éven túl sem nő maradó fog, érdemes tisztázni, hogy van-e maradó fogcsíra. Ugyanez a feladat, ha az átlagot jelentősen meghaladó ideig nem esik ki a tejfog, és nyomát sem látjuk, hogy ez bekövetkezne. Ilyenkor egy panoráma röntgennel tisztázható a helyzet. Ha tényleg nem lehet számítani maradó fogra, akkor az elsődleges feladat a hely fenntartása. Ha már kiesett a tejfog, akkor orthodonciai eszközzel, ha nem, akkor igyekezni kell minél tovább megtartani a tejfogat, hogy a 18. évet betöltve lehessen majd fogat beültetni. Sok esetben egyébként, jó szájhigiéne mellett, a tejfog akár évtizedekig is szolgálhat.

Csírahiány általában a kismetszőket, a második kisőrlőfogakat és a bölcsességfogakat érinti. Míg az utóbbi hiányának örül a fogszabályozó orvos, hisz a mai embernek a rágás hiánya miatt kisebb az állcsontja, és rendszerint helye sincs a bölcsességfogaknak, addig az előbbiek hiánya komoly feladat elé állítja a fogorvost.

Nemcsak a csírahiány okozhat azonban gondot, hanem az is, ha több fogunk van a kelleténél. Úgy alakulhat ki, ha kettéhasad a fejlődés során a fogcsíra (ilyenkor alakjában és méretében egy kisebb, csökevényes fog valószínű), vagy ha a foglécből a kelleténél több fogcsíra fejlődik ki. Leggyakrabban a maradó fogaknál, a felső állcsont frontális területén fordul elő.

Ki kell-e húzni a tejfogat, ha már kibújt mögötte a maradó?
 

Dr. Volom András: Igen, ugyanis a tejfog akadályozza a maradó fog normál helyzetét.

Mikor kell eltávolítani a bölcsességfogat?
 

Dr. Volom András: Akkor, ha nincs elég helye, vagy ha fekszik a csontban.

Mikor kell elkezdeni a fogak szabályozását?
 

Dr. Volom András: Semmiképp sem a teljes kialakult maradó fogazatban, hisz a csontfejlődés megszűnése miatt akkor már nagyon behatároltak a lehetőségek. A legoptimálisabb a fogváltás elején, 6-8 éves korban. Ilyenkor még általában egyszerűbben, kivehető (myofunkcionális) készülékekkel, kevesebb megrázkódtatással, kisebb költséggel orvosolhatók a problémák.

Köszönjük a válaszokat!

Tünde

Tünde fogváltás fogváltás sorrendjeBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>